Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
CONSILIERI JUDETENI
Adaugat: 25 Iunie 2013    Actualizat: 27 August 2013

Consiliul Judetean Braila a fost transformat de Gheorghe Bunea Stancu într-o afacere de familie

 

         Consiliul Judetean Braila s-a transformat într-o afacere de familie. Zeci de lucrari pe bani publici au fost atribuite de aceasta institutie chiar firmei celui care o conduce, pesedistul Gheorghe Bunea Stancu. La fel de generoase, primariile i-au dat si ele zeci de contracte firmei “Concivia”.

         Preluarea spitalelor de catre administratia locala are deja un câstigator sigur: firmele unor politicieni. La Braila, o societate controlata de presedintele CJ a câstigat un contract pentru lucrari chiar la unul dintre spitalele aflate în subordinea lui Bunea. Aceeasi firma a încheiat zeci de alte contracte pe bani publici cu primariile din Braila.

         Consiliul Judetean Braila s-a transformat într-o afacere de familie. Zeci de lucrari pe bani publici au fost atribuite de aceasta institutie chiar celui care o conduce, pesedistul Gheorghe Bunea Stancu. Firma controlata de Gheorghe Bunea Stancu, Concivia SA, nu s-a multumit însa sa încheie contracte doar cu consiliul judetean, ci „a batut palma” si cu majoritatea primariilor din acest judet. În ultimele luni, Concivia SA a obtinut contracte în valoare de aproximativ 6 milioane de euro de la Consiliul Judetean Braila, Primaria Braila, de la alte primarii din acest judet si de la Agentia de Dezvoltare Sud-Est, fara ca afacerile lui Bunea Stancu sa fie deranjate de cineva. Cel mai recent contract a fost încheiat la începutul lunii august de firma controlata de Bunea Stancu cu consiliul judetean pentru efectuarea unor lucrari la Spitalul de Pneumoftiziologie.

         Conflict de interese?

         Spitalul de Pneumoftiziologie Braila, la care va efectua lucrari firma controlata de Bunea Stancu, a fost preluat în administrare de Consiliul Judetean Braila pe data de 6 iulie în baza Hotarârii nr. 80/2010. La mai putin de o luna de la preluare, respectiv pe 4 august, presedintele CJ Braila a semnat cu firma Concivia, societate controlata chiar de acesta prin intermediul altei firme, contractul nr. 138/04.08.2010, pentru „lucrari de reabilitare, amenajare si modernizare spatii medicale la Spitalul de Pneumoftiziologie Braila”. Valoarea contractului este de 63.284 lei, fara TVA. Cu acesti bani firma controlata de Bunea Stancu trebuie sa efectueze lucrari la instalatiile de electrice, sanitare si de ventilatie si lucrari de re­pa­ratii generale
si de renovare.

         „Superoferta” Concivia: 56% reducere

         Conform estimarilor spe­cia­listilor de la CJ Braila, valoarea reala a lucrarilor de la Spitalul de Pneumoftiziologie era de 144.056 lei, fara TVA. Contractul a fost însa semnat la valoarea ofertata de Concivia, respectiv 63.824 lei. Astfel, firma controlata de Stancu lucreaza cu consiliul judetean, condus de acelasi Stancu, la jumatate de pret. Surse din CJ Braila spun ca aceasta nu este decât o manevra folosita frecvent în afacerile clientelare pe bani publici. Astfel, atribuirea lucrarii nu se face în baza unei licitatii, ci prin atribuire directa în baza celui mai scazut pret, cum a fost si în cazul de fata. Procedura nu este noua: firma stabilita pentru atribuirea contractului depune o oferta cu pâna la 50-60% mai mica decât valoarea estimata a contractului,  câstiga, iar „reducerea” este recuperata ulterior prin actele aditionale, în care se invoca majorarea pretului materialelor sau alte cauze. Astfel, valoarea contractului ajunge la valoarea initiala sau chiar o depaseste. În cazul contractului încheiat cu firma lui Bunea, au fost depuse patru oferte. A fost declarata câstigatoare oferta Concivia SA, care a scazut pretul la 44% din valoarea estimata a lucrarilor. Întrebat daca valoarea cu care a câstigat Concivia lucrarile la spital este cea reala, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Braila, doctorul Stefan Sânpetru, ne-a spus:

