Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 25 Februarie 2014

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut procurorului general al Parchetului instanţei supreme să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu, pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor.

Fostul ministru al Finanțelor a declarat pentru Mediafax că a a aflat de solicitarea DNA pentru începerea urmăririi penale din presă. Acesta a promis că va ridica acest subiect în discuţia Delegaţiei Permanente a PNL, susţinând că nu este vinovat de faptele de care este acuzat.

"Pentru mine este o surpriză neplăcută, din mai multe puncte de vedere: în primul rând nu am fost înştiinţat, nu m-a sunat nimeni, am aflat din presă şi după am intrat pe site-ul DNA şi am văzut comunicatul de presă al DNA privind solicitarea către Camera Deputaţilor privind începerea urmăririi penale împotriva mea. Doi, e o supriză neplăcută pentru că mi se cere urmărirea penală pentru adoptarea unui act normativ, act normativ care nu a făcut decât să modifice, să completeze nişte reglementări, care au fost solicitare de organismele financiare internaţionale, Comisia Europeană şi FMI", a declarat Chiţoiu.

El a precizat că ordonanţa la care face referire DNA a fost iniţiată de Ministerul de Finanţe prin direcţiile de specialitate împreună cu specialiştii de la ASF.

"Eu am solicitat introducerea în şedinţa de Guvern (a ordonanţei - n.r.) în urma discuţiilor cu premierul. Noi, la începutul fiecărei şedinţe de Guvern, avem o şedinţă pregătitoare unde se stabilesc actele normative care intră în şedinţa de Guvern şi se adoptă (...) Toate aceste acuzaţii pe care le-am văzut în comunicat (comunicatul DNA - n.r.) că mi se aduc se referă la reducerea numărului de membri, care reducere este trecută clar în memorandumul economico-financiar iniţiat atât cu CE cât şi cu FMI şi, de asemenea, în ce priveşte calificările profesionale minime. Ori aici, la fel, calificări profesionale minime mi-au solicitat în repetate rânduri la fiecare misiune a FMI şi CE din anul 2013", a mai susţinut Chiţoiu.

Fostul ministru a precizat că există înregistrări şi stenograme ale discuţiilor cu reprezentanţii organismelor financiare internaţionale care pot dovedi afirmaţiile sale.

"Pentru mine e o surpriză şi faptul că se pune în discuţie şi se începe urmărirea penală împotriva mea pe un act normativ. Nu numai că sunt nişte prevederi la solicitarea instituţiilor financiare internaţionale, asumate, adoptate, memorandum şi scrisoare semnate inclusiv de preşedintele ţării, dar ce ne facem la celelalte acte normative, care sunt în baza iniţiativei Guvernului şi care sunt în baza unui program de guvernare? Păi fiecare act normativ are o politică a Guvernului respectiv, dar dacă acum a ajuns DNA să analizeze din punct de vedere al prevederilor fiecare act normativ, păi atunci înseamnă că toate actele normative... fiecare are o hibă sau produce un prejudiciu nu ştiu cui", a mai afirmat fostul ministru.

Chiţoiu a amintit că actul normativ respectiv este semnat nu doar de el, ci de circa şapte-opt persoane din Ministerul de Finanţe, de ministrul delegat Liviu Voinea, de premierul Victor Ponta şi din partea Ministerului Justiţiei.

Întrebat dacă a discutat despre solicitarea DNA de începere a urmăririi penale în cazul său cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, Chiţoiu a răspuns: "Nu, pentru că este plecat. Urmează să se întoarcă în ţară şi discut când ajunge în ţară. Diseară avem şi o Delegaţie Permanentă şi voi aduce în discuţie în cadrul Delegaţiei Permanente acest aspect".

De asemenea, el a fost întrebat dacă va solicita colegilor din Camera Deputaţilor să aprobe solicitarea DNA sau să o respingă.

"Eu, de principiu, mă gândesc că voi vrea să merg de bună voie să dau explicaţii acolo, necesare, dar din punct de vedere al procedurii, mi se pare un pic deplasat să se ceară începerea urmăririi penale pe promovarea şi adoptarea unor acte normative, de către DNA, şi pe oportunitatea promovării lor (...) Eu le expun colegilor această problematică şi dacă dânşii consideră că trebuie să-mi ridice imunitatea, să voteze pentru ridicarea imunităţii, asta e decizia partidului şi o respect", a replicat Chiţoiu.

În plus, el a fost întrebat dacă intenţionează să se retragă din conducerea PNL, unde deţine funcţia de vicepreşedinte, în cazul aprobării de către Camera Deputaţilor a solicitării DNA.

"Dacă mi se solicită acest lucru şi dacă dânşii consideră că planează vreo problemă asupra partidului şi are de pierdut partidul, nu am nicio problemă să o iau. Dar încă o dată vin şi spun, nu sunt vinovat nici 0,0001%", a mai declarat Chiţiou.

Citește și: Dan Radu Ruşanu a fost reținut. Preşedintele ASF, urmărit penal pentru favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor

Pe cine a vrut să protejeze Victor Ponta cu Ordonanța de la ASF

Laura Chițioiu, soția fostului ministru de Finanțe, audiată de DNA în dosarul “Carpatica”

Ruşanu: Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţia de director al Direcţiei Avizări a ASF

 

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
 
 
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
Mii de restaurante din stațiunile turistice au fost controlate de ANSVSA: S-au dat amenzi de peste 2 milioane de lei

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Cele mai bune cereale pe care să le consumi la micul dejun

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Dâmbovicioara, comoara de pe culoarul Rucăr-Bran

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0