Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SPORT
Adaugat: 09 Iulie 2014

Ioan-DobrescuCOSR are deja lista sportivilor care vor reprezenta Romania la Jocurile Olimpice ale Tineretului de la Nanjing. Secretarul general al Comitetului Olimpic, Ioan Dobrescu a anuntat ca delegatia tarii noastre va pleca plina de optimism la competitia care va avea loc in China. Situatia sportului romanesc de performanta ramane insa una critica, a atentionat oficialul COSR intr-o tirada indreptata impotriva numeroaselor hibe ale sistemului, cerand descentralizare, crearea unui cadru optim pentru finantarea locala si stoparea inflatiei de antrenori cu diplome fara valoare.

 

“Intram pe ultima linie dreapta pentru Olimpiada de Tineret de la Naning. Avem deja lotul terminat, calificarile sunt incheiate, avem 41 de sportivi cu multe sanse la medalii. Sunt majoritari sportivii care vin din centrele olimpice de juniori, un esalon bun al sportului de copii, unde avem 400 de copii, plus 200 de antrenori, maseuri s.a.m.d”, a declarat Ioan Dobrescu in exclusivitate pentru Sport Total FM, in emisiunea “Trafic Sport”.
Pe afara e vopsit gardul …

“In acelasi timp, se intampla si lucruri … asteptate. Dupa Olimpiada de la Londra, am ridicat o problema legata de coordonarea sportului romanesc. In acest moment este in aplicare varianta centralizata, cu Ministerul Tineretului si Sportului reinfiintat, teoretic revigorat, care trebuie sa finanteze si sa sa asigure viata federatiilor. Bine sau rau nu am de gand sa descifrez. Este raspunderea Ministerului cum finanteaza Federatiile si cum lucreaza ele.

E un lucru pe care lumea trebuie sa-l stie, cine coordoneaza si cine raspunde.

In acest moment MTS asigura finantarea, este cel care imparte banii, deci este cel care, finantand, coordoneaza si conduce, acesta este un lucru foarte clar. Noi, COSR, coordonam centrele de juniori – singurul nucleu care mai lucreaza in acest moment – si mai avem loturile olimpice in momentul in care sunt constituite. O parte dintre ele sunt constituite pentru Rio (JO de la Rio, n.r.), altele nu sunt decat constituite, dar nu din vina noastra”, a spus Ioan Dobrescu.

Facultatile desertaciunii

“In ceea ce priveste mai departe sportul romanesc sunt foarte multe probleme. O lipsa clara a competentei la nivelul antrenorilor, suntem victimile facultatilor care au scos pe banda rulanda doctoranzi, doctori, genii in scripte, dar de fapt nulitati in viata de zi cu zi.

Suntem intr-o situatie foarte grava in care facultatile produc niste semi-monstri. Cat timp nu se va interveni la nivelul statului roman pentru a se corecta ce se intampla la nivelul invatamantului superior, eu cred ca societatea si orice domeniu competitiv din Romania sunt sortite esecului sau dezastrului.

Nu putem face nimic fara formatori adevarati, oameni care sa aiba un ABC luat din socala de la niste profesori cu calitati.

Nu putem sa continuam ca nu vedem ca toti profesorii sau marea majoritate a profesorilor din facultatile de profil sunt profesorii cu doctorate luate la Chisinau”, a atentionat oficialul COSR.
Descentralizarea, o posibila solutie

“Toata lumea in acest moment s-a cantonat in zona «Nu sunt bani, nu sunt spatii de competitii, nu sunt spatii de antrenament». Nu cred ca este discutia potrivita. Eu cred ca sportul romanesc are nevoie de descentralizare. Va trebui sa ne ducem catre localitati, care sa-si creeze propriile rapsunderi fata de tinerii din zona respectiva.

La juniori nu trebuie foarte multi bani, ci multa pasiune si un sistem de selectie si promovare corect. Nu este greu, dar este de nevoie de un efort comun, nu este un efort pe care trebuie sa-l faca doar COSR si MTS. Trebuie sa se implice si Ministerul Educatiei, si comunitatile locale.

Inainte de aceste alegeri de la COSR au fost doua curente: un curent care doreste sa se recunoasca faptul ca sportul romanesc este in criza si are nevoie de o miscare din interior care sa ii permita relaxarea si sunt altii care spun ca trebuie sa ne contcentram sa obtinem niste performante la Rio, care din punctul meu de vedere sunt greu de atins.

Eu sunt un bun cititor al programelor pe care le aduc federatiile. In acest moment prognoza a federatiilor este mica, cred ca ar trebui sa investim unde mai sunt niste muguri de valoare, dar trebuie sa dublam acest efort printr-o regandire a sistemului de juniori, de tineret,. Este un proiect pe care Alin Petrache il are, iar eu ader necondintionat si cred in el cu toata fiinta mea. Trebuie investit in jucatori, in antrenori tineri, cred ca trebuie adusi cativa antrenori din strainatate, cum fac foarte multi in acest moment si sa facem in asa fel incat cei care raspund de invatamantul de inalta performanta sa-si faca datoria si sa produca totusi niste profesori adevarati”, a continuat Ioan Dobrescu.

Ciclismul si Patinajul, doua federatii dintre cele cu probleme

“Problema e a societatii romanesti. Cand vezi atata violenta la nivelul superior al tarii, in dezbatere pe toate televiziunile, de ce toata lumea s eastepta ca sportul sa fie mai sus decat societatea. Modelul este dezastruos.

Este clar ca federatiile, ajungand intr-un moment de disperare, oamenii de acolo, care sunt absolut autonomi sa se adune sa hotarasca o conducere, un program sau pana la urma sa se desfiinteze sau oamenii care fac lucrurile astea sa dispara. Nu poate sa vina o forta centrala sa impuna un program, nu ai dreptul conform legii”, a puncat Ioan Dobrescu.

Handbalul e pe maini bune

“Domnul Dedu are tot ce-i trebuie sa ajunga, cu putina rabdare. un presedinte foarte bun de federatie. Chiar am lurat cu dansul, suntem parteneri pe un program de finantare internationala pentur lotul de fete, am obtinut o finantare deosebita si cred ca Federatia Romana de Handbal, cu ceva rabdare siceva bani adusi de cluburi, poate sa-si revina foarte repede pentru ca sunt niste oameni capabili acolo.

Se intampla acelasi lucru si fotbal. Baschetul nu se simte foarte bine. Volieul incepe sa aiba probleme majore. Eu cred ca, daca descentralizarea nu vine cu finantare locala, cu reguli precise de finantare, sporturile de echipa sunt intr-un pericol existential major”, a incheiat secretarul general al COSR.

Post-ul EXCLUSIV / Ioan Dobrescu proclama descentralizarea sportului de performanta si cere reglarea invatamantului superior de profil apare prima dată în Sport Total FM.




Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
 
 
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
Mii de restaurante din stațiunile turistice au fost controlate de ANSVSA: S-au dat amenzi de peste 2 milioane de lei

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Cele mai bune cereale pe care să le consumi la micul dejun

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Dâmbovicioara, comoara de pe culoarul Rucăr-Bran

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0