Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SENATORI
Adaugat: 20 Mai 2013    Actualizat: 13 August 2013

Senatorul Banias, scos de sub urmărire penală în dosarul UCM Reşiţa



         Procurorii anticorupţie au decis trimiterea în judecată a lui Said Baaklini, a directorilor UCM Reşiţa Adrian Chebuţiu şi Adrian Ciorolan Preda, precum şi a directorului de la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Eugen Bogatu, în dosarul privind rambursarea de TVA de 60 de milioane de euro. În cazul lui Mircea Banias s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală.

         Potrivit unui comunicat remis joi de DNA, Said Baaklini, asociat şi administrator la SC Libarom Agri SRL, este acuzat de tentativă de stabilire cu rea-credinţă, de către contribuabil, a taxelor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat, precum şi de asociere în vederea săvârşirii faptei menţionate anterior.

         Adrian Chebuţiu, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa S.A, este acuzat de complicitate la tentativă de stabilire cu rea-credinţă, de către contribuabil, a taxelor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat, precum şi asociere în vederea săvârşirii faptei menţionate anterior.

         Adrian Coriolan Preda, director executiv al S.C. U.C.M. Reşiţa S.A, a fost trimis în judecată pentru complicitate la tentativă de stabilire cu rea-credinţă, de către contribuabil, a taxelor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat, precum şi asociere în vederea săvârşirii faptei menţionate anterior.

         De asemenea, Eugen Bogatu, director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa SA, a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului şi intermediere de operaţiuni comerciale de către persoana care, în virtutea atribuţiilor de serviciu, are obligaţia de a supraveghea şi controla un agent economic privat, dacă fapta este de natură de a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite. În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, la data de 31 august 2010, ca rezultat al unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură din care rezulta că ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL patru motoare contra sumei totale de 250 milioane euro plus TVA. Potrivit procurorilor, factura a fost emisă pe baza unui contract conţinând obligaţii fictive pentru cei doi contractanţi. În rechizitoriu se mai arată că motoarele respective erau într-o avansată stare de degradare, nu erau funcţionale şi erau alcătuite din piese uzate, demontate de la alte instalaţii. În aceste condiţii, prin constatare tehnico-ştiinţifică administrată în cauză a rezultat că valoarea reală a mărfii respective era de aproximativ 214.000 euro, adică de circa 50 de ori mai mică decât cea consemnată în factură, au constatat procurorii.

         Din documentul DNA mai reiese că, în baza acestei facturi supraevaluate, în cursul lunii septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL, reprezentată de Said Baaklini, a cerut restituirea de la bugetul de stat a taxei pe valoare adăugată (TVA) aferentă acestei tranzacţii, adică suma de 253.749.507 lei, echivalentă a 60 de milioane de euro.

         Potrivit procurorilor, pentru a realiza stabilirea taxelor (TVA) care ar fi condus la obţinerea, fără drept, a unor sume de bani sub formă de restituiri din bugetul de stat, Said Baaklini a fost ajutat de Adrian Chebuţiu. Astfel, acesta din urmă, în calitate de director general al S.C. U.C.M. Reşiţa S.A, a încheiat în numele şi pe seama SC UCM Reşiţa SA, patru contracte, dintre care unul cu SC Libarom Agri SRL, având o valoare supraevaluată, iar cu SC Beta Trading & Investment SRL şi SC Mike Trading & Investment SRL alte trei contracte pur fictive. Prin încheierea ultimelor trei contracte s-a încercat crearea aparenţei de legalitate asupra executării contractului de vânzare la preţ supraevaluat a celor patru motoare vechi.

         La rândul său, spun procurorii, Coriolan Adrian Preda, în calitate de director executiv al S.C. U.C.M. Reşiţa S.A, a întocmit efectiv contractele menţionate şi a dispus facturarea sumelor aferente acestora, cunoscând caracterul fictiv al prestaţiilor presupuse de contractele respective.

