Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DECONCENTRATE
Adaugat: 11 Iulie 2013    Actualizat: 11 Iulie 2013

Lovitură la vârful Direcţiei pentru Agricultură Giurgiu: Directoarea Petra Ochişor, trimisă în judecată de către DNA pentru instigare la abuz în serviciu

 

         În 2010, una din tematicile Ministerului Agriculturii ca plan de control ce urma să fie dus la îndeplinire, în teritoriu, prin direcţiile agricole, a fost acţiunea „SILOZUL”, în baza căreia persoanele juridice care desfăşurau activităţi specifice în domeniul agriculturii şi care deţineau silozuri de depozitare urmau să fie controlate pentru verificarea respectării legalităţii documentelor precum şi a modului de depozitare a cerealelor.
         Directoarea de la aceea vreme a Direcţiei Agricole de Dezvoltare Rurală (DADR), Petra Ochişor, a dispus pe 18 iunie 2010 constituirea unei echipe de control formată din Georgeta Popescu şi Ştefan Gheondea. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, echipa de control a Direcţiei Agricole era coordonată FORMAL de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Giurgiu.
         Echipa formată din cei doi consilieri ai Direcţiei Agricole împreună cu agentul şef de poliţie Florică Jenică din cadrul IPJ Giurgiu, Serviciul de Investigare a Fraudelor, s-au deplasat la data de 3 august a aceluiaşi an la mai mulţi agenţi economici, unul dintre aceştia fiind AGRO TOTAL SRL din comuna Adunaţii Copăceni, judeţul Giurgiu. Aici au fost întâmpinaţi de Marin Iordache, administratorul societăţii, care le-a pus la dispoziţie documentele solicitate spre verificare după care s-a trecut la inspecţia locului de depozitare a cerealelor. Conform aceluiaşi rechizitoriu, Georgeta Popescu a luat decizia de a sancţiona firma din Adunaţii Copăceni cu 6.000 lei, pe motiv că locul de depozitare nu avea aerare, iar sistemul de ventilaţie nu era conform standardelor.
         Administratorul AGRO TOTAL SRL a refuzat să semneze procesul verbal de control nr. 309, pe motiv că nu se consideră vinovat. Acest proces verbal de control este totuşi menţionat în Registrul de Evidenţă a Controalelor pe care orice societate comercială este obligată să-l deţină.
         La scurt timp după acest control, administratorul AGRO TOTAL SRL ia legătura telefonic cu Petra Ochişor.
         Marin Iordache, administrator AGRO TOTAL SRL  „După plecarea echipei de control am sunat-o pe Ochişor Petra, pe care o cunosc de 20 de ani, şi i-am reproşat că trimite echipe de control care ne amendează… şi consider că este un abuz faptul că am fost sancţionat.” (Declaraţie conform Rechizitoriului întocmit de procurorii  DNA)
         Declaraţia martorului Marin Iordache a fost consemată de altfel şi de procurorul DNA Dragoş Cojocariu, cel care a instrumentat acest dosar. Imediat după telefonul dat de martorul Iordache, Petra Ochişor o cheamă la ea în birou pe Elena Niculae, cea care suplinea la acea vreme funcţia de director adjunct şi îi transmite că procesul verbal nr. 309 aplicat de echipa de control TREBUIE ANULAT, pentru a fi substituit cu un altul, în care să nu se prevadă aplicarea vreunei sancţiuni faţă de TOTAL AGRO SRL Adunaţii Copăceni.
         Elena Niculae, DAJ Giurgiu „La scurt timp, am fost sunată de directoarea Ochişor Petra, care mi-a solicitat să vin la dânsa în birou. Am intrat în biroul acesteia, iar din primele discuţii mi-a dat de înţeles că a fost informată de sancţiunea aplicată la SC AGRO TOTAL SRL şi mi-a comunicat pe un ton de reproş faptul că agentul economic nu trebuia sancţionat cu amendă, ci se putea aplica un avertisment. Totodată, pe un ton imperativ şi fără a-mi preciza un motiv anume, mi-a spus că din moment ce sunt şefă ar trebui să mă implic şi ar fi bine ca până la sfărşitul programului din ziua respectivă, amenda aplicată AGRO TOTAL SRL să fie transformată într-un avertisment, spunându-mi să merg să vorbesc cu Georgeta Popescu şi Ştefan Gheondea pentru a schimba procesul verbal…” (Declaraţie conform Rechizitoriului întocmit de procurorii  DNA)
         Elena Niculae merge după această discuţie în biroul Georgetei Popescu unde este chemat şi Ştefan Gheondea. Aici, Georgeta Popescu reface procesul verbal de control nr. 309 din 3 august 2010. În noul proces verbal întocmit era eliminată sancţiunea aplicată agentului comercial din Adunaţii Copăceni. Toate aceste aspecte sunt recunoscute de cei trei, mai puţin de Petra Ochişor, care a negat implicarea sa în substituirea documentului.
         După această substituire, Georgeta Popescu a reînscris în Registrul de Evidenţă a Controalelor procesul verbal de control nr. 309 substituit, prin care se favoriza firma din Adunaţii Copăceni, societatea nemaiavând de plată nicio sumă.
