Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
CONSILIERI JUDETENI
Adaugat: 24 Iunie 2013    Actualizat: 22 August 2013

Adrian Duicu, în ghearele ANI

 

         Încercarea preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, de a se fofila în procesul cu ANI, aflat pe rol la Curtea de Apel Craiova, dosarul 1181/54/2012, având ca obiect conflictul de interese, ar putea eşua în câteva luni de acum înainte. La termenul de ieri al procesului în care Duicu a cerut anularea actului administrativ, prin care ANI l-a prins în conflict de interese, ANI a cerut strămutarea procesului, deoarece avea suspiciuni majore privind relaţiile cordiale ale şefului de judeţ cu judecătorii. Pentru Duicu, asta va însemna sfârşitul carierei sale politice.
         Să începem cu începutul! Pe data de 21 mai 2012, Adrian Duicu deschide dosarul 1181/54/2012, având ca obiect „anu­lare act administrativ”, la Sec­ţia de Contencios Adminis­tra­tiv şi Fiscal a Curţii de Apel Cra­iova. Reclamantul se află în pro­ces cu Agenţia Naţională de Inte­gri­tate, după ce aceasta l-a do­ve­dit ca fiind în conflict de interese, într-un anu­mit moment al man­datului său de consilier judeţean din legis­latura trecută. Termenul fixat de Curtea de Apel Craiova este pentru data de 2 octombrie 2012,iar unele surse spun că ieri, Duicu ar fi vrut să ceară o amâ­nare, din diverse considerente. Tot potrivit unor surse credibile, ANI şi-a desemnat unul dintre cei mai buni avocaţi în materie, iar rezultatele nu întârzie să apară. Soluţia pronunţată ieri şi publicată pe portalul instanţelor de judecată din România sună cam aşa: „Ia act de supendarea pre­zentei cauze, dispusă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti, în temeiul art. 40 alin. 2,  C. pr. civilă”. Ce înseamnă asta, de fapt? Înseamnă că ÎCCJ nu putea dispune suspendarea cauzei decât într-un singur caz: apariţia unei cereri de stră­mutare a procesului! În cazul în care una din părţi, de cele mai multe ori pârâtul, cere strămu­ta­rea unui proces, cererea de stră­­mutare se judecă la ÎCCJ, ins­tanţă care aprobă sau nu o asemenea cerere.

         ANI, coşmarul lui Duicu
         La Curtea de Apel Craiova trebuia să se decidă, ieri, soarta lui Adrian Duicu, în privinţa stării de incompatibilitate în care s-a aflat pe perioada când a ocupat funcţia de consilier judeţean. Agenţia Naţională de Integritate a constatat că Duicu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese şi a hotărât ca acesta să nu mai ocupe o funcţie publică timp de 3 ani. Adrian Duicu a depus o con­tes­taţie, iar ieri, aştepta o soluţio­nare. Numai că ANI a cerut stră­mutarea cazului la o altă ins­tanţă şi a dat peste cap toate planurile lui Duicu. Adrian Duicu ştie că a acţionat împo­triva legii şi are motive în­te­meiate să se teamă. Îl aş­teaptă 3 ani în care nu va putea ocupa nicio funcţie publică şi ar putea spune adio Consiliului Judeţean! La primul termen, ju­decătorii Curţii de Apel Cra­iova au luat act de solicitarea inspectorilor de la Agenţia Naţională de Integritate şi în con­secinţă, au dispus suspen­darea soluţionării cauzei până când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va da o decizie. „Po­trivit unor surse, reprezen­tan­ţii Agenţiei ar fi formulat cererea ca urmare a legăturilor de prie­tenie dintre şeful PSD Mehedinţi şi şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, a cărui soră este chiar preşedintele secţiei de contencios administrativ şi fiscal de la Curtea de Apel Craiova, adică exact a instanţei care trebuia să se pronunţe în dosar”, notează RTS. În mai, inspectorii ANI au constat că, în calitate de consilier judeţean, Adrian Duicu a în­călcat regimul juridic privind conflictul de intere în materie administrativă. Mai exact, el a participat la deliberarea şi adop­tarea unor hotărâri de consiliu judeţean  prin care au fost apro­bate închirierea unui teren  şi vân­zarea unor spaţii către firma ROMRAD RMN, societate la care Duicu deţinea şi calitatea de asociat. Concret, a votat cu mâna lui beneficii pentru propria firmă. În aceste condiţii, Agenţia Naţio­nală pentru Integritate l-a declarat incompatibil şi i-a in­ter­zis să mai ocupe o funcţie pu­blică timp de 3 ani. Aşadar, acum, Adrian Duicu se luptă cu dis­perare pentru a rămâne pe scaunul de preşedinte al Con­siliului Judeţean, deşi a încăl­cat legea în mod evident.