         Conform rechizitoriului, pentru ca restituirea de TVA aferentă tranzacţiei fictive să nu fie verificată şi descoperită de către autorităţile de stat în domeniu, Said Baaklini a făcut demersuri pentru a exporta cele patru motoare către o societate comercială din Republica Guineea încercând să îndepărteze aceste mărfuri de pe teritoriul României. "Având în vedere caracterul urgent al acestei măsuri, Said Baaklini a beneficiat de ajutorul inculpatului Bogatu Eugen care, în cursul lunii noiembrie 2010, în calitatea sa de director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul CNAPM, i-a furnizat informaţii şi i-a acordat consultanţă inculpatului Said Baaklini referitor la procedurile vamale şi la modalităţile de a evita controalele autorităţilor legal investite", se mai arată în documentul procurorilor.

         Potrivit procurorilor, Eugen Bogatu a luat toate măsurile necesare pentru ca mărfurile cumpărate de la UCM Reşiţa SA să poată fi scoase din România în cel mai scurt timp. Astfel, Bogatu a angajat un vas comercial pentru transportul mărfurilor în Republica Guineea şi efectuarea tuturor operaţiunilor şi demersurilor portuare necesare pentru ca mărfurile respective să părăsească urgent teritoriul României. În plus, a făcut personal intervenţii pentru a se împiedica descărcarea mărfurilor de pe vas, în încercarea de a evita verificarea şi evaluarea acestora, astfel încât să nu poată fi constatate discrepanţele dintre mărfurile concret îmbarcate pe vas şi documentele comerciale ale acestora.

         De asemenea, Bogatu a pretins în mod direct de la Said Baaklini suma de 20 miliarde lei vechi, pentru operatorul portuar SC Umex SA din Constanţa, în virtutea relaţiilor contractuale pe care această societate le-a stabilit cu SC Libarom Agri SRL. Relaţiile contractuale au fost mijlocite de Eugen Bogatu, care urma să primească şi un comision nedeterminat pentru acest lucru, se mai arată în rechizitoriu.

         În urma anchetei, procurorii au stabilit că, în calitate de director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA, funcţie în care avea sarcina de a supraveghea/controla operatorul portuar SC Umex SA Constanţa, Eugen Bogatu a intermediat şi a înlesnit efectuarea de operaţiuni comerciale între acest agent economic şi SC Libarom Agri SRL în cursul lunii noiembrie 2010, în condiţiile în care fapta era de natură a-i aduce atât direct, cât şi indirect, foloase necuvenite constând în sume de bani neprecizate. De asemenea, Eugen Bogatu a redactat împreună cu Said Baaklini memorii, petiţii şi adrese de protest către ANCEX, Autoritatea Naţională a Vămilor, Compania Maritimă Constanţa, Punctul de Trecere a Frontierei Constanţa, CNAPM Constanţa Sa, UMEX.

         La data de 26 noiembrie 2010, în portul Constanţa, marfa cumpărată de la SC Libarom Agri Srl Bucureşti de la uzina Reşiţa a fost încărcată pe o navă având ca destinaţie Republica Guineea, dar exportul efectiv al mărfurilor a fost împiedicat de intervenţia parchetului.

         În cauză, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea preventivă a lui Said Baaklini, Coriolan Adrian Preda, Adrian Chebuţiu şi Eugen Bogatu, măsură valabilă până la data de 20 februarie 2011. În cazul lui Mircea Banias s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală pentru infracţiunea de favorizare a infractorului, după ce, din probele administrate în cauză a rezultat că indiciile care au existat iniţial cu privire la săvârşirea infracţiunii menţionate au fost clarificate pe parcursul anchetei, respectiv, s-a cosntatat că afirmaţiile făcute de acesta erau simple opinii şi nu constituiau, în vreun fel, forme de intervenţie în favoarea lui Said Baaklini. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

 

Sursa foto: facebook.com

CONSTANTA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
 
 
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
Mii de restaurante din stațiunile turistice au fost controlate de ANSVSA: S-au dat amenzi de peste 2 milioane de lei

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Cele mai bune cereale pe care să le consumi la micul dejun

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Dâmbovicioara, comoara de pe culoarul Rucăr-Bran

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0