Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
CANOTAJ
Adaugat: 10 August 2013

     Leon Rotman (nascut la data de 22 iulie 1934, BucureÈ™ti) este un canoist evreu român, dublu laureat cu aur la Melbourne 1956 È™i laureat cu bronz la Roma 1960. La vremea aceea era subÈ›irel, avea 1,70 m înălÈ›ime È™i 20 de ani. Era al patrulea copil din familia Rotman, tatal sau Iosif mai avea trei fete.

ViaÈ›a înainte de mare performanță

     Pe la 8 ani È™tia să înoate bine È™i traversa apele mâloase ale DâmboviÈ›ei, aducând de vizavi apă rece bună pentru acasă.

     La doar 15 ani s-a angajat la Uzinele „Timpuri Noi” urmând cursul de calificări pentru strungari. În acest loc a început să se claseze pe primul loc la concursurile de cros.

     Într-o după-amiază verii anului 1952 s-a dus la lacul Floreasca, văzând pentru prima dată caiace È™i canoe gândindu-se că n-ar strica dacă s-ar plimba cu barca. Astfel s-a înscris È™i la secÈ›ia de caiac-canoe a „ Tânărului Dinamovist”.

     După multe nedreptăți pe care le-a întâmpinat la lupte, s-a întors definitiv la practicarea caiacului pe lacul Floreasca. Între timp îÈ™i schimbase È™i locul de muncă, lucrând într-un atelier de cazangerie de pe Rahova. „Acolo-povesteÈ™te Rotman- mă iubeau toÈ›i muncitorii È™i toÈ›i mă chemau să fac treabă alături de ei, pentru că eu dădeam cu barosul, eu dădeam la mai -la forjă, eu- la foarfecă, eu cam peste tot, dar ei nu È™tiau că râvna È™i tragerea mea de inimă pentru muncile cele mai grele îÈ™i aveau explicaÈ›ia ascunsă în dorinÈ›a de a mă face cât mai puternic... pentru caiac!”

     Programul lui Rotman era simplu: ieÈ™ea de la ora 15 de la muncă, schimba două tramvaie È™i urca la ora 16 în caiacul de 4. La 18 ani, devenise „decanul de vârstă” al băieÈ›ilor din echipaj. În fiecare dupa-miază, antrenamentele se sfârÈ™eau după un dus-întors la StrăuleÈ™ti, ceea ce înseamnă cam 15 km, iar când înserarea se lăsa deasupra lacului, toÈ›i se întorceau uzi È™i frânÈ›i de oboseală, având bucuria de a găsi la bază două trei polonice cu mâncare caldă date de către seniori.

     AÈ™a o È›ineau toată săptămâna, iar duminicile participau la concursuri, fiind astfel cunoscuÈ›i în BucureÈ™ti. Preferau să participe la toate probele, chiar È™i la canoe, mai degrabă niÈ™te pseudo-canoe bărci pentru agrement cântărind 50-60 kilograme. În scurt timp au reuÈ™it să concureze È™i la probele de canoe 10+1.

     În 1953 cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului desfășurat la BucureÈ™ti Leon Rotman a avut ocazia să se întreacă înafara concursului propriuzis cu echipa reprezentativă a țării noastre, pe o pistă de control contra cronometru cu plecarea din minut în minut pe distanÈ›a de 10 000. Lotul reprezentativ a câÈ™tigat dar nu la o diferență considerabilă. A primit atunci invitaÈ›ia de a rămâne la Snagov pentru întreceri cu scopul de a întări lotul naÈ›ional. Însă faptul că cererea lui nu a fost aprobată la locul de muncă l-a făcut să se antreneze la simplu prin BucureÈ™ti. Însă în cele din urmă a ales să concureze la canoe dublu alegând coechipier pe Costică de la Restaurantul Floreasca. După cum recunoÈ™tea însăși marele campion făcuse tot posibilul ca să demonstreze că el poate depăși toate echipajele clubului Dinamo la care era legitimat. Și Costel nu l-a trădat ocupând locul II după un alt caiac dinamovist. Însă cu toate astea antrenorul îl luase la echipa mare numai pe Costel.

     La Campionatul naÈ›ional după ce a fost în sfârÈ™it inclus în echipa de seniori a clubului Dinamo a a vut de suferit de pe urma canoelor care erau mult prea grele pentru concurs. Astfel marele său concurent de atunci Dimofte a câstigat cursa după ce a primit barca Felix care era una din primele canoe românesti profesioniste. La campionatul naÈ›ional din 1954 Rotman a ieÈ™it învingător după ce a primit È™i el o râvnita canoe Felix.

     De atunci victoriile au început să curgă pentru tânărul Rotman bătându-l în 1955 pe Hernek vicecampion mondial la Maçon cu un an înnainte.

     La festivalul mondial al tineretului din Polonia, la Poznan, lumea era curioasă să-l vadă pe sportivul român. La primul start s-a considerat că românul a furat startul È™i cursa s-a întors. La al doilea start a pornit puÈ›in mai târziu ca să nu fie descalificat. Atunci ungurul Parti È™i sovieticul Buharin l-au prins între bărcile lor È™i Rotman s-a răsturnat. Chiar dacă trebuia să repornească cursa arbitrul a lăsat cursa să continue È™i au venit bărcile de salvare. În acest moment românul a refuzat ajutorul È™i-a îmipins canoea pâna la mal È™i a scos apa din ea. S-a aÈ™ezat la start È™i a pornit în cursă reuÈ™ind să recâÈ™tige două minute clasându-se în final pe locul IV spre stupefacÈ›ia È™i entuziasmul tuturor.

     Văzând calitatea È™i capacitatea concurenÈ›ilor Leon Rotman a început să se antreneze pentru a a junge la Jocurile Olimpice. După multe probe a experimentat È™i noua barcă produsă la Reghin o canoe “din fâÈ™ii” a cărei greutate era de 20-21 kg.

Olimpiada de la Melbourne 1956

     Era în plină toamnă 26 octombrie 1956, când România a trimis la jocurile olimice cel mai numeros lot de pâna atunci. 74 de sportivi care concurau la nouă discipline. Cea mai mare parte a delegaÈ›iei a plecat la Melboune, dar caiaciÈ™tii È™i canoiÈ™tii locuiesc în orășelul Ballarat, la circa 130 de km de Melbourne, unde se află lacul Wendouree.

Sursa foto:http://www.libertatea.ro/typo3temp/pics/leon2_4287b74427.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Macron: Să fim lucizi, Europa poate muri!

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
 Opt obiceiuri sănătoase în sarcină

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0