Directorul DJCCPCN şi cei ai Muzeului Unirii sunt consideraţi răspunzători de distrugerile arheologice
Societatea civilă albaiuliană, prin vocea avocatului Radu Octavian, a dezvăluit presei în cadrul unei conferinÅ£e ce a avut loc luni, 29 august, că în spatele lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina se află abuzuri, corupÅ£ie ÅŸi o serie de ilegalităţi, dintre care cele mai vizibile sunt clauzele contractuale mascate ÅŸi favorizarea unor firme. Astfel, după cum afirmă avocatul albaiulian, la capitolul abuzuri ÅŸi corupÅ£ie înregistrăm practica profesională a directorului Matei Drâmbărean, de la DirecÅ£ia JudeÅ£eană pentru Cultură, Culte ÅŸi Patrimoniu Cultural NaÅ£ional Alba, despre activitatea căruia chiar în cotidianul nostru a apărut recent un articol în care se arăta că acesta elibera certificatul de descărcare de sarcină arheologică după ce, în prealabil, tot el făcea actul premergător, respectiv descărcarea de sarcină, “în nume personal”. Prin urmare, dânsul a acceptat distrugerile din Cetate în loc să încerce să le oprească, aÅŸa cum îi dicta chiar fiÅŸa postului. La acelaÅŸi capitol se înregistrează ÅŸi ilegalităţile comise de directorii Muzeului NaÅ£ional al Unirii, Constantin Inel ÅŸi Gabriel Rustoiu, care au acceptat să se lucreze cu buldozerele într-un sit istoric de mare importanţă, distrugându-se pentru totdeauna straturile arheologice, deteriorându-se iremediabil piesele mici ÅŸi chiar statuetele. Radu Octavian a precizat că aici nu este vorba despre o vinovăţie penală, ci de una morală, respectiv de lipsa reacÅ£iei ÅŸi a atitudinii în faÅ£a distrugerilor arheologice, precum ÅŸi a tehnicii de “a închide ochii” în faÅ£a acestora, prin desemnarea unui arheolog debutant la supravegherea lucrărilor din Cetate.
Un alt aspect adus în atenÅ£ia presei de către avocatul Radu Octavian este cel al regulamentului elaborat de reprezentanÅ£ii Primăriei, cel supus dezbaterii publice, prin care, de fapt, se pare că se urmăreÅŸte efectuarea de noi lucrări fără avize legale, prin ocolirea frauduloasă a metodologiei de avizare. Culmea este că aceste lucrări nu sunt doar simple amenajări interioare ÅŸi de terase, ci chiar intervenÅ£ii majore în structura ÅŸi arhitectura Cetăţii. Adică urmează modificarea Cetăţii prin construirea unor poduri ce nu au existat niciodată, între elementele de structură ale Cetăţii. Aceasta în condiÅ£iile în care AsociaÅ£iei RYMA, de pildă, nu i s-a permis să amenajeze o zonă de camping ocazional în Cetate, care nu modifica nimic, pe motiv că acesta nu se încadrează în decor. Din această perspectivă, avocatul albaiulian apreciază că Cetatea a devenit gospodăria societăţii “Grup Corint”. Ultima atenÅ£ionare către opinia publică, prin intemediul presei, a fost făcută de către Radu Octavian, cu privire la faptul că unele firme care au sedii în ÅŸanÅ£urile Cetăţii se bucură de un tratament preferenÅ£ial, deoarece sunt ale unor foarte apropiaÅ£i ai Primăriei Alba Iulia. De pildă firma “Habitat”, ce aparÅ£ine fiicei unui consilier local ÅŸi firma SC “Autosin Alex”, ce aparÅ£ine fiului directoarei economice Teofila Å¢âr, chiar dacă acesta s-a retras din societate ÅŸi se foloseÅŸte de alte două persoane, ca paravan. În acest ultim caz discutăm despre un contract de închiriere din anul 2006 ce ar fi trebuit reziliat fără notificare doi ani mai târziu, în 2008, pentru nerespectarea clauzelor contractuale, dar căruia i s-a dat ÅŸansa de prelungire cu încă 15 luni a lucrărilor impuse prin contract. Aceasta, de asemenea, în condiÅ£iile în care alte firme aflate în situaÅ£ii similare au fost executate fără drept de apel…
Finalul “pledoariei” avocatului vizează ÅŸi relaÅ£iile dintre Primăria Alba Iulia ÅŸi “Grup Corint”, societate căreia i s-au închiriat 25 de hectare de teren din Cetate, contra unei sume derizorii de… 800 de euro pe lună!”