Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
FOTBAL
Adaugat: 25 Septembrie 2013
     Nu poÅ£i spune Petrolul fără să spui Mircea Dridea, nu poÅ£i vorbi despre generaÅ£iile de aur ale fotbalului românesc fără să spui ÅŸi Mircea Dridea. Unul dintre cei mai buni atacanÅ£i ai României ÅŸi-a legat numele de o victorie memorabilă cu Liverpool ÅŸi victoria României în faÅ£a naÅ£ionalei FranÅ£ei, în 1967. Este, ÅŸi acum, în primii zece golgeteri din toate timpurile ale Ligii întâi
    În urmă cu fix 50 de ani, în 1963, la PloieÅŸti venea Cupa României, iar oraÅŸul era în sărbătoare, aÅŸa cum s-a întâmplat pe 1 iunie 2013. Era perioada de glorie a „lupilor galbeni“, campioni în 1958, 1959 ÅŸi 1966 ÅŸi câÅŸtigători ai Cupei în 1963. Deloc întâmplător, performanÅ£ele se leagă de Mircea Dridea, fotbalistul care ÅŸi-a identificat întreaga activitate de jucător cu numele Petrolul, căruia a ajuns să-i fie sinonim. Născut la PloieÅŸti, a rămas fidel echipei timp de 20 de ani, iar alÅ£i 15 i-a fost alături ca antrenor sau ca preÅŸedinte de club. La 15 ani, a venit la centrul de copii ÅŸi juniori de la Petrolul PloieÅŸti, iar generaÅ£ia sa avea să ajungă în finala pe Å£ară la juniori din 1955, pierdută contra ÅžtiinÅ£ei Cluj. Cu o intuiÅ£ie fără greÅŸ, peste doar un an, legendarul antrenor al ploieÅŸtenilor, Ilie Oană, i-a oferit ÅŸansa debutului în prima divizie. De atunci, timp de 15 ani, Mircea Dridea a fost întruchiparea atacantului pur sânge. Avea intuiÅ£ie, plasament, forţă, detentă ÅŸi un impresionant joc de cap, de asemenea era un bun executant al loviturilor libere peste zid ÅŸi un excelent om de echipă, calităţi care l-au poziÅ£ionat în primii zece golgeteri din toate timpurile ale Ligii întâi, cu 142 de reuÅŸite în 282 de jocuri. Victoriile cu Liverpool ÅŸi naÅ£ionala FranÅ£ei Cea mai notabilă experienţă la Petrolul a făcut, de altfel, ÅŸi înconjurul lumii. În 1966, la PloieÅŸti venea Liverpool, după un meci de 2-0 în Anglia. Mircea Dridea înscria golul de 3-1 ÅŸi dădea ÅŸansa Petrolului la un meci de baraj.      Chiar dacă partida a fost pierdută, ulterior, clasa atacantului a fost confirmată, astfel, încă o dată. „Îmi amintesc că am avut o lovitură liberă, undeva pe la marginea terenului. La cât de bine băteam, colegii mei deja erau la jumătatea terenului, se pupau pentru gol, încă de dinainte să execut“, spunea Mircea într-un interviu pentru Adevărul.
    Titlul din presa vremii despre victoria memorabilă împotriva celor de la Liverpool. FOTO arhive Mircea Dridea a îmbrăcat de 18 ori ÅŸi tricoul echipei naÅ£ionale pentru care a înscris 8 goluri. A avut un debut fulminant sub comanda aceluiaÅŸi Ilie Oană, în amicalul cu Polonia de la VarÅŸovia, din 30 august 1959, când a marcat toate cele trei goluri ale României, victorioasă cu 3-2. În 1967, la Paris, Dridea marca ÅŸi golul singurei victorii a României în Hexagon, în meciul contra naÅ£ionalei FranÅ£ei. „Pentru noi a fost un adevărat eveniment. Era o ieÅŸire afară ÅŸi nu voiam să ne facem de râs. Nici nu-mi mai amintesc cum am marcat. Pentru mine a fost doar important că am făcut-o, puteam înscrie oricum“, a mai spus Mircea Dridea pentru Adevărul. O viaţă sub culorile Petrolului Ultimul meci la naÅ£ională l-a jucat la Zürich, în dezastrul care a declanÅŸat schimbul de generaÅ£ii la naÅ£ională. România a pierdut atunci cu 7-1 contra ElveÅ£iei, „o pată pe palmaresul nostru internaÅ£ional“, după cum a fost denumită acea partidă de către fostul golgheter al ţării. Iar ultimul său meci ca fotbalist l-a susÅ£inut în penultima etapă a campionatului 1970-1971, când Petrolul a întâlnit CFR TimiÅŸoara pe teren propriu. După ce ÅŸi-a pus „ghetele în cui“, a rămas sub aceleaÅŸi culori galben-albastre căruia le-a fost fidel atât de mult timp.
    A fost numit iniÅ£ial antrenor al echipei de tineret, apoi antrenor secund ÅŸi în cele din urmă antrenor principal dar numai pentru o scurtă perioadă, în returul ediÅ£iei 1973-1974, când formaÅ£ia prahoveană a retrogradat în a doua divizie, fapt care a condus la schimbarea sa din funcÅ£ie. Mircea Dridea, în prezent, alături de copiii care vin să vadă stadionul din PloieÅŸti ÅŸi cărora fostul mare fotbalist le Å£ine „lecÅ£ii“ de istorie a clubului. FOTO fcpetrolul.ro Cea mai notabilă performanţă la Petrolul rămâne promovarea echipei din eÅŸalonul secund în 1982, dar devotamentul faţă de acest club l-a Å£inut aproape pe Mircea Dridea atât ca antrenor cât ÅŸi ca preÅŸedinte de club. Marea dragoste pentru fotbal continuă să-l macine. La 76 de ani, Mircea Dridea este arbitri ÅŸi vicepreÅŸedinte în Comisia de disciplină a FederaÅ£iei Române de Fotbal.
     Mircea Dridea Data naÅŸterii: 7 aprilie 1937, PloieÅŸti A evoluat doar la Petrolul Post: atacant central - A marcat 142 de goluri în 282 de meciuri în Liga 1 - A câÅŸtigat 3 titluri ÅŸi o Cupă a României - A bifat 18 selecÅ£ii la echipa naÅ£ională pentru care a înscris de 8 ori.
 
Sursa foto:http://fairplaydeprahova.altphel.ro/wp-content/uploads/2013/04/mircea-dridea.jpg

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
INTERNATIONALE
 
Macron: Să fim lucizi, Europa poate muri!

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Românii din străinătate vor putea cumpăra titluri de stat

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
 Opt obiceiuri sănătoase în sarcină

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0