Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
CONSILIERI JUDETENI
Adaugat: 23 Iunie 2013    Actualizat: 22 August 2013

Bîgiu păstrează afișele cu primari PNL

 

         Biroul Electoral de Circumscripție Județeană a respins, cu opt voturi pentru și șase împotrivă, contestația formulată de candidatul independent la funcția de președinte al Consiliului Județean, Victor Mocanu, cu privire la folosirea, de către contracandidatul USL, senatorul liberal Marian Cristinel Bîgiu, a imaginilor candidaților PNL la funcția de primar. În cele ce urmează, prezentăm integral textul Hotărârii nr. 42/16.05.2012 a BECJ Buzău.

         „Prin cererea înregistrată sub nr. 115 din data de 16.05.2012 la Biroul Electoral Județean Buzău, Mocanu Victor a formulat contestație cu privire la conținutul unor materiale electorale promovate de candidatul USL la funcția de Președinte al Consiliului Județean Buzău pentru următoarele motive:

         Ca situație de fapt, la nivelul județului Buzău, USL are liste comune de consilieri numai pentru Consiliul Local al municipiului Buzău, Consiliul Județean Buzău și două comune (Cislău și Valea Salciei) și susține candidați pentru funcția de primar al municipiului Buzău și ai comunelor menționate. În celelalte circumscripții, atât PSD, cât și PNL au liste proprii de candidați. A precizat că este promovat un tip de banner care este în contradicție cu situația de fapt precizată și că ar fi de natură să inducă alegătorilor o falsă percepție. În condițiile în care PNL și PSD au candidați proprii, utilizarea de către Bîgiu Marian Cristinel a semnului electoral USL ar crea o falsă percepție pentru alegători, în sensul că toți candidații PNL la funcția de primar ar beneficia de susținerea USL, în timp ce și PSD are propriii săi candidați.

         Cu majoritate de voturi (8 pentru respingerea plângerii, 6 pentru admiterea acesteia), așa cum rezultă din procesul-verbal de ședință, întocmit cu ocazia soluționării plângerii, Biroul a hotărât respingerea plângerii.

         În fapt, domnul Mocanu Victor, candidat independent, contestă dreptul candidatului USL, Bîgiu Marian Cristinel de a promova materiale electorale în care acesta folosește sigla PNL, considerând că, prin această alăturare s-a creat confuzia în rândul electoratului, fără a se indica norma legală încălcată, temeiul invocat în contestație (art. 77, alin.3 din Legea nr. 67/2004), referindu-se la căile de atac împotriva soluțiilor date plângerilor formulate. Considerăm că alăturarea pe materialele electorale nu încalcă dispozițiile legale, nu împiedică desfășurarea campaniei de către ceilalți competitori electorali, în condițiile prevăzute de lege. De altfel, contestatorul nu invocă lezarea vreunui drept sau interes electoral propriu, ci al PSD, fără ca această formațiune politică să susțină acest fapt.

         Candidatul USL, Bîgiu Marian-Cristinel este candidatul pentru Președinția Consiliului Județean Buzău desemnat de conducerea centrală a alianței politice, decizie obligatorie pentru toți membrii și toate organizațiile partidelor semnatare, conform art. 1.1.2 din Protocolul de funcționare, având dreptul de a folosi semnul electoral al alianței în orice material electoral folosit în campania electorală. Acest protocol permite partidelor semnatare să participe la alegeri cu candidați proprii în comune, orașe și municipii ce nu sunt reședință de județ. Interpretând dispozițiile protocolului invocat, rezultă nu numai dreptul candidatului PNL la funcția de primar, ci o obligație a acestuia și a organizației de a-l sprijini pe candidatul alianței pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Buzău. Absența candidaților PSD de pe materialele electorale ale candidatului USL este datorată poziției adoptate de domnul Mocanu Victor (membru PSD la acel moment) și de organizația județeană PSD care au contestat desemnarea domnului Bîgiu Marian Cristinel ca și candidat USL, exprimându-se în sensul susținerii candidatului independent Mocanu Victor pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Buzău. De altfel, candidații PSD la funcția de primar, inclusiv președintele organizației județene, au apărut în materiale electorale alături de candidatul independent Mocanu Victor, încălcând astfel protocolul de funcționare al alianței politice.

         Facem precizarea că nu suntem într-o situație similară celei care a făcut obiectul Hotărârii nr. 33/11.05.2012 a BECJ Buzău, hotărâre prin care s-a reținut că domnului Mocanu Victor, ca și candidat independent, îi este interzisă orice alăturare de imagine, siglă sau semn electoral, față de o formațiune politică, respectiv PSD această alăturare fiind interzisă de dispozițiile Legii nr. 67/2004 cu modificările și completările ulterioare. Apreciem că materialele electorale ale candidatului USL Bîgiu Marian Cristinel nu încalcă deontologia electorală, respectând normele de conduită și obligațiile de natură etică specifice procesului electoral, fără a leza drepturile și interesele cetățenilor sau competitorilor electorali.

         Pentru aceste considerente, apreciem contestația neîntemeiată și opinăm în sensul respingerii ei.

         HOTĂRĂȘTE:

         Art. 1 Respinge plângerea formulată de Mocanu Victor cu privire la conținutul unor materiale electorale promovate de candidatul USL la funcția de Președinte al Consiliului Județean Buzău.
         Art. 2  Hotărârea poate fi contestată la Biroul Electoral Central”.

 

Sursa foto: pnl.ro

BUZAU
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
Ciucă: Alegerile locale nu sunt despre doctrina de partid, sunt despre oameni
Președintele PNL a transmis liberalilor că trebuie să iasă să vor...
 
„Terapia durerii” a fost inclusă în drepturile pacienților
Un proiect de lege inițiat de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a fost ...
 
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!
Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candi...
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!
România are peste 300 de morți la 10 miliarde de kilometri parcurși...
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii
Începând de astăzi și până pe 27 aprilie, în curtea Ministerulu...
 
Românii din străinătate vor putea cumpăra titluri de stat
Ministerul Finanțelor va pune la dispoziția românilor din străină...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Geoană: Rusia nu va rata „o oportunitate să influențeze” alegerile din țara noastră

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Pe ce să te axezi când realizezi machiajul de Paște ca să îți pui în evidență calitățile

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Plimbări cu barca, gratuite, pe lacul din Parcul Drumul Taberei, de Paște

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
Restricții în trafic, în Noaptea de Înviere, la Galați

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0