Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 13 Mai 2019

Comentarii 0 Comentarii

       Justiția din România lasă de dorit sau cel puțin așa reiese din statistica analistului economic Radu Soviani. Rezultatele unui model econometric referitor la proporția judecătorilor din țara noastră care respectă legea, gândit și aplicat de analistul Soviani, arată că 67% dintre judecători nu respectă legea, 13% o respectă doar în unele situații, pe principiul „nu am văzut, nu există”, iar 20% ar aplica legea integral, potrivit Lumea Justiției. Analistul precizează că rezultatele, chiar dacă nu sunt definitive, demonstrează o îmbunătățire după ce „SRI nu a mai acordat protecție tuturor magistraților din civil furnizori sau colaboratori ai serviciului, prin devoalarea publică a protocoalelor”.

 

       Rezultatele prezentate de ananlist pe pagina sa oficială, soviani.com, se referă la intervalul 2015-2019, iar procentele de mai sus se referă la judecata în calea apelului. Radu Soviani atrage însă atenția în raportul său că rezultatul reprezintă un efect al lipsei răspunderii magistraților. Mai mult, din modelul econometric aplicat, analistul spune că se pot extrage rezultate și cu privire la procurorii care nu dau doi bani pe lege: „Din model pot fi extrase rezultate și în ceea ce privește proporția procurorilor care nu dau doi bani pe lege, dar deocamdată nu le fac publice, întrucât rezultatele sunt, realmente, groaznice, și încerc să văd dacă nu s-a strecurat o eroare esențială”.

 

       „În premieră vă anunț că lucrez la un model econometric privind proprția judecătorilor din România care respectă legea. Rezultatele intermediare ale modelului îmi indică faptul că 33% dintre judecători respectă legea integral, 17% mai închid ochii și respectă legea selectiv, iar 50% nu dau doi bani pe lege. Modelul include sentințe în fond și în calea definitivă de atac. În ceea ce privește calea definitivă de atatc, aflată în atenția specială a SRI, care și-a subordonat instituțiile din justiție, situația este mult mai rea: mai puțin de 20% dintre judecători respectă legea integral, 13% mai închid ochii și respectă selectiv legea, iar 67% dintre judecătorii din căile definitive nu dau doi bani pe lege. 

 

       În model am folosit ca variabila dummy subordonarea instanțelor de fond sau din calea definitivă față de SRI, prin protocoale. Economiștii știu că variabilele dummy sunt folosite în analiza econometrică a seriilor de date pentru a indica prezența foarte improbabilului, precum războiul. Nu am găsit o variabilă dummy mai bună decât protocoalele ticăloase cu SRI. 

 

       Modelul, care desigur este criticabil măcar pentru motivul că până la el nu a mai existat o modelare econometrică a judecătorilor care nu dau doi bani pe lege în România și nu există până la el o referință, folosește o metodologie relativ nouă „bucket approach” care în alte studii a reușit să estimeze rezultate care nu au putut fi estimate prin metode clasice. Spre exemplu în cazul estimării multiplicatorului fiscal, abordarea narativă și bucket approach a reușit să estimeze rezultate chiar și pentru economia României, deși seriile de date sunt grav distorsionate. (...)

 

       Ca orice model care folosește instrumente statistice, derivat dintr-o abordare narativă, și modelul creat de mine este criticabil și prin prisma intervalului de referință ales (2015-2019), dar rezultatele preliminare indică o sensibilă îmbunătățire în instanțele civile după ce SRI nu a mai acordat protecție tuturor magistraților din civil furnizori sau colaboratori ai serviciului, prin devoalarea publică a protocoalelor. Am convingerea că, odată ce vor fi lustrați și primii furnizori/colaboratori din justiție ai SRI de către CNSAS, ponderea judecătorilor care nu dau doi bani pe lege se va reduce. (...)

 

       Conclusiv, primele rezultate îmi arată că, în căile definitive, 67% dintre judecători nu dau doi bani pe lege, 13% respectă selectiv legea și doar 20% o respectă integral. Am convingerea că la acest rezultat contribuie lipsa reală a răspunderii magistraților. Vestea bună este că totuși, 20% dintre judecători o respectă, integral. (...)” a scris, printre altele, analistul Radu Soviani.

 

 

Sursa foto:  ://www.wall-street.ro/articol/Piete-de-capital/159920/radu-soviani-va-incasa-aproape-un-milion-de-lei-de-la-asf-pentru-servicii-de-comunicare.html#gref


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Viktor Orban: Nu mai suntem dispuși să finanțăm din bani europeni puzderia de organizații de tip Soros
Premierul Ungariei a transmis un mesaj tranșant în cadrul congresulu...
 
Liderul USR care se vrea președintele României a făcut milioane de euro din afaceri cu statul. Lista contractelor
Câți bani și de la ce instituții ale statului a luat Dan Barna, ca...
 
Cât a plătit România pentru procesele pierdute la CEDO
România a plătit o sumă uriașă de bani în ultimii trei ani în u...
 
Desființarea Secției Speciale, „o mare greșeală care va lovi în noi și în voi, justițiabilii!”
Judecătoarea Mădălina Afrasinie avertizează că desființarea Sec...
 
Lavinia Pîrva, la cinci luni după naștere: Nu m-a oprit de la dulciuri, eu am mâncat, nu am mai ținut cont
Soția lui Ștefan Bănică Jr. vorbește despre kilogramele pe care l...
 
Dana Gîrbovan: Numirea Laurei Kovesi a fost politică
Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România a decla...
 
Fostul primar al Sectorului 5, a vorbit despre „șprițurile” lui Coldea, Maior și Kovesi. „Statul paralel trăiește”
Marian Vanghelie susține că politicienii români sunt prizonierii un...
 
Dan Barna, parlamentarul part-time
Dan Barna se vrea președintele României, dar activitatea sa parlamen...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Principesa Margareta, discurs critic pentru UE: „Încetați cu aerele de superioritate și amenințările”

» 15 Octombrie 2019 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Cum o răsfață Florin Pastramă pe Brigitte

» 14 Octombrie 2019 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
ASF a publicat lista tarifelor de referință pentru RCA

» 14 Octombrie 2019 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Ce trebuie să învețe angajații din România până în 2030

» 14 Octombrie 2019 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Apel către noul Guvern: Educația să fie tratată cu seriozitate, nu doar la nivel declarativ

» 14 Octombrie 2019 | Comentarii 0