Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DEPUTATI
Adaugat: 27 Mai 2013    Actualizat: 20 Iulie 2013

Liberalul Palaşcă pune batista pe afacerile democraţilor Hoară şi Manţog


 

         Afaceri portocalii de milioane de euro pe spinarea minerilor
         Încă de la înfiinţarea sa în anul 1997, Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM) s-a dovedit a fi o bună felie de caşcaval pentru unii „şobolani“ postdecembrişti. Zeci de milioane de euro proveniţi din finanţările statului român sau din cele ale unor instituţii financiare occidentale au fost risipite pe unele proiecte care trebuiau să ajute minerii rămaşi fără locuri de muncă după închiderea mai multor mine din Gorj şi Mehedinţi. Purtând denumiri pompoase, ca „Închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerarea socio-economică” sau „Ecologizarea minelor”, aceste proiecte au avut ca scop final îmbogăţirea unor „băieţi şmecheri” din cadrul ANDZM sau a unor protectori ai acestora cu legături puternice în judeţele Mehedinţi şi Gorj.

         Marcel Hoară, actualul director al Agenţiei, este acuzat de unii sindicalişti din mineritul mehedinţean, dar şi al bazinului Motru, că din calitatea sa de membru PD a pus Agenţia la dispoziţia fostului secretar de stat de la Industrii, Ionel Manţog. Acesta din urmă, membru marcant al PD, este vizat de unele anchete pe care DNA le-a deschis pe numele său. Un alt nume greu din zona mineritului oltean care îl manipulează pe Hoară este Marin Condescu, şeful Federaţiei Naţionale Mine- Energie, unul dintre cei mai puternici lideri sindicali din România.

         Felia de caşcaval a lui Hoară
         Una dintre „misiunile” directorului ANDZM, Marcel Hoară, cu indicaţii precise de la PD-istul Ionel Manţog, este acoperirea şi protejarea unui contract de „numai” 4,6 milioane dolari USD, încheiat cu GRUPPO SOGES din Italia, privind consultaţia centrelor de afaceri. Potrivit surselor Indiscret, acest contract a fost adjudecat în urma unei licitaţii controversate, care în cele din urmă a fost suspendată printr-o sentinţă definitivă nr. 1081/17.05.2006 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia 8 Contencios Administrativ, de către un alt competitor în persoana firmei Parteners Consulting SRL. Numai că interesele sunt atât de mari, încât directorul Hoară, aplicând principiul „mai presus de lege”, a ignorat sentinţa şi a semnat contractul. Surse demne de încredere ne-au declarat că nivelul comisionului încasat de Hoară şi Manţog (cel care a contrasemnat actele) ar fi de aproximativ 300 mii dolari USD. 

         Firmele lui Hoară
         Pentru a nu pierde timpul, acelaşi Marcel Hoară şi-a tras în 2007 două firme. Eurosun Management amp; Consulting SRL a fost înfiinţată la sfârşitul lunii mai 2007 şi are ca obiectiv principal „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”. Asociaţi pe lângă Marcel Hoară mai sunt Valentin Acriş şi Stere Creţu, fiecare cu câte 33,33%. În luna iunie a.c., acelaşi Hoară împreună cu aceiaşi asociaţi din prima firmă şi aceleaşi procente înfiinţează firma Eurosun Power SRL, având ca obiect principal de activitate „producţia de motoare, generatoare şi transformatoare electrice”. Stere Creţu este patronul săptămânalului „Reporter Economic” editat de Confederaţia patronală a industriei, serviciilor şi comerţului din România.

         Prieteni cu spate tare
         Marcel Hoară este născut în Motru, judeţul Gorj. El este ţinut la conducerea instituţiei cu scopul de a dirija fondurile Agenţiei spre zone din Mehedinţi şi Gorj, unde sindicatele miniere au interese să transforme instituţia într-o structură semiprivată. Ionel Manţog este de loc din Malovăţ, judeţul Mehedinţi. În reşedinţa judeţului Gorj, Târgu Jiu, Manţog şi-a creat un adevărat imperiu media. Un alt protector al lui Hoară este şi finul fostului secretar de stat Manţog, Sorin Găman, directorul general al Direcţiei miniere din Ministerul Economiei şi Finanţelor.

         Protectorul liberal Palaşcă
         Mehedinţeanul Viorel Palaşcă, de coloratură liberală, este cel care poate fi considerat protectorul numărul unu al lui Marcel Hoară. Secretar de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor, Viorel Palaşcă asigură coordonarea activităţii ANDZM, având şi foarte multe legături şi interese atât în Gorj, cât şi în judeţul care l-a propulsat, Mehedinţi. Prefect al judeţului Mehedinţi, în timpul guvernării CDR-iste, 1996-2000, Viorel Palaşcă a trecut pentru scurt timp din barca liberalilor conduşi la acea vreme de Alexandru Morţun în tabăra democraţilor conduşi de Mihai Stănişoară, unde a primit un loc de vicepreşedinte. Acum a revenit în tabăra liberalilor, fiind înscris într-o organizaţie din Bucureşti, unde stă într-un loc călduţ de secretar de stat după ce a deţinut şi funcţia de secretar general al Ministerului Economiei şi Comerţului. De puţine zile, într-un cotidian al Mehedinţiului au început să apară anunţuri publicitare din partea ANDZM sub genericul „Campania de informare publică adresată populaţiei afectate de restructurarea industriei minie¬re”. Preţul plătit de oamenii lui Hoară prin intervenţia lui Palaşcă cuprinde multe zerouri. Această campanie publicitară este sortită eşecului dacă este să ne gândim la implementarea sa. Viorel Palaşcă, inginer constructor, este asociat în firma PIRAMID 92 SRL. Conform datelor de bilanţ de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, cifra de afaceri în anul 2006 a fost de 1.133.022 RON, profitul brut de 239.098 RON, iar profitul net de 198.906 RON, firma neavând nicio pierdere. Asociatul lui Palaşcă în firma PIRAMID 92 SRL este Gustea Mihai Constantin, care întruneşte şi calitatea de administrator, ţinând cont că prin funcţia ministerială pe care o exercită, Palaşcă nu are voie să-şi conducă oficial afacerile. În Bulevardul Vladimirescu, nr. 66, din Turnu Severin, Viorel Palaşcă deţine şi o impunătoare pensiune de 3 stele „EUROPA” cu terasă, în care sunt cazate cu dedicaţie multe delegaţii oficiale din străinătate şi din ţară. În perioada când era prefect de Mehedinţi, asupra lui Palaşcă au planat mai multe suspiciuni privind unele lucrări publice încredinţate firmei PIRAMID, cum ar fi refacerea acoperişului Palatului Cultural “Teodor Costescu” şi construcţia Mănăstirii de la Izvorul Bârzii. Interesele grupului Hoară – Manţog – Palaşcă se intersectează pe zona cu proiectele de închideri mine, conservări şi ecologizări, ale contractelor de achiziţii şi vânzări de cărbune, de vânzări de energie, ale reparaţiilor de utilaj minier, de livrări de combustibil pentru unităţi miniere, ale recuperării fierului vechi şi pe participaţii în multe consilii de administraţie ale companiilor din minerit.

 

MEHEDINTI
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
 
 
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
Mii de restaurante din stațiunile turistice au fost controlate de ANSVSA: S-au dat amenzi de peste 2 milioane de lei

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Cele mai bune cereale pe care să le consumi la micul dejun

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Dâmbovicioara, comoara de pe culoarul Rucăr-Bran

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0