Biserica Îngropată Istria este o adevărată comoară istorică È™i arhitecturală, unică în È›ara noastră prin aspect È™i tehnică de construcÈ›ie. Declarată monument istoric, biserica datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, din vremea în care Dobrogea era ocupată de Imperiul Otoman.
Modul unic în care a fost realizat lăcaÈ™ul de cult are legătură cu regulile stricte sub care se construiau biserici ortodoxe în acea perioadă, reguli impuse de otomani, È™i anume că biserica nu trebuia să fie mai înaltă decât geamia din zonă, să nu aibă turle, clopot sau clopotniță, iar prin forma exterioară să nu indice prezenÈ›a unui lăcaÈ™ de cult creÈ™tin. Prin urmare, bulgarii care locuiau în sat în 1857 È™i voiau să aibă o biserică ortodoxă, au decis să `îngroape` biserica pentru a obÈ›ine un spaÈ›iu mai mare la interior.
ConstrucÈ›ia bisericii a fost finalizată în 1860, iar patru ani mai târziu a fost sfinÈ›ită, primind hramul „Sfânta Treime” È™i „Sfântul Mare Ierarh Nicolae”. Pardoseala lăcaÈ™ului de cult de află la 1 metru sub pământ È™i, potrivit cercetărilor, pereÈ›ii ar fi fost construiÈ›i din piatra adusă de la zidurile cetății Histria, pe atunci nedescoperită de oamenii de È™tiință. Biserica Îngropată se evidenÈ›iază, în toată lumea, prin sistemul de amplificare sonoră improvizat de constructorii ei. AceÈ™tia au încastrat în pereÈ›i 52 de amfore greceÈ™ti descoperite în portul cetății Histria, lucru care a dus la un efect acustic spectaculos, asemenea unei catedrale. De amintit este faptul că frescele bisericii nu au fost niciodată restaurate, ele păstrându-È™i extrem de bine culorile originale chiar È™i în prezent.
Citește și: Comuna Bala din Mehedinți a fost atestată ca stațiune turistică de interes local!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://www.ct100.ro/comorile-dobrogei-cetatea-histria-lupte-de-gladiatori-si-o-biserica-ingropata-excursie-de-o-zi-foto-video/