         „Ceea ce pot sa va spun în legatura cu lucrarile care se fac la noi este ca ele sunt rezultatul accesarii unor fonduri de la Uniunea Europeana de catre consiliul judetean, iar consiliul judetean este singurul abilitat în momentul acesta sa va dea informatii în legatura cu aceste lucrari. Sa nu va suparati, dar asa sunt regulile pe care le-am stabilit de comun acord. Este o accesare de fonduri pe care consiliul judetului o face pentru mai multe spitale, nu doar pentru Spitalul de Pneumoftiziologie, si, fiind o chestiune în care noi suntem un tert beneficiar, toate lamuririle vi le pot da cei de la consiliul judetean”.

         Abonament la banii consiliului judetean

         Tot Consiliul Judetean Braila condus de Gheorghe Bunea Stancu a atribuit Concivia SA, în decembrie anul trecut, contractul nr. 192/15.12.2009, în valoare de 794.112 lei, pentru „întretinerea curenta pe timp de iarna a drumurilor judetene în sezonul 2009-2010, Lot II”. A fost organizata o licitatie, la care s-a înscris însa doar Concivia. Stancu a atribuit firmei Concivia si lucrarile de amenajare a palatului care gazduieste Consiliul Judetean (contractul nr. 23/05.02.2010, de 565.000 lei, fara TVA) pentru „executie închidere terasa cabinet etaj I, Corp D, Palatul Administrativ”. CJ Braila a mai atribuit Concivia SA contractul 198/23.12.2009, în valoare de 835.860 lei, fara TVA, pentru reparatii si amenajari interioare la imobilul situat pe Soseaua Buzaului nr. 3, si contractul nr. 47/24.03,2010, în valoare de 535.361 lei, pentru reabilitarea, amenajarea si modernizarea spatiilor medicale la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Braila, un alt spital trecut în administrarea CJ Braila. În 2009, Concivia SA a înregistrat un profit net de 1.686.948 lei. În ceea ce priveste cifra de afaceri, în perioada în care Gheorghe Bunea Stancu era simplu membru PSD, Concivia SA avea o cifra de afaceri de 20-21 milioane lei. Coincidenta sau nu, dupa 2004, când Stancu a devenit pre­se­din­te­le PSD Braila si presedintele CJ Braila, cifra de afaceri a Concivia a crescut spectaculos, ajungând la 49 milioane lei în 2008. Actionarul majoritar al firmei Concivia este societatea Bursagrirom, la care Bunea Stancu detine pachetul majoritar de actiuni.

 

Sursa foto: facebook.com

BRAILA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Încep plățile către fermieri: 100 euro/hectar și 100 euro/UVM porc și pasăre
Ministerul Agriculturii anunță că fermierii urmează să primească...
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri
Părintele Pimen Vlad a oferit românilor o serie de sfaturi în pragu...
 
Atenție șoferi! Restricții în trafic pe autostrada A1, de marți până vineri
Centrul Infotrafic anunță că de marți, 7 mai, și până vineri, 1...
 
Metodologia Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, în dezbatere publică
Ministerul Agriculturii a anunțat că normele metodologice ale Legii ...
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!
Paște 2024. Sărbători luminate, tuturor românilor!
 
Geoană: Rusia nu va rata „o oportunitate să influențeze” alegerile din țara noastră
Secretarul general adjunct al NATO crede că Rusia se va băga în ale...
 
APIA: Se acordă 2,66 milioane lei pentru crescătorii de animale
Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură anunță acor...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Boloș: Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a asigura un echilibru între deficit și realizarea investițiilor

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Metodologia Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, în dezbatere publică

» 16 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Obiceiuri care distrug metabolismul fără să știi

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Intrare gratuită la UNTOLD și Neversea pentru cei care donează sânge

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL OLT
 
Încep acțiunile de dezinsecție în localitatea Balș

» 16 Mai 2024 | Comentarii 0