Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
GIMNASTICA
Adaugat: 09 Iunie 2013    Actualizat: 11 Iunie 2013

     Nadia Elena Comăneci (nascuta in data de 12 noiembrie 1961, OneÈ™ti, judeÈ›ul Bacău) este o gimnastă română, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câÈ™tigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX È™i una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „ZeiÈ›a de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

     Nadia s-a născut la OneÈ™ti, fiică a lui Gheorghe È™i Ștefania-Alexandrina Comăneci; a fost botezată după „Nadejda” („Speranță”), eroină a unui film. Unele surse susÈ›in că s-ar fi născut ca „Anna Kemenes”.

     A concurat pentru prima dată la nivel naÈ›ional în România, în 1970, ca membră a echipei oraÈ™ului său. Curând, a început antrenamentele cu Béla Károlyi È™i soÈ›ia acestuia, Márta Károlyi, care au emigrat mai târziu în Statele Unite, devenind antrenori ai multor gimnaste americane. La vârsta de 13 ani, primul succes major al lui Comăneci a fost câÈ™tigarea a trei medalii de aur È™i una de argint la Campionatele Europene din 1975, de la Skien, Norvegia. În acelaÈ™i an, agenÈ›ia de È™tiri Associated Press a numit-o "Atleta Anului în România".

     La 14 ani, Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Québec. Nu numai că a devenit prima gimnasta care a obÈ›inut scorul perfect de zece la olimpiadă (de È™apte ori), dar a È™i câÈ™tigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă È™i paralele), o medalie de argint (echipă compus) È™i bronz (sol). Acasă, succesul său i-a adus distincÈ›ia de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.

     Comăneci È™i-a apărat titlul european în 1977, dar echipa României a ieÈ™it din competiÈ›ie în finale, în semn de protest contra arbitrajului. La Campionatele Mondiale din 1978 a concurat o Nadia Comăneci cu greutate peste medie È™i ieÈ™ită din formă. Căderea la paralele a trimis-o pe locul 4, însă a câÈ™tigat titlul la bârnă.

     În 1979, Comăneci, din nou la greutate normală, a câÈ™tigat cel de-al treilea titlu suprem (devenind primul sportiv din istoria gimnasticii care a reuÈ™it această performanță). La Campionatele Mondiale din decembrie, ea a câÈ™tigat concursul preliminar, dar a fost spitalizată înainte de a participa la concursul pe echipe, din cauza unei infectări a sângelui în urma unei tăieturi la încheietura mâinii, cauzată de o cataramă din metal. În ciuda recomandărilor doctorilor, ea a părăsit spitalul È™i a concurat la bârnă, unde a obÈ›inut nota 9,95. PerformanÈ›a sa a conferit României prima medalie de aur în concursul pe echipe.

     A participat È™i la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova, clasându-se a doua după Elena Davîdova la individual compus, când a fost nevoită să aÈ™tepte pentru notă până ce Davîdova È™i-a încheiat exerciÈ›iul. Nadia È™i-a păstrat titlul la bârnă, dar a câÈ™tigat È™i o nouă medalie de aur, la sol, È™i una de argint, împreună cu echipa.

     Comăneci s-a retras din activitatea competiÈ›ională după aceste Jocuri. Între 1984 È™i 1989 ea a fost membră a FederaÈ›iei Române de Gimnastică È™i a ajutat la antrenarea gimnaÈ™tilor juniori români. În noaptea de 27/28 noiembrie 1989 a trecut ilegal graniÈ›a româno-maghiară, în cele din urmă solicitând azil politic guvernului Statelor Unite. Acest gest dramatic a avut un efect major asupra opiniei publice, chiar asupra familiei conducătoare a României. Nadia È™i-a petrecut următorii ani promovând linii vestimentare pentru gimnastică, lenjerie Jockey, echipament de aerobic È™i rochii de mireasă. În 1994, s-a logodit cu gimnastul american Bart Conner È™i s-a întors în România pentru prima dată de la plecare. Comăneci È™i Conner s-au căsătorit în România în luna aprilie a anului 1996.

     În 1999, Comăneci a devenit primul sportiv invitat să vorbească la NaÈ›iunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul InternaÈ›ional al Voluntariatului.

     Nadia este în prezent ocupată cu gimnastică È™i muncă de caritate în întreaga lume. Ea È™i soÈ›ul său sunt proprietarii Academiei de Gimnastică Bart Conner Gymnastics Academy, Perfect 10 Production Company È™i ai câtorva magazine de echipamente sportive, precum È™i editori ai Magazinului de Gimnastică InternaÈ›ională.

     Nadia Comăneci este vicepreÈ™edinte al Consiliului Director al Special Olympics, PreÈ™edinte Onorific al FederaÈ›iei Române de Gimnastică, PreÈ™edinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor RomâneÈ™ti, VicepreÈ™edinte în Consiliul Director al AsociaÈ›iei Distrofiei Musculare, È™i membră a FundaÈ›iei FederaÈ›iei InternaÈ›ionale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.

     În decembrie 2003, i s-a publicat prima sa carte, “Scrisori către o tânără gimnastă” (în engleză: Letters To A Young Gymnast). Nadia a creat o clinică de caritate în BucureÈ™ti pentru a ajuta copii orfani din România.

Sursa foto : Facebook.com


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Macron: Să fim lucizi, Europa poate muri!

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
 Opt obiceiuri sănătoase în sarcină

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0