Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
GIMNASTICA
Adaugat: 13 Iunie 2013    Actualizat: 13 Iunie 2013
Lavinia Miloșovici
 
     Lavinia Milosovici (lb. sârbă: Лавинија Милошевић, nascuta in data de 21 octombrie 1976, Lugoj, judeÈ›ul TimiÈ™) este o fostă gimnastă română, actualmente antrenoare de gimnastică.
     Lavinia Milosovici, cunoscută ca "Milo" în lumea gimnasticii, este considerată cea mai valoroasă gimnastă româncă a anilor 1990, având în palmares 19 medalii mondiale È™i olimpice. PerformanÈ›a cea mai notabilă este considerată finala de la sol la Jocurile Olimpice de la Barcelona (Spania) în 1992, pentru care a primit nota 10. Aceasta a fost a doua notă de 10 acordată la Barcelona, È™i ultima până în prezent.
 
Biografie sportiva
     În circuitul competiÈ›ional internaÈ›ional, Milosovici s-a afirmat ca o gimnastă de un extraordinar succes, reuÈ™ind să urce pe podium la fiecare Campionat Mondial È™i ediÈ›ie a Jocurilor Olimpice între anii 1991 È™i 1996. Cu toate acestea, cariera ei pare a reproduce cariera Danielei SilivaÈ™ prin aceea că ea nu a reuÈ™it să câÈ™tige medalia de aur la individual compus în nici o competiÈ›ie majoră. La Campionatul Mondial din 1993 a avut o ratare È™i greÈ™eli majore au plasat-o pe locul secund apoi pe locul al treilea în 1994 È™i respectiv 1995. Un destin similar l-au urmat prietenele È™i colegele ei de echipă, Gina Gogean È™i Simona Amânar, toate trei pierzând titlurile mondial sau olimpic la individual compus câÈ™tigate in final de Shannon Miller, Lilia Podkopaieva respectiv Svetlana Horkina.
     DeÈ™i a fost atât de aproape de cucerirerea unei medalii de aur la individual compus, nu există nici o dispută cu privire la impactul pe care l-a avut asupra mai tinerelor colege de echipă. Sub îndrumarea ei, România a câÈ™tigat titlurile mondiale pe echipe la ediÈ›iile din 1994 È™i 1995. De asemenea, Milosovici a condus echipa României la câÈ™tigarea medaliei de bronz la Jocurile Olimpice din 1996 (Atlanta, SUA), în ciuda numeroaselor accidentări neaÈ™teptate care au sărăcit echipa de unele dintre gimnastele de bază. În final, echipa a avut în componenÈ›a sa doar È™ase gimnaste față de cele È™apte la care avea dreptul. Echipa României a fost întotdeauna renumită pentru spiritul de echipă, iar Milosovici a făcut parte din această tradiÈ›ie. În competiÈ›iile pe echipe, întotdeauna a fost văzută îmbrățiÈ™ându-È™i colegele, felicitându-le pentru execuÈ›iile reuÈ™ite È™i încurajându-le după ratări.
     La Jocurile Olimpice din 1996 (Atlanta, SUA), Milosovici a avut deosebita È™ansa de a-È™i îmbunătăți performanÈ›a anterioară, medalia de bronz câÈ™tigată la Barcelona. La fel, rivala ei Shannon Miller, încerca schimbarea medaliei de argint în medalie de aur. DeÈ™i Milo a fost trecută cu vederea pe parcursul întregii competiÈ›ii, consistenÈ›a execuÈ›iilor i-au permis să câÈ™tige avantaj în detrimentul rivalelor sale È™i să devină prima gimnastă de la Nadia Comăneci care reuÈ™eÈ™te să urce pe podiumul olimpic la două ediÈ›ii consecutive ale Jocurilor Olimpice. De asemenea, colegele ei de echipă,Gina Gogean È™i Simona Amânar, au scris pagini de istorie, Gina câÈ™tigând argintul iar Simona bronzul la egalitate cu Milosovici. Astfel, echipa României devine una dintre puÈ›inele echipe care reuÈ™eÈ™te să aibă pe podium toate sportivele înscrise în concursul de la proba de individual compus.
     Cea mai strălucitoare realizare din cariera ei de gimnastă este aceea de a fi câÈ™tigat un titlu mondial sau olimpic la fiecare aparat, performanță pe care nici una din aprigele ei rivale nu a reuÈ™it să o realizeze. Într-adevăr, Lavinia a fost prima gimnastă, de la VÄ›ra ÄŒáslavská (din Cehoslovacia), care a obÈ›inut această performanță.
 
După retragerea din activitatea competițională
     După retragerea din activitatea competiÈ›ională, Milosovici s-a reîntors în Lugoj unde È™i-a început activitatea de antrenor. În 2002, Milosovici È™i alte două foste colege de echipă, Corina Ungureanu È™i Claudia Presecan, au dezlănÈ›uit un È™ir de controverse datorită pozelor nud publicate de revista japoneză LCC Gold (ISBN 4-87279-118-5) È™i a filmelor topless ce cuprind rutine specifice competiÈ›iilor de gimnastică (DVD-urile: Gold Bird and Euro Angels). DVD-urile s-au dovedit controversate datorită unor scene È™i material publicitar în care gimnastele apar purtând costumele oficiale ale echipei României. Mai tîrziu, a ieÈ™it la iveală faptul că ele nu au fost conÈ™tiente de obligaÈ›iile contractuale, de a purta costumele oficiale, pînă înainte de începerea filmărilor. Din acest motiv, celor trei gimnaste le-a fost interzis să antreneze sau să arbitreze în România pe o perioadă de cinci ani, din 2002 până în 2007.
     Lavinia Milosovici este căsătorită cu Cosmin Vânatu, ofiÈ›er de poliÈ›ie, È™i au avut împreună o fiică, Denisa Florentina. FetiÈ›a în vârstă de patru ani a Laviniei Milosovici, a murit, duminică, 12 octombrie 2008 din cauza unei boli a sistemului nervos.
 
Sursa foto : Facebook.com

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ECONOMIE
 
Românii din străinătate vor putea cumpăra titluri de stat

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cabana Negoiu, prima cabană montană construită în România
SIBIU
» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0