Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
Adaugat: 21 Iunie 2013

ALEXANDRU CEL BUN (1400-1432)

 

           Alexandru, numit de urmaşi cel Bun, înţelept carmuitor al Moldovei, a fost unul dintre cei mai de seamă domnitori din frămîntata istorie a evului nostru feudal. Fiu al lui Roman vodă Muşat (1391—1394) şi al doamnei Anastasia, Alexandru s-a înscăunat cu ajutorul voievodului Mircea cel Bătran. Lunga sa guvernare a fost favorabilă consoli­dării statului moldav, afirmării lui în relaţiile politice cu ţările vecine. Pe plan lăuntric, Alexandru a sprijinit dezvoltarea diferitelor ramuri econo­mice, între ele negoţul bucurandu-se cu osebire de ocrotirea domnească. In targuri şi la iarmaroace, în sate şi la curţile feudale se vindeau şi se cum­părau cereale, cai sprinteni moldove­neşti, vite de rasă, miere dulce de culoarea chihlimbarului, piei şi blă­nuri. Pe drumurile ţării, venind de departe ori ducandu-se departe, se aflau adesea căruţele negustorilor în­cărcate cu mărfuri scumpe: săbii fru­mos Incrustate, cu lame din oţeluri tari, costume grele de brocart, piese de hamaşament bogat împodobite.

           In scopul organizării puterii adminis­trative, domnitorul a stabilit atribu­ţiile dregătorilor, în actele cancelariei sale fiind menţionaţi vornicul de Su­ceava, starostele, vistierul, postelni­cul, logofătul, clucerul. A sprijinit bi­serica, instituţie care, în timpii evului feudal, avea să devină bogată, puter­nică, cu rol important în desfăşurarea multor evenimente politice de seamă. Pe această linie este notabil rezultatul obţinut de domnitor în stingerea unui vechi conflict cu Patriarhia Constantinopolului, pe atunci autoritatea cea mai înaltă a bisericii răsăritene, con­flict provocat în timpul lui Roman voievod de numirea unui înalt prelat în Moldova.

            In timpul lui Alexandru cel Bun artele au cunoscut înflorirea caracteristică vremilor de linişte şi prosperitate. Ar­hitectura, pictura murală, broderia, miniaturile şi caligrafia au creat cadrul în care mai tarziu, în timpul lui Ştefan cel Mare, avea să se constituie bine­cunoscutul stil artistic moldovenesc. A ctitorit, rectitorit şi mărit mari manăstiri: Bistriţa - necropolă dom­nească - Neamţ, Moldoviţa, pe care le-a dăruit cu averi şi odoare. Cu 200 de ani mai tarziu, Moldoviţa, zidită din nou de Petru Rareş, a fost împodobită cu frescă exterioară, pe pereţii săi aflandu-se vestita scenă a asediului Constantinopolului, purtătoarea unui vibrant mesaj patriotic de luptă împo­triva Imperiului otoman.

            In politica externă, Alexandru cel Bun s-a arătat a fi un dibaci diplomat. A întreţinut relaţii bune cu Polonia, pe care a ajutat-o în luptele de la Grünwald (1410) şi Marienburg (1422), împotriva cavalerilor teutoni.

           «Alexandru vodă - scria Grigore Ure­che - făcu priiteşug mare cu leştii şi legă­tură tare, ca fie la ce treabă unul pre altul să ajutorească. Nici zminteală au fostu, că întâi au poftit craiul pre Alixandru vodă ca să-i trimiţa ajutoriu împotriva crizacilor (teutonilor)... că au trimis ajutoriu călăreţi moldoveni, carii au făcut mare izbandă. Că bătîndu-să cu crizacii (la Marienburg) întâi au dat dos a fugi, de i-au înşirat, gonindu-i spre o pădure, şi aciiaş pedestrindu-să, au săgetatu-le cai, de le-au căutat a da dosul nemţii. Şi aciiaşii ai noştri s-au încălăratu şi mare moarte au făcut într-înşii. De care lucru, dacă s-au întorsu ai noştri acasă, mare mulţămită au avut Alexandru vodă de la craiul».

            Ţara Românească şi Transilvania au fost mereu aproape de sufletul lui Alexandru cel Bun. Cu Mircea cel Bătrîn a ţinut o stransă neclintită prie­tenie. După moartea acestuia Alexan­dru cel Bun a căutat să păstreze alianţa Ţării Româneşti sprijinind ca domn pe Alexandru I Aldea (1431—1436) fiul eroului de la Rovine. Politica de ridicare în tronul statului muntean a unor voievozi favorabili Moldovei, politică iniţiată de Alexandru cel Bun şi urmată de toţi marii domnitori ce i-au succedat, urmărea realizarea unui front comun de apărare împotriva agresivităţii otomane, ea înscriindu-se în ideea de unitate prezentă din totdea­una în conştiinţa românilor.

            Alexandru cel Bun a răposat la 1 ianua­rie 1432. Numele lui a rămas înscris cu litere de glorie în cartea neamului, domnitorul fiind, aşa cum scria Dimitrie Cantemir: «...acela care cel dinţii a făcut cunoscut străinilor numele pană atunci puţin ştiut al moldovenilor».

Sursa foto: http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_cel_Bun


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Instanța a invalidat mandatele a 3 consilieri locali pentru Primăria Dumbrăvița
Trei consilieri locali pentru Primăria Dumbrăvița, 2 PNL și 1 USR-...
 
Scandal în organizația USR-PLUS Ialomița: Baronizarea USR Ialomița, un fenomen periculos
Liderul PLUS Ialomița acuză mai mulți membri USR că vor să baroni...
 
Primăria Slatina: Facilități la transportul în comun pentru mai multe categorii de persoane
Consiliul Local Slatina urmează să aprobe un proiect ce vizează aco...
 
Noul primar din Sighetu Marmației a fost învestit în funcție
Vasile Moldovan a depus luni jurământul de învestire în funcția d...
 
Candidatul PNL pentru Camera Deputaților în Teleorman anunță 4 ani de dezvoltare a județului
Cristi Barbu, candidatul PNL pentru Camera Deputaților, spune că urm...
 
Opt proiecte pentru modernizarea infrastructurii, în derulare în Vrancea
Consiliul Județean Vrancea derulează 8 proiecte de investiții pentr...
 
Sucevenii nu vor plăti mai mult pentru căldură
Primarul Ion Lungu a dat asigurări sucevenilor că prețul gigacalori...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Andreea Bălan, de nerecunoscut după intervențiile estetice

» 29 Octombrie 2020 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ce se va întâmpla cu românii care se întorc acasă de sărbători. Intră sau nu în carantină?

» 29 Octombrie 2020 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
6 tunsori ușor de întreținut iarna

» 29 Octombrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Templul Cavalerilor din Munții Trascău
ALBA
» 29 Octombrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Cinci comisii de specialitate la CJ Arad

» 29 Octombrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
Președintele CJ Bistrița-Năsăud, la învestire: Principalele priorități sunt sănătatea, educația și infrastructura

» 28 Octombrie 2020 | Comentarii 0