Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
PRIMARI
Adaugat: 07 Iunie 2013    Actualizat: 18 August 2013

Primarul municipiului Sebes, urmarit penal de DNA

 

         Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus inceperea urmaririi penale fata de primarul municipiului Sebes, Dancila Adrian Alexandru, cat si fata de alte persoane din consiliului local si din primarie, pentru un prejudiciu de 8 milioane de euro.
         Potrivit DNA, invinuitii au stabilit cu intentie o valoare diminuata pentru un teren, care a fost vandut unei societati comerciale, transmite corespondentul NewsIn.
         "La data de 5 septembrie 2007, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus inceperea urmaririi penale fata de primarul municipiului Sebes, Dancila Adrian Alexandru, cat si fata de alte persoane din cadrul Consiliului Local Sebes si Primariei Sebes, pentru comiterea infractiunii stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate, fata de valoarea comerciala reala, a bunurilor apartinand operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar, comisa cu ocazia unei actiuni de vanzare a acestora, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fapta prevazuta de art. 10 lit. a din Legea 78/2000. Prin aceasta, a fost creat bugetului municipiului Sebes un prejudiciu estimat la valoarea de 8 milioane euro. Precizam ca primarului Dancila Adrian Alexandru i s-a adus la cunostinta invinuirea, conform Codului de procedura penala", se arata intr-un comunicat al DNA.
         DNA a fost sesizata in luna februarie a acestui an de catre o angajata a Primariei Municipiului Sebes, Nicoleta Florea,care a reclamat ilegalitatea unei licitatii organizate de primarie, licitatie care a avut loc la 31 ianuarie 2007. Obiectul licitatiei l-a constituit un teren de 24 de hectare, situat in zona Sirinii Lancramului, aflat in apropierea DN1, care a fost adjudecat de catre Romaqua Group Borsesc la pretul de 1.512.322 euro, fara TVA. Jurista Nicoleta Florea a precizat in sesizarea sa ca "exista suspiciuni de coruptie cu privire la actele de procedura a licitatiei".
         Aceasta a refuzat acordarea vizei de legalitate pentru contractul de vanzare cumparare, iar lipsa acestuia a determinat neavizarea de catre directia economica a primariei. Intrunit de indata in sedinta, Consiliul local Sebes a decis la 15 februarie sa-l imputerniceasca pe primarul Alexandru Dancila sa semneze, alaturi de alti patru consilieri, contractul de vanzare cu Romaqua Group, considerand ca licitatia a fost corecta si ca s-au respectat toate normele procedurale.
         La licitatia deschisa publica cu strigare organizata de catre Primaria Sebes in 31 ianuarie au participat doua firme, care au licitat pentru cumpararea suprafetei de 243.923 metri patrati in zona Sirinii Lancramului. Pe terenul achizitionat firma amintita intentioneaza sa construiasca o fabrica de bere, investitia fiind cifrata la aproximativ 31 de milioane de euro. De asemenea prin aceasta investitie se vor crea 500 de locuri de munca. Caietul de sarcini pentru aceasta licitatie prevedea ca firmele care vor sa participe trebuie sa aiba obiectul de activitate prevazut la codul CAEN 1598, precum si o cifra de afaceri de minim 50 de milioane USD. Conditii cerute prin caietul de sarcini reprezinta o incalcare a legii concurentei, deoarece articolul 9, alineatul b din legea 21/1996 republicata precizeaza ca restrictia privind domeniul de activitate al firmelor care pot participa la licitatie reprezinta o incalcare a legii concurentei de catre administratia locala. Jurista Nicoleta Florea a mai contestat si pretul de pronire al licitatiei, de 6,2 euro/mp, spunand ca acesta nu corespunde cu cel de pe piata imobiliara, care este de aproximativ 30 euro/mp. In acelasi timp valoarea de inventar a terenului respectiv era de 17 euro/mp, cu mult peste pretul de vanzare.
         De asemenea, ea a aratat ca Romaqua Group nu a indeplinit conditiile de participare la licitatie, deoarece nu a prezentat bilantul contabil din decembrie 2006, astfel ca trebuia descalificata. Pretul de pornire al licitatiei, stabilit de un expert evaluator, a fost insa insusit de catre Consiliul local, care a aprobat caietul de sarcini, consilierii precizand ca daca erau obiectii, atunci acestea trebuiau sa fie formulate inainte de licitatie si nu dupa castigarea ei. Hotararea Consiliului local Sebes, care stabilea criteriile din caietul de sarcini si licitatia nu a fost atacata de catre Institutia Prefectului Alba, care era institutia ce putea stabili o eventuala nerespectare a legii de catre consiliu. De altfel, prefectura a comunicat primarului Dancila, printr-o adresa, faptul ca "din punct de vedere procedural nu exista impedimente in semnarea contractului in momentul de fata".
         Contractul de vanzare-cumparare dintre Primaria Sebes si Romaqua Group Borsec a fost aprobat de catre 16 din cei 17 consilieri locali, 4 dintre ei semnand contractul, in solidar cu primarul Alexandru Dancila.

Sebes, ALBA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0