Exagerările din perioada Sărbătorilor, orele nepotrivite pentru masă, porțiile mari, meniul copios, pot fi depășite „ușor și rapid”, fără înfometare, cu ajutorul unor strategii simple și ușor de aplicat, spun nutriționiștii.
„În primul rând fără vinovăție! E momentul să fim buni cu noi și să nu punem presiune suplimentară într-o perioadă în care este necesară automotivarea. Ieșirea din formă trebuie acceptată ca o stare temporară și total reversibilă. O abordare negativă sau o atitudine de autopedepsire nu sunt benefice și crează stres emoțional. Un studiu clinic recent efectuat în Noua Zeelandă pe 300 de subiecți care au consumat tort de ciocolată a arătat că persoanele care au consumat desertul cu vinovăție au avut o creștere ponderală mai mare decât cele care s-au bucurat de aceeași cantitate de desert” explică medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.
Medicul spune că recuperarea după această perioadă trebuie să înceapă cu o `curățenie în frigider`, acest lucru ne va ajuta să nu mai continuăm seria exceselor culinare. Asta nu înseamnă că mâncarea bună trebuie aruncată, există destule persoane care au nevoie de ajutor și acum ar fi un moment bun să donăm tot ce ne-a rămas. „Un frigider lipsit de ispite înseamnă o recuperare mai ușoară după Sărbători” afirmă dr. Alexandrescu.
Este greșită abordarea unei diete de înfometare, lipsită de nutrienți. Meniul trebuie să fie echilibrat, ușor redus caloric, bogat în alimente bazice, alcaline pentru a corecta efectul excesului alimentar din această perioadă. „Câteva variante de mic dejun de revenire după Sărbători ar putea fi: fulgi de ovăz cu fructe proaspete, musli cu suc proaspăt de grapefruit sau salată de fructe proaspete. Pentru prânz ar putea fi considerate următoarele variante: supă sau ciorbă de legume cu fulgi integrali de secară sau ovăz, salată de crudități cu semințe de dovleac, orez fiert cu ciuperci și salată de crudități, salată crudități cu nuci și chefir, avocado proaspăt cu salată de rădăcinoase și zeamă de lămâie, cartof copt în coajă, legume la cuptor. Cina ar putea consta în unul dintre următoarele fierturi: ghiveci de legume, legume pe grill cu zeamă de lămâie și usturoi și file de pește alb la grătar, chefir cu mămăliguță, chefir cu făină de in” explică medicul nutriționist.
În ce privește hidratarea, dr. Lygia Alexandrescu recomandă apă și ceai de plante, cele mai bune lichide care hidratează și mențin sănătatea. În medie, se pot consuma 30 de mililitri de apă sau ceai de plante/kg corp/zi, pentru o bună desfășurare a proceselor vitale. Și nu în ultimul rând „mișcarea înseamnă sănătate, vitalitate și echilibru și a face mișcare înseamnă inclusiv a merge. Din ce în ce mai multe studii clinice confirmă tot mai multe beneficii ale simplului mers pe jos: îmbunătățește activitatea cardiacă, circulația sanguină, stimulează arderile și crește viteza metabolică, ajută la scăderea în greutate, îmbunătățește digestia, reduce stresul, încetinește procesul de îmbătrânire, îmbunătățește memoria și starea de bine” ne sfătuiește medicul.
Sursa foto: ://doer.ro/remedii-naturale-pentru-stomac-dupa-ce-ai-mancat-prea-mult/