Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
CONSILIERI JUDETENI
Adaugat: 24 Iunie 2013    Actualizat: 22 August 2013

Cum îşi turna Nicolae Bacalbaşa colegii la Securitate. Vezi şi cum se apără medical

 

         Cunoscutul doctor Nicolae Bacalbaşa, candidat al USL la preşedinţia CJ Galaţi, şi-a turnat la Securitate colegii din Spitalul Judeţean, înainte de 1989, după cum arată un document făcut public recent. Bacalbaşa recunoaşte, dar spune că a făcut-o doar ca să se apere.
         Într-o notă semnată pe 13 mai 1986, doctorul Nicolae Bacalbaşa le relata securiştilor ce se întâmplă în Camera Medicilor de la Secţia Arşi şi de la Secţia ATI. În preambulul declaraţiei sale, se referă la „discuţii critice sau ostile la adresa sistemului nostru social la   Secţia Arşi, Cabinetul Medicilor". La 43 de ani se presupune că avea suficientă maturitate pentru a realiza care sunt consecinţele declaraţiilor sale, că în urma unor asemenea „turnătorii", medicii ostili regimului comunist riscau să fie hărţuiţi de Securitate sau chiar arestaţi. Una dintre victimele lui Bacalbaşa este medicul Constantin Popa, al cărui frate fugise din ţară înainte de 1980. Ulterior, Popa nu a mai reuşit niciodată să meargă în vizită la fratele său. Nota semnată de Bacalbaşa este intitulată „notă explicativă" şi face parte dintr-un dosar de urmărire informativă a Securităţii care îi viza pe medicii din Galaţi.
         O notă ce pune la zid duşmanii regimului comunist
         În primul pasaj, Nicolae Bacalbaşa îşi declară loialitatea faţă de regim, lăudându-se chiar cu faptul că este un membru activ al PCR: „Personal nu am emis niciodată consideraţii critice la adresa sistemului nostru social. Nu am de ce mă plânge, personal am fost tratat cu consideraţie şi bunăvoinţă, sunt mulţumit de condiţiile mele de viaţă". În continuare, Nicolae Bacalbaşa îl „toarnă" pe medicul Constantin Popa: „Am sesizat că doctor Popa Constantin are tendinţa de a ironiza realităţile noastre sociale şi i-am atras atenţia să înceteze întrucât riscă să depăşească cadrul legal. Situaţia aceasta a fost însă cu mult timp în urmă. De peste un an nu am nici un fel de relaţii cu acesta şi nici nu am fost în camera medicilor de la Secţia Arşi".
         Medici puşi rău cu activiştii, Miliţia şi Securitatea
         În nota sa, Nicolae Bacalbaşa face eforturi pentru a demonstra cum se luptă cu duşmanii regimului comunist („Menţionez că atunci când în discuţii apăreau situaţii inacceptabile am luat întotdeauna atitudine"), în timp ce medicii din jurul lui îşi duc aversiunea faţă de sistem până la a refuza să acorde asistenţa medicală rudelor unor miliţieni. „Atunci când în raportul de gardă al Secţiei ATI doctor ........ a refuzat să administreze anestezia generală, de altfel programată, fiului colonelului ......... de la Miliţia Judeţeană lansându-se în consideraţii necorespunzătoare despre organele MAI, am atras public atenţia că asemenea discuţii nu le accept şi voi fi obligat să le sesisez dacă se vor mai repeta". În alt pasaj, Bacalbaşa se referă la ostilitatea pe care sistematic o aveau alţi doi medici faţă de pacienţi cu funcţii, activişti sau miliţieni: „În repetate rânduri doctor ....... a calomniat privind evoluţia unor bolnavi, în special a celor ce deţineau funcţii de conducere sau erau înrudiţi cu astfel de persoane atât pe mine, cât şi pe doctor ....., medicul şef al secţiei. Am înştiinţat conducerea Direcţiei Sanitare asupra acestui fapt. Personal nu îmi pot reproşa nimic din comportamentul meu, acesta încadrându-se în cel de cetăţean român şi membru PCR". În baza unor astfel de declaraţii, medicii despre care vorbea Bacalbaşa puteau fi arestaţi şi băgaţi la închisoare.
         Miza „turnătoriilor": excursiile în străinătate!
         Nota explicativă arată şi care ar fi fost miza acţiunilor lui Nicolae Bacalbaşa: excursiile în străinătate, care se făceau, în funcţie de destinaţie, în RDG sau „ţări capitaliste", numai cu aprobări de la Miliţie, Securitate şi Serviciul Paşapoarte al Miliţiei. „Atât doctor Popa Constantin, cât şi doctor ...... au făcut cerere de a pleca turistic în Occident la rude, cereri ce le-au fost respinse. Aceasta i-a făcut să fie agresivi atât cu reprezentanţi ai organelor MAI, (doctor ........... a jignit în spital în mod public pe ....... şi ......, colonelul ......., plutonierul ........ de la Serviciul de Paşapoarte şi alţii) cât şi cei care au călătorit. Întrucât eu fiind un om corect şi fără pată am plecat în excursiile în care am solicitat au lansat în spital zvonul că sunt agent al organelor MAI. Mai mult, au susţinut şi difuzat în spital că tatăl meu - profesor şi expert internaţional - şi-a datorat poziţia profesională faptului că a fost şi este agent al securităţii române şi că este o nulitate profesională ridicată de această organizaţie. Recent, doctor ....... şi doctor Popa făceau pariuri pe sticle de whisky în prezenţa doctor .... care poate confirma, că vor reuşi să mă împiedice atât pe mine cât şi pe soţia mea, să mai călătorim", declară Nicolae Bacalbaşa în nota sa.
        O dezvăluire întârziată câţiva ani

 

Sursa foto: facebook.com

GALATI
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
Ciucă: Alegerile locale nu sunt despre doctrina de partid, sunt despre oameni
Președintele PNL a transmis liberalilor că trebuie să iasă să vor...
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!
România are peste 300 de morți la 10 miliarde de kilometri parcurși...
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii
Începând de astăzi și până pe 27 aprilie, în curtea Ministerulu...
 
 
 
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
Mii de restaurante din stațiunile turistice au fost controlate de ANSVSA: S-au dat amenzi de peste 2 milioane de lei

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Cele mai bune cereale pe care să le consumi la micul dejun

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Dâmbovicioara, comoara de pe culoarul Rucăr-Bran

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0