Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 13 Mai 2019

Comentarii 0 Comentarii

       Justiția din România lasă de dorit sau cel puțin așa reiese din statistica analistului economic Radu Soviani. Rezultatele unui model econometric referitor la proporția judecătorilor din țara noastră care respectă legea, gândit și aplicat de analistul Soviani, arată că 67% dintre judecători nu respectă legea, 13% o respectă doar în unele situații, pe principiul „nu am văzut, nu există”, iar 20% ar aplica legea integral, potrivit Lumea Justiției. Analistul precizează că rezultatele, chiar dacă nu sunt definitive, demonstrează o îmbunătățire după ce „SRI nu a mai acordat protecție tuturor magistraților din civil furnizori sau colaboratori ai serviciului, prin devoalarea publică a protocoalelor”.

 

       Rezultatele prezentate de ananlist pe pagina sa oficială, soviani.com, se referă la intervalul 2015-2019, iar procentele de mai sus se referă la judecata în calea apelului. Radu Soviani atrage însă atenția în raportul său că rezultatul reprezintă un efect al lipsei răspunderii magistraților. Mai mult, din modelul econometric aplicat, analistul spune că se pot extrage rezultate și cu privire la procurorii care nu dau doi bani pe lege: „Din model pot fi extrase rezultate și în ceea ce privește proporția procurorilor care nu dau doi bani pe lege, dar deocamdată nu le fac publice, întrucât rezultatele sunt, realmente, groaznice, și încerc să văd dacă nu s-a strecurat o eroare esențială”.

 

       „În premieră vă anunț că lucrez la un model econometric privind proprția judecătorilor din România care respectă legea. Rezultatele intermediare ale modelului îmi indică faptul că 33% dintre judecători respectă legea integral, 17% mai închid ochii și respectă legea selectiv, iar 50% nu dau doi bani pe lege. Modelul include sentințe în fond și în calea definitivă de atac. În ceea ce privește calea definitivă de atatc, aflată în atenția specială a SRI, care și-a subordonat instituțiile din justiție, situația este mult mai rea: mai puțin de 20% dintre judecători respectă legea integral, 13% mai închid ochii și respectă selectiv legea, iar 67% dintre judecătorii din căile definitive nu dau doi bani pe lege. 

 

       În model am folosit ca variabila dummy subordonarea instanțelor de fond sau din calea definitivă față de SRI, prin protocoale. Economiștii știu că variabilele dummy sunt folosite în analiza econometrică a seriilor de date pentru a indica prezența foarte improbabilului, precum războiul. Nu am găsit o variabilă dummy mai bună decât protocoalele ticăloase cu SRI. 

 

       Modelul, care desigur este criticabil măcar pentru motivul că până la el nu a mai existat o modelare econometrică a judecătorilor care nu dau doi bani pe lege în România și nu există până la el o referință, folosește o metodologie relativ nouă „bucket approach” care în alte studii a reușit să estimeze rezultate care nu au putut fi estimate prin metode clasice. Spre exemplu în cazul estimării multiplicatorului fiscal, abordarea narativă și bucket approach a reușit să estimeze rezultate chiar și pentru economia României, deși seriile de date sunt grav distorsionate. (...)

 

       Ca orice model care folosește instrumente statistice, derivat dintr-o abordare narativă, și modelul creat de mine este criticabil și prin prisma intervalului de referință ales (2015-2019), dar rezultatele preliminare indică o sensibilă îmbunătățire în instanțele civile după ce SRI nu a mai acordat protecție tuturor magistraților din civil furnizori sau colaboratori ai serviciului, prin devoalarea publică a protocoalelor. Am convingerea că, odată ce vor fi lustrați și primii furnizori/colaboratori din justiție ai SRI de către CNSAS, ponderea judecătorilor care nu dau doi bani pe lege se va reduce. (...)

 

       Conclusiv, primele rezultate îmi arată că, în căile definitive, 67% dintre judecători nu dau doi bani pe lege, 13% respectă selectiv legea și doar 20% o respectă integral. Am convingerea că la acest rezultat contribuie lipsa reală a răspunderii magistraților. Vestea bună este că totuși, 20% dintre judecători o respectă, integral. (...)” a scris, printre altele, analistul Radu Soviani.

 

 

Sursa foto:  ://www.wall-street.ro/articol/Piete-de-capital/159920/radu-soviani-va-incasa-aproape-un-milion-de-lei-de-la-asf-pentru-servicii-de-comunicare.html#gref


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
„Macron al României” a stârnit hohote de râs cu discursul din plenul de la Strasbourg. Video
Europarlamentarii de la Strasbourg au râs copios la discursul liderul...
 
Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție - șansa înfăptuirii dreptății
Se încearcă cu orice preț desființarea SIIJ fără să se țină c...
 
`Justițiarii` se atacă între ei
Tensiuni și acuzații uimitoare între șefa Consiliului Superior al ...
 
Desființarea Secției Speciale „este în neconcordanță cu miile și sutele de mii de oameni care sunt victimele unor erori, unor abuzuri care se întâmplă în justiție”
Solicitarea președintelui Iohannis către Consiliul Superior al Magis...
 
Refuzul de a o suspenda din funcție pe procuroarea Maria Pițurcă „e rușinos și scandalos”
Procuroarea Maria Pițurcă, cea care a târât pe jos o fetiță de 8...
 
Rapoartele GRECO - subiective, conțin erori grosiere, ignoră cu bună știință lucruri evidente, o analiză părtinitoare și superficială
Judecătoarea Dana Gîrbovan desființează rapoartele GRECO despre ca...
 
„O mână de oameni sfidează un sistem întreg, doar pentru a-și atinge meschinele scopuri”
Președintele Tribunalului Timiș trage un semnal de alarmă referitor...
 
Oana Zăvoranu critică dur nunta lui Brigitte cu Pastramă: „Nunta jalnică, cu iz de cămin cultural a unei individe în călduri”
Oana Zăvoranu a criticat în termeni duri nunta fostei soții a lui I...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Andreea Bălan va purta trei rochii de mireasă la nunța din toamnă. Cum arată creațiile

» 16 Iulie 2019 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
„Și-a luat țeapă de la PSD”

» 16 Iulie 2019 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Au început înscrierile pentru a doua sesiune de Bacalaureat. Calendarul probelor

» 16 Iulie 2019 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
Un polițist nu a acordat prioritate și a lovit doi pietoni

» 16 Iulie 2019 | Comentarii 0
 
INTERNATIONAL
 
Turcia vrea să producă rachete S-400 împreună cu Rusia

» 16 Iulie 2019 | Comentarii 0