         Pentru a se substitui în totalitate actul de control, Georgeta Popescu a încercat să recupereze şi celelalte exemplare ale procesului verbal de control, astfel că i-a solicitat Agentului Şef de Poliţie Florică Jenică – reprezentantul IPJ Giurgiu în cadrul acţiunii de control, căruia îi remisese un exemplar al actului de control iniţial, să îi restituie acest document, pentru a primi actul substituit, însă a fost refuzată de către reprezentantul Poliţiei.
         La aproape o lună de la controlul efectuat, Marin Iordache şi Petra Ochişor se întâlnesc întâmplător la sediul Consiliului Judeţean Giurgiu, ocazie cu care între cei doi are loc o discuţie mai mult decât edificatoare:
         Petra Ochişor, director suspendat al DAJ Giurgiu „Vezi că s-ar putea să am probleme cu amenda pe care ţi-am anulat-o!” (Declaraţie conform Rechizitoriului întocmit de procurorii  DNA)
         Această precizare este redată şi în declaraţia pe care Marin Iordache a dat-o procurorilor DNA care au instrumentat dosarul. Din rechizitoriul procurorilor Direcţiei Naţionale Antocorupţie mai reiese un aspect cel puţin la fel de interesant. Plata pentru amenda aplicată este totuşi făcută de administratorul AGRO TOTAL SRL la data de 13 decembrie 2010, printr-o unitate CEC Bank din Adunaţii Copăceni. Deşi conform adresei nr. 8673 din 29 martie 2011, Direcţia Generală a Finanţelor Publice precizează faptul că: „ S-au efectuat verificări atât la Registratura Generală a DGFP Giurgiu, cât şi la Registratura Administraţiei Finanţelor Publice a oraşului Mihăileşti, care are în administrare fiscală SC AGRO TOTAL SRL, şi nu există înregistrare care să ateste transmiterea actului administrativ. Din informaţiile culese de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a judeţului Giurgiu a rezultat că nu a fost înaintat titlul de creanţă instituţiei noastre.”
         Ca urmare a acestor fapte, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatelor:
         1) OCHIŞOR PETRA, director executiv la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Giurgiu, în sarcina căreia sunt considerate că au fost întrunite următoarele infracţiuni: instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice şi infracţiunea de neglijenţă în serviciu.
         2) POPESCU GEORGETA, consilier superior în cadrul DAJ Giurgiu, este trimisă în judecată de DNA, în sarcina sa reţinându-se infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.
         În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt, conform Buletinului de Presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luna martie 2012:
         „La data de 3 august 2010, inculpata Ochişor Petra, în calitate de director executiv la DAJ Giurgiu, i-a cerut subordonatei sale Popescu Georgeta, consilier superior în cadrul aceleiaşi instituţii publice, să favorizeze o societate comercială care fusese controlată de Popescu Georgeta. Aceasta din urmă a modificat procesul verbal prin care firma respectivă fusese sancţionată cu amendă contravenţională în sumă de 6.000 de lei pentru încălcarea reglementărilor privind depozitarea cerealelor şi a înlocuit-o cu avertisment. De asemenea, în cursul lunii martie 2011, inculpata Ochişor Petra nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu şi a dispus ca unul dintre subordonaţii săi să nu fie plătit pentru o zi de muncă aferentă lunii februarie 2011 când fusese citat la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat în contextul efectuării cercetărilor în acest dosar penal.
         Pe parcursul cercetărilor, ambele prejudicii create prin modificarea procesului verbal şi prin neplata unei zile de muncă au fost recuperate.” (www.pna.ro)
         Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti. După primul termen de judecare de la 27 martie, instanţa a hotărât să amâne judecarea dosarului pentru 24 aprilie anul curent. Prin ordinul nr. 32 din 2012, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, ia decizia de a o suspenda pe directoarea Petra Ochişor începând cu 19 martie anul curent, la 13 zile de la întocmirea rechizitoriului DNA.
         Contactată telefonic, directoarea Petra Ochişor a menţionat că va furniza redacţiei săptămânalului ”Informaţia de Giurgiu” un punct de vedere despre acest dosar, însă până la închiderea acestei ediţii nu am primit niciun comentariu pe această temă.

 

Sursa foto: sansanews.ro

GIURGIU
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Românii din străinătate vor putea cumpăra titluri de stat

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cabana Negoiu, prima cabană montană construită în România
SIBIU
» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0