Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DEPUTATI
Adaugat: 27 Mai 2013    Actualizat: 20 Iulie 2013

Razboi intre Ratoi si Fiscul iesean

 

         Inspectorii ii cer fostului primar al Pascaniului peste 900 de milioane de lei vechi. Sint bani pe care i-au primit drept sporuri unii angajati ai Primariei. In timpul controlului fiscal, Neculai Ratoi returnase cele trei salarii pe care si le-a acordat cu ocazia iesirii la pensie.

         Neculai Ratoi s-a suparat foc pe inspectorii de la Finantele iesene. Acesta le cere judecatorilor de la Curtea de Apel sa anuleze procesul verbal prin care Fiscul a constatat ca a marit nelegal salariile unor angajati apropiati si ca le-a acordat acestora cite un "spor de dificultate".

         De cealalta parte, inspectorii fiscali spun ca fostul edil al Pascaniului si-a acordat singur, nelegal, 9.600 de lei drept "indemnizatie de iesire la pensie". Edilul a returnat banii chiar in timpul controlului. In total, reprezentantii Fiscului au retinut ca a fost acordata nelegal suma de 91.000 de lei (910 milioane de lei vechi) mai multor salariati ai Primariei Pascani. Ratoi spune ca verificarea efectuata in luna octombrie ar fi fost dictata de Prefectura Iasi. "E inadmisibil ca sa se cerceteze dispozitiile primarului cu privire la legalitatea lor", a spus fostul edil-sef.

         Fostul primar al orasului Pascani este nemultumit ca reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi i-au stricat socotelile. Neculai Ratoi a decis sa dea Fiscul in judecata, cerindu-le magistratilor de la Curtea de Apel Iasi sa anuleze un proces-verbal de inspectie fiscala din 19 decembrie 2008. Prin aceasta, Neculai Ratoi a fost obligat la plata sumei de 91.760 de lei. In urma controlului efectuat la sfirsitul anului trecut, inspectorii Fiscului iesean au constatat ca fostul primar si-a acordat nelegal trei salarii drept "indemnizatie de iesire la pensie".

         Totodata, acestia au retinut ca edilul le-a majorat cu 75% lefurile unor angajati apropiati, fara a avea o justificare legala. Asadar, conform informatiilor consemnate de Fisc, Ratoi ar fi majorat salariile citorva angajati ai Primariei, printre care Dumitru Pantazi - fost viceprimar, Angelica Labontu (auditor - n.r.), Dumitru Nechita, consilier in cadrul Compartimentului Investitii, Mircea Zuzan - secretar municipiu, Gabriela Ghelbere, inspector de Resurse Umane, Daniela Mahu Marcovschi - sefa Serviciului de Buget - Finante - Contabilitate, precum si Vasile Leahu, seful Serviciului de Urbanism. Maririle nelegale de lefuri ale angajatilor din cadrul aparatului de specialitate al primarului au fost de 75% si s-au dat incepind cu data de 1 ianuarie 2008, conform inspectorilor ieseni.

         De cealalta parte, Ratoi afirma ca deciziile sale au fost perfect legale. "Celor care lucreaza pe Legea nr. 10/2001 (ce reglementeaza statutul imobilelor preluate abuziv de statul roman inainte de 1990 - n.r.) li se poate da un spor de dificultate de pina la 50% pe an. In ce priveste majorarile de 75% ale salariilor, acestea s-au dat unor angajati care s-au ocupat de implementarea proiectelor «Cresterea eficientei energetice a Casei de Cultura Mihail Sadoveanu» si «Centrul de Dezvoltare Economica Pascani». Primul proiect are la baza prevederile acordului dintre Ministerul Afacerilor Externe si Ambasada Elvetiei, in vreme ce al doilea este pus la punct de Ministerul Lucrarilor Publice si Consiliul Local Pascani. Contractele-cadru nu sint incheiate cu Ministerul Economiei, iar constatarea DGFPJ Iasi nu are nici un fundament legal. Membrii comisiilor de concurs sint supusi aceluiasi efort neuro-psiho-socio-profesional si in cadrul concursurilor pentru ocuparea posturilor contractuale", a precizat Neculai Ratoi in dosarul inaintat instantei iesene. In plus, referitor la cele trei lefuri pe care si le-a acordat la incheierea carierei, fostul edil spune ca a returnat suma de 9.516 lei.

         Finantele: "Legea nu permite astfel de mariri"

         Totusi, inspectorii fiscali afirma ca Ratoi a dat banii inapoi chiar in timpul controlului efectuat la Primaria Pascani. Acestia cer respingerea actiunii fostului primar al Pascaniului, aratind ca acele mariri de salarii sint nelegale.

         "Nu sint indeplinite conditiile legale pentru acordarea acelui «spor de dificultate». La fel, in cazul angajatilor delegati cu atributii de gestionare a fondurilor comunitare, legea nu permite astfel de mariri", au precizat reprezentantii Fiscului iesean.

         Chiar si asa, Neculai Ratoi s-a aratat indignat ca cei de la Finante au indraznit sa intre in "ograda" sa. "E inadmisibil sa se cerceteze dispozitiile primarului cu privire la legalitatea lor. Chiar daca acest control a fost efectuat la cererea Prefecturii iesene, Fiscul nu-si poate asuma rolul de judecator al legalitatii actelor administrative emise, cit si al activitatii autoritatii locale", a subliniat acesta.

         Urmatorul termen de judecata a fost stabilit de magistratii de la Curtea de Apel Iasi pentru data de 23 februarie. 

IASI
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
Ciucă: Alegerile locale nu sunt despre doctrina de partid, sunt despre oameni
Președintele PNL a transmis liberalilor că trebuie să iasă să vor...
 
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!
Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candi...
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!
România are peste 300 de morți la 10 miliarde de kilometri parcurși...
 
„Terapia durerii” a fost inclusă în drepturile pacienților
Un proiect de lege inițiat de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a fost ...
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii
Începând de astăzi și până pe 27 aprilie, în curtea Ministerulu...
 
Românii din străinătate vor putea cumpăra titluri de stat
Ministerul Finanțelor va pune la dispoziția românilor din străină...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Geoană: Rusia nu va rata „o oportunitate să influențeze” alegerile din țara noastră

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Pe ce să te axezi când realizezi machiajul de Paște ca să îți pui în evidență calitățile

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Plimbări cu barca, gratuite, pe lacul din Parcul Drumul Taberei, de Paște

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
Restricții în trafic, în Noaptea de Înviere, la Galați

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0