Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
PRIMARI
Adaugat: 18 Iunie 2013    Actualizat: 22 August 2013

Primăria Turceni plantează panseluţe de… 18 miliarde de lei!

 

         Unii pun lacătul pe uşă pentru că n-au bani de salarii, iar alţii aruncă miliarde pe Apa Sâmbetei. Sau pe flori, cum este cazul Primăriei Turceni, care pune la bătaie un contract colosal, de peste 420.000 de euro, care vizează întreţinerea spaţiilor verzi din localitate. Este, ca fapt divers, prima „ispravă” a noului primar al localităţii, Dumitru Gâlceavă, pusă în scenă la doar o lună de la instalarea în funcţie. „Monumentalele” lucrări vizează udatul panseluţelor, căratul a vreo trei rabe de gunoi pe an şi pigulitul buruienilor.

         Contractul are o denumire pompoasă, care te duce cu gândul că este vorba de nişte lucrări complexe pentru că se cheamă „Amenajarea, întreţinerea şi reparaţiile spaţiilor verzi, străzilor, iluminatului public şi a parcurilor din Oraşul Turceni”. Mai mult decât atât, valoarea acestui contract, de 1.848.109 de lei (peste 420.000 de euro), având în vedere că este acord-cadru pe patru ani, nu mai pare chiar atât de mare. Aceste prime impresii greşite sunt însă spulberate atunci când aruncăm o privire pe caietul de sarcini anexat acestei achiziţii care demonstrează cât se poate de clar că Dumitru Gâlceavă vrea cu tot dinadinsul să cheltuiască tot ce poate din banii Primăriei Turceni. Asta pentru că în respectivul document se poate vedea că nu este vorba de nişte munci titanice, ci de un banal grădinărit pe care, cu trei angajaţi şi nişte zilieri, atunci când este neapărat nevoie, oricine îl poate face.

         100 de metri de gard viu anual, pentru 6 miliarde lei

         În aceste complexe activităţi care reies din denumirea pompoasă a contractului sunt incluse nişte lucrări anuale destul de mici comparativ cu preţul exorbitant. Astfel, firma care câştigă licitaţia trebuie să ude anual 3 hectare de gazon sau de suprafaţă plantată cu panseluţe, să planteze, tot anual, 100 de metri liniari de gard viu şi să plivească buruieni de pe maxim 2 hectare unde sunt plantate flori şi, eventual, să care până la 100 de tone de gunoi anual. Acestea sunt, însă, valorile maxime la care poate ajunge munca prestată anual în baza acestui contract, pentru că, în cazul în care „nu este necesar”, firma poate să strângă deşeurile de pe doar 100 de metri pătraţi de gazon, să planteze doar 100 de flori şi să măture un singur trotuar de 20 de metri lungime.

         Licitaţie cu „uşile închise”

         Licitaţia va avea loc pe 21 septembrie la Primăria Turceni, urmând ca ulterior să se încheie un acord-cadru pe o perioadă de patru ani de zile. Potrivit documentaţiei de atribuire, pentru fiecare din cei patru ani se va încheia un contract subsecvent, valoarea celui mai mare dintre ele fiind de 6 miliarde de lei vechi. Ca un aspect interesant, ar fi de menţionat că la licitaţia din septembrie nu au voie să participe alte persoane decât cele direct implicate în procesul de selecţie. Adică reprezentanţii firmelor şi cei ai autorităţii contractante, în frunte cu primarul Dumitru Gâlceavă.

         Finul lui Iordache, în cărţi

         Încheierea unui contract atât de bănos pentru întreţinerea spaţiilor verzi a ridicat câteva semne de întrebare vizavi de firma pentru care se pregăteşte achiziţia. Printre posibilii candidaţi ar fi chiar finul fostului primar Ion Iordache, actual consilier local. Firma Ady Company, care are sediul exact lângă balastiera Ydail Construct din Murgeşti, îi aparţine lui Ion Neluţ Scafeşi. Dacă numele şi firma nu vă sunt cunoscute, vă reamintim că, anul trecut, societatea a plantat flori în valoare de vreo câteva mii de euro în faţa primăriei. Evident, la vremea aceea, achiziţia s-a făcut „pe sub mână”, valoarea fiind prea mică pentru a fi postată în SEAP. În plus, ar fi păcat ca florile de la sera familiei Iordache, de care are grijă soţia fostului primar, să se ofilească şi să nu fie utilizate la „amenajarea peisagistică” a oraşului.

Turceni, GORJ
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Încep plățile către fermieri: 100 euro/hectar și 100 euro/UVM porc și pasăre
Ministerul Agriculturii anunță că fermierii urmează să primească...
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri
Părintele Pimen Vlad a oferit românilor o serie de sfaturi în pragu...
 
Atenție șoferi! Restricții în trafic pe autostrada A1, de marți până vineri
Centrul Infotrafic anunță că de marți, 7 mai, și până vineri, 1...
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!
Paște 2024. Sărbători luminate, tuturor românilor!
 
Metodologia Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, în dezbatere publică
Ministerul Agriculturii a anunțat că normele metodologice ale Legii ...
 
Geoană: Rusia nu va rata „o oportunitate să influențeze” alegerile din țara noastră
Secretarul general adjunct al NATO crede că Rusia se va băga în ale...
 
APIA: Se acordă 2,66 milioane lei pentru crescătorii de animale
Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură anunță acor...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Metodologia Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, în dezbatere publică

» 16 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ambasadoarea SUA la București a spus când se va putea călători în America fără viză

» 16 Mai 2024 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
Spanac cu ouă, un mic dejun turcesc, rapid de preparat și extrem de delicios

» 16 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
A fost lansată platforma de promovare a turismului cultural din România

» 16 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL OLT
 
Încep acțiunile de dezinsecție în localitatea Balș

» 16 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IALOMITA
 
Primăria Amara, anunț pentru locuitorii de pe 4 străzi ale localității

» 15 Mai 2024 | Comentarii 0