         Comunicatul ANI este limpede
         Agenţia Naţională de Inte­gri­tate a constatat, în urma proce­durilor de evaluare, încălcarea de către DUICU Ioan Adrian, Con­silier judeţean în cadrul Con­siliului Judeţean Mehedinţi, a regimului juridic privind conflic­tul de interese în materie admi­nis­trativă. Conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003, pri­vind unele măsuri pentru asi­gurarea transparenţei în exerci­tarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţio­narea corupţiei, „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o dem­nitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”.
         În urma evaluărilor demarate la data de 16.12.2011, s-au cons­tatat următoarele: DUICU Ioan Adrian, în calitate de consilier ju­deţean în cadrul Consiliului Ju­de­ţean Mehedinţi, nu a respectat regimul juridic al conflictului de interese în materie adminis­tra­tivă, deoarece a parti­cipat la deliberarea şi adoptarea Hotă­râ­rilor Consiliului Judeţean Me­hedinţi nr. 48/28.10.2008, prin care se aprobă închirierea unui teren, în suprafață de 250 mp, situat în incinta Spitalului Ju­dețean de Urgenţă Drobeta- Tur­nu-Severin, către S.C. ROMRAD-R.M.N. S.R.L., respec­tiv nr. 104/31.08.2009, prin care se aprobă vânzarea a două cor­puri  de proprietate din Munici­piul Drobeta Turnu Severin către S.C. ROMRAD-R.M.N. S.R.L, so­cietate în care DUICU Ioan Adrian deţine calitatea de aso­ciat, încălcând, astfel, prevederile art. 46, alin. 1 din Legea ad­ministraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modifi­cările şi completările ulterioare. La data de 27.06.2008, i-a fost validat mandatul lui DUICU Ioan Adrian de Consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Me­he­dinţi. Începând cu data de 02.04.2007, DUICU Ioan Adrian deţine calitatea de asociat în ca­drul S.C. ROMRAD-R.M.N. S.R.L. DUICU Ioan Adrian, în calitate de con­silier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Mehedinţi, şi-a exprimat votul, în mod fa­vorabil, cu privire la adoptarea şi deliberarea următoarelor: Ho­tărârea nr. 48/28.10.2008, prin care se aprobă închirierea unui teren, în suprafaţă de 250 mp, situat în incinta Spitalului Jude­ţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, către S.C. ROMRAD-R.M.N. S.R.L.; Hotărârea nr. 104/31.08.2009, prin care se aprobă vânzarea a două corpuri de propietate din Municipiul Drobeta-Turnu-Severin, Judeţul Mehedinţi, către S.C. ROMRAD-R.M.N. S.R.L, societate în care DUICU Ioan Adrian deţine cali­tatea de asociat. Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform dispozițiilor art. 46, alin. 1 din Legea administraţiei pu­blice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulte­rioare, „nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotă­rârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al pa­trulea inclusiv, are un interes pa­trimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”.

         Pedeapsa ANI este şi mai limpede
        „Având în vedere cele de mai sus, a fost dispusă iniţie­rea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea an­u­lării con­tractelor în­cheiate cu în­căl­carea prevederilor le­gale privind conflictul de interese. Com­plementar, fap­ta persoa­nei cu privire la care s-a cons­tatat nerespectarea regimului juridic al con­flictului de interese cons­tituie temei pen­tru eliberarea din funcţie, pre­cum şi inter­dicţia de a mai ocupa o func­ţie sau o dem­nitate publică pe o perioadă de 3 ani de la da­ta rămâ­nerii definitive a ra­por­tului, ori, după caz, cons­tituie abatere discipli­nară şi se sanc­ţionează po­tri­vit reglemen­tărilor apli­ca­bile demnităţii şi funcţiei res­pective. Agenţia Naţională de Integritate îşi exer­cită atri­buţiile cu respec­tarea prin­cipiilor legalității, con­fi­den­ţialităţii, imparţia­lităţii, in­de­­pendenţei operaţio­­nale, ce­lerităţii, bunei adminis­trări, precum şi al dreptului la apă­rare”, se mai aratăîn co­mu­nicatul ANI din data de 9 mai 2012.

 

Sursa foto: facebook.com

MEHEDINTI
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Încep plățile către fermieri: 100 euro/hectar și 100 euro/UVM porc și pasăre
Ministerul Agriculturii anunță că fermierii urmează să primească...
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri
Părintele Pimen Vlad a oferit românilor o serie de sfaturi în pragu...
 
Atenție șoferi! Restricții în trafic pe autostrada A1, de marți până vineri
Centrul Infotrafic anunță că de marți, 7 mai, și până vineri, 1...
 
Metodologia Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, în dezbatere publică
Ministerul Agriculturii a anunțat că normele metodologice ale Legii ...
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!
Paște 2024. Sărbători luminate, tuturor românilor!
 
Geoană: Rusia nu va rata „o oportunitate să influențeze” alegerile din țara noastră
Secretarul general adjunct al NATO crede că Rusia se va băga în ale...
 
APIA: Se acordă 2,66 milioane lei pentru crescătorii de animale
Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură anunță acor...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Boloș: Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a asigura un echilibru între deficit și realizarea investițiilor

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Metodologia Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, în dezbatere publică

» 16 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Obiceiuri care distrug metabolismul fără să știi

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Intrare gratuită la UNTOLD și Neversea pentru cei care donează sânge

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL OLT
 
Încep acțiunile de dezinsecție în localitatea Balș

» 16 Mai 2024 | Comentarii 0