Nutriționistul Mihaela Bilic a atras atenția asupra risipei alimentare, mai ales în această perioadă a Sărbătorilor de iarnă. Medicul susține că românii, chiar și la 30 de ani după Revoluție, trăiesc cu teama că nu le va ajunge mâncarea și astfel cumpără mai mult decât au nevoie.
„După 30 de ani de la Revoluție, trăim cu aceeași frică: dacă nu avem suficientă mâncare? După un sfert de secol de supermarket-uri cu rafturi pline, avem același principiu după care ne ghidăm: mai bine să prisosească, decât să nu ajungă. Cumpărăm mai mult decât avem nevoie, facem din alimentație o problemă, ne complicăm și exagerăm dpdv culinar, ca și cum toată existența noastră atârnă de o farfurie cu mâncare. Și întotdeauna e în plus, nu în minus! (…)
Cum calculăm porția corectă, de unde știm care e apetitul musafirilor, ce ne facem dacă rămâne masa goală? Din postura de gazdă ai o frică, nu poți socoti doar 3 sarmale și o bucățică de carne de persoană, ce te faci dacă omul mai vrea o porție? Culmea e că inversând rolurile, ca oaspete/ invitat nu-mi amintesc să mă fi supărat vreodată pentru că s-au terminat sarmalele sau cozonacul la vreo sărbătoare – cel mult era semn că au fost delicioase, deci foarte apreciate. Nimeni nu face o tragedie din mâncare, în afară de noi, când ne luăm prea în serios rolul de gazde, când vrem să demonstrăm prea mult, să-i copleșim pe invitați cu abundența de pe masa noastră” a transmis medicul.
Citește și: S-au schimbat zilele de testare a elevilor!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://www.monitoruldevrancea.ro/2021/10/05/produsele-de-panificatie-si-mancarurile-pregatite-acasa-cel-mai-mare-risc-de-risipa-in-gospodariile-romanilor-studiu/