Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
CONSILIERI JUDETENI
Adaugat: 24 Iunie 2013    Actualizat: 22 August 2013

Culiţă Tărâţă tot baştan în Insulă, pe firma naşului

 

         Oficial, după ce a fost exploatată ani buni de societatea TCE 3 Brazi, a preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă,  Insula Mare a Brăilei are din această lună un alt stăpân, în persoana lui Constantin Duluţe, acţionarul majoritar al SC Agricost, din Iaşi. Neoficial, acelaşi Culiţă Tărâţă se ascunde de fapt sub poala Agricost Iaşi, Duluţe fiind naşul de cununie al fiului său, George Tărâţă.
         Cumetrie cu un cadou de 100 de milioane de euro, cam aşa ar putea fi descrisă relaţia dintre Culiţă Tărâţă şi cel care i-a cununat fiul, Constantin Duluţe. Numai sistemul de irigaţii din Insula Mare a Brăilei, unicat în România, este estimat de specialişti la 30 de milioane de euro, başca 40 de ferme în aceeaşi locaţie. Toate acestea le exploata, până de curând, firma TCE 3 Brazi a lui Culiţă Tărâţă, dar acum au intrat în patrimoniul naşului Duluţe. Cei doi agricultori de frunte ai ţării s-au afişat de nenumărate ori împreună la diverse evenimente, iar soluţia cea mai simplă a lui Culiţă Tărâţă, ca să nu scape din mână afacerea din Insula Mare a Brăilei, a constituit-o trecerea activelor societăţii Insula Mare a Brăilei SA pe numele unei persoane de încredere, respectiv a lui Duluţe. Şi asta pentru că, mai ales în ultimii ani, firma lui Tărâţă a avut numeroase probleme în justiţie cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Este suficient să spunem că, în toamna anului trecut, societatea TCE 3 Brazi a lui Culiţă Tărâţă figura cu datorii către ADS de circa 500 miliarde de lei vechi, la care se adăugau penalităţi şi dobânzi de o valoare aproximativ egală.
         Licitaţie cu câştigător anunţat
         Naşul Duluţe a intrat în posesia celor mai importante active ale fostei SC Insula Mare Brăilei SA în 7 ianuarie 2004, în urma unei licitaţii publice deschise cu strigare, pe când SC IMB se afla în lichidare judiciară. Întreaga tranzacţie a durat 10 minute şi asta pentru că la licitaţie a participat un singur ofertant, respectiv Constantin Duluţe, administratorul SC Agricost SRL Iaşi. În numai 10 minute, Duluţe a devenit fericitul proprietar al celor mai importante active din IMB: ferme vegetale, ferme zootehnice, sectoarele mecanizare şi reparaţii, parcuri de conservare utilaje etc., la un preţ de 62,54 miliarde de lei vechi, plus TVA, exact preţul de pornire a licitaţiei. Ca un făcut, SC TCE 3 Brazi SRL Piatra Neamţ a lui Tărâţă, care lucra sub formă de arendă pământul din Insula Mare încă din 2001, nu a participat la licitaţie pe motiv că, la acel moment înregistra datorii şi, conform metodologiei de susţinere a licitaţiilor, nu avea drept de participare. În baza cumpărării activelor, firma lui Duluţe a avut ulterior drept de preempţiune la încheierea contractului de concesionare.
         Culiţă neagă, naşul Duluţe nu prea
         De doi ani se roagă cei de la ADS de Constantin Duluţe să vină să semneze contractul de concesiune pe 49 de ani pentru IMB, dar semnarea contractului a avut loc abia în această lună, conform unor surse din cadrul ADS. Probabil că nu este lipsit de importanţă faptul că TCE 3 Brazi ocupa în 2010 locul întâi în topul beneficiarilor de subvenţii cu suma de peste nouă milioane de euro pentru cele aproape 57.000  de hectare din Insula Mare a Brăilei.  Contactat telefonic, Culiţă Tărâţă a negat orice implicare în Insula Mare a Brăilei, ocolind delicat întrebările legate de asocierea sa cu firma naşului Constantin Duluţe. Acesta din urmă a confirmat că a semnat contractul de concesiune cu ADS, ba chiar a şi plătit redevenţa pentru primul an, în avans. Legat de legăturile şi afacerile cu fostul arendaş al IMB, Duluţe ne-a declarat că nu prea ar avea legătură, el fiind acţionar într-o firmă româno-olandeză, dar că, totuşi, “firma lui Culiţă Tărâţă are investiţii importante în IMB, aşa că trebuie găsită o cale de colaborare, doar nu o să stricăm tot ce s-a făcut acolo”.

NEAMT
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
 
 
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
Mii de restaurante din stațiunile turistice au fost controlate de ANSVSA: S-au dat amenzi de peste 2 milioane de lei

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Cele mai bune cereale pe care să le consumi la micul dejun

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Dâmbovicioara, comoara de pe culoarul Rucăr-Bran

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0