Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
COMUNA MOGOSESTI
Adaugat: 06 August 2013

   Biblioteca Comunală "Nicolae Iorga" Mogoşeşti-Iaşi

Date de contact:

Tip biblioteca: Biblioteci Comunale

Website: http://bibliotecamogosesti.wordpress.com/

Persoana de contact: Anton V. Constantin, Bibliotecar

Anul infiintarii: 1898

Istoric: Încercările de ridicare culturală a lumii rurale de la sfârşitul veacului al XIX-lea au avut în anul 1898 un moment de adevărată cotitură. În Monitorul Oficial nr.193 din 2 decembrie se publică o „deciziune” pentru înfiinţarea bibliotecilor publice (numite atunci populare) din România. Se pare că şi la Mogoşeşti a luat fiinţă o asemenea bibliotecă.
În perioada interbelică, mai ales în a doua parte a perioadei, biblioteca a fost unul din elementele de bază în ceea ce priveşte lărgirea orizontului ştiinţific şi spiritual al locuitorilor comunei. Biblioteca era un loc frecventat de cititori de toate vârstele, cea de la centrul de comună având filiale (ca şi astăzi, de altfel) în toate satele.
Învăţătorul D. POPA aminteşte de un locuitor din Mogoşeşti, M.IONESCU, care a citit aproape întreaga bibliotecă de atunci (216 volume).
Aceasta era situaţia la nivelul anului 1945. Bineînţeles că şi atunci vor fi fost cititori pasionaţi şi în celelalte sate din comună. Regretăm că nu putem evidenţia aici şi alţi îndrăgostiţi de carte din rândul sătenilor noştri.
Din anii *50 – *60 însă nu putem să nu amintim pe AGAPE Gav. Vasile, BESCHIERU Vasile, PRODAN P. Vasile, AGAPE N. Vasile, din satul Mânjeşti şi pe POPA Mina şi POPA Iustin din Mogoşeşti.
Iniţial, pe când Căminul cultural nu avea local propriu, şi la centrul de comună (bineînţeles şi în celelalte sate), biblioteca însemna de fapt, un dulap-două de cărţi care se aflau la şcoală, bibliotecarii erau voluntari din rândul cadrelor didactice.
Din momentul inaugurării noului local, când biblioteca a obţinut un spaţiu propriu, lucrurile s-au schimbat radical, mai ales că şi numărul cărţilor a crescut, prin repartiţii periodice din partea statului.
Mult timp după 1960, anul intrării în drepturi (prin instalarea în spaţiul de la Căminul cultural), biblioteca a fost deservită de un cadru didactic ce primea o indemnizaţie pentru jumătate de normă de bibliotecar, iar în anumite perioade având chiar normă întreagă.
În 1991 Biblioteca comunală Mogoşeşti a revenit la statutul de bibliotecă cu bibliotecar cu normă întreagă şi acesta s-a întâmplat să fie un tânăr inimos pe nume Constantin ANTON. Fără a diminua cu nimic meritele predecesorilor săi, care au lucrat în condiţii dintre cele mai grele (cu excepţia celor care au fost bibliotecari după 1960), trebuie să amintim aici preocuparea deosebită a bibliotecarului C. ANTON care s-a străduit, şi în cea mai mare parte a reuşit, să aducă biblioteca de la Mogoşeşti la nivelul celor mai bune biblioteci publice rurale din judeţ. Fondul de carte a sporit de la 7742 volume în 1990 la 10048 în 2004, la care se adaugă publicaţii, documente audio, CD-ROM-uri. Biblioteca dispune, de asemenea, de 6 calculatoare, 2 imprimante, TV color, pick-up, 1 program de bibliotecă, 1 program ştiinţific, 14 programe de jocuri.
Biblioteca are două filiale în satele Mânjeşti şi Hadâmbu. Activităţile desfăşurate de-a lungul anilor de Biblioteca din comună în colaborare cu şcoala au fost variate: prezentări de carte, simpozioane, întâlniri cu intelectualii ieşeni de prestigiu, serate muzicale, dimineţi de basm, concursuri cu premii, lansări de cărţi.
Prin înfiinţarea Societăţii Culturale „N.Iorga”, în care au fost cooptaţi intelectuali de frunte ai comunei, s-au creat condiţii şi pentru apariţia unei reviste locale „Etnogeneze” (ISSN 2066 - 3595), care apare sub egida acestei societăţi. Primul număr a apărut în 1995, având ca director fondator pe C. ANTON, iar ca membri ai colegiului redacţional pe prof. Vasile FLUTUREL, prof. Traian HEREŢIU şi pe regretatul preot Costică URSACHI. În paginile acestei reviste s-au publicat creaţii ale autorilor originari din Mogoşeşti şi nu numai, interviuri cu personalităţi culturale, articole despre cele mai interesante activităţi organizate în plan cultural la nivelul comunei, recenzii, cronici de carte, portrete, articole pe teme diferite referitoare la comuna Mogoşeşti.
Au publicat în paginile reviste locale, „Etnogeneze” : Constantin MĂNUŢĂ, Vasile FLUTUREL, Rafila RADU, Constantin ANTON, Neculai GRECU, Traian HEREŢIU, Elena FLUTUREL, preoţii Costică URSACHI şi Cristi PUIU, Leo BUTNARU şi Titus ŞTIRBU (Chişinău), elevi, membri ai Cenaclului literar „Luceafărul” de la Şcoala Mogoşeşti (prof.îndr. Elena şi Vasile FLUTUREL), A.NEGOIŢĂ, Coca CONSTANTIN, Coculiana ACĂR, Mariana ANTON, Florin-Mihai FLUTUREL, Stareţul NICODIM de la Mănăstirea Schitul Hadâmbului, Mina POPA, Grigore ŢUŢU, Doina Minodora VRABIE-PETREAN, Dumitru SPĂTARU, C.ALEXOAIE, Vicenţiu DONOSE, Liviu MOSCOVICI, Nicolae BUSUIOC şi alţii.

Informatii colectii      Carte românească: 10818 u.b.

Periodice românești: ”Ziarele Lumina”, ”Adevărul” și ”Jurnalul Național”

Periodice locale: ”Etnogeneze Mogoșești” și ”Gazeta de Mogoșești”

Colecții audio-video: 20 CD

Colecții speciale: Nicolae Iorga (cu lucrări în ediţii princeps), Colecţia Biblioteca pentru toţi, Colecţia Scriitori ieşeni, Colecţia Scriitori mogoşteni, Colecţia Cărţi cu Autografe, Colecţia revistei Magazin istoric, Colecţia revistei Viaţa Românească, Colecţia Dacia literară, Colecţia Convorbiri literare

Adresa: 707330, Mogoşeşti Iaşi

Judet: Iasi

Telefon: 0232/294.411/int. 13

Fax: 0232/294414

E-mail: antonbib@yahoo.com

Filiale: Biblioteca Hadâmbu:

Sat Hadâmbu, comuna Mogoșești-Iași, Telefon: 0232/228792

Biblioteca Mânjești:

Sat Mânjești, Comuna Mogoșești-Iași, Telefon: 0232/294262

Program functionare: Luni : 8 – 16 Biblioteca sat HADÂMBU

Marţi : 8 – 16 Biblioteca publică „Nicolae IORGA” MOGOŞEŞTI-IAŞI

Miercuri : 8 – 16 Biblioteca sat MÂNJEŞTI

Joi : 8 – 16 Biblioteca publică „Nicolae IORGA” MOGOŞEŞTI-IAŞI

Vineri : 8 – 16 Biblioteca publică „Nicolae IORGA” MOGOŞEŞTI-IAŞI

Acces: Categorii de utilizatori:

Utilizatori înscriși: 967

Utilizatori nou înscriși: 147

Utilizatori activi: 912

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primăria Galați, primul pas pentru construirea Spitalului Municipal de Urgență
Administrația gălățeană a făcut primul pas pentru construirea un...
 
Căminul Cultural din Dragomirești, aproape de finalizare
Un proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții este apr...
 
Primăria Fetești va primi finanțare europeană pentru realizarea unui centru multifuncțional și pentru reabilitarea unor străzi
Primăria Feteși și ADR Sud-Muntenia au semnat contractul de finanț...
 
Primăria Slatina a premiat excelența
Cu ocazia împlinirii a 654 de ani de la prima atestare documentară a...
 
Primăria Baia Mare, somată să plătească gunoiul, altfel nu se va mai ridica din februarie
Operatorul de salubritate din Baia Mare a somat Primăria să plăteas...
 
Fostul prefect de Argeș demisionează din PNL datorită conducerii filialei județene
Emanuel Soare și-a anunțat demisia din PNL, din cauza comportamentul...
 
CJ Botoșani a alocat bani pentru reabilitarea clădirii Bibliotecii Naționale de Poezie
„Vom pune un accent deosebit pe domeniul cultural”.
 
Deputat buzoian, despre imaginea Poliției Române: Este urgent nevoie de o reformă
Deputatul buzoian Gabriel Avramescu este de părere că imaginea Româ...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Ce greșeală în dragoste a făcut Andreea Antonescu: Când știam că instinctul meu îmi spune cu totul și cu totul altceva...

» 27 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
DNSC: Au loc atacuri informatice care se folosesc de imaginea Poștei Române

» 27 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Idei de ținute de iarnă pentru femei încrezătoare

» 27 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Unde să petreci Ziua Îndrăgostiților: 3 locuri romantice

» 27 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SIBIU
 
Proiectul de hotărâre privind reabilitarea Turnului Sfatului va fi dezbătut de consilierii locali sibieni în ședința de joi

» 27 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Primăria Aiud a semnat contractul pentru concesionarea unui teren pe care se vor construi unități de producție Deltamed

» 26 Ianuarie 2022 | Comentarii 0