Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
ATLETISM
Adaugat: 26 Iunie 2013
ENIGMA Mihaela PeneÅŸ
 
     Retrasă din viaÅ£a publică, fosta atletă Mihaela PeneÅŸ (61 de ani) îÅŸi împarte viaÅ£a între mănăstiri ÅŸi un cămin-spital.
     La Căminul-spital "Sf. Luca", toată lumea a auzit de Mihaela PeneÅŸ. Campioana olimpică din 1964 la aruncarea suliÅ£ei îÅŸi părăseÅŸte periodic locuinÅ£a din cartierul DorobanÅ£i pentru a se interna în această instituÅ£ie de boli cronice ÅŸi geriatrie.
     "Noi nu sîntem «foÅŸti» campioni. Titlul nu ni-l poate lua nimeni. Åži cînd o să ne ducem, pe cruce o să ne scrie «campion olimpic»", spunea PeneÅŸ în 2004.
     Institutul se află în sectorul 4, pe Åžoseaua Berceni, după spitalele nr. 9 ÅŸi 10. Aripa din dreapta e ocupată de bolnavii oncologici cronici, iar cea din stînga de bătrîni. În aceasta din urmă poposeÅŸte din cînd în cînd ÅŸi Mihaela PeneÅŸ. "BineînÅ£eles că o ÅŸtim. Stă la etajul patru, dar pentru a vorbi cu ea trebuie mai întîi să avem acceptul dînsei", explică unul dintre cei doi gardiani aflaÅ£i la intrarea în cămin. După cîteva minute coboară o asistentă. "Nu se poate deoarece acum nu este aici. Dînsa vine ÅŸi pleacă. Nu stă permanent la noi", spune aceasta.
     În urmă cu 44 de ani, Mihaela PeneÅŸ avea doar 17. Era cea mai tînără atletă română din delegaÅ£ia de la Tokyo. Trimisă la Olimpiadă pentru a căpăta experienţă. A intrat prima în concurs, cu numărul 179 prins de maiou. O fată puternică, înaltă de 1,88 metri ÅŸi cîntărind 92 de kilograme. Atunci, cînd lumea încă se foia în tribună, căutîndu-ÅŸi locul pe scaun, ea a izbutit aruncarea perfectă. 60,54 metri! Nimeni n-a mai putut s-o întreacă pînă la final. A ieÅŸit campioană olimpică!
     Mihaela PeneÅŸ este o personalitate în cămin. Dacă suni la telefonul public montat la etajul trei ÅŸi întrebi de fosta atletă, orice pacient îÅ£i poate vorbi de ea. "Doamna PeneÅŸ stă la etajul patru. Este o femeie de treabă. Se vede că a făcut sport", răspunde un bătrînel cu voce grăbită. Data următoare ridică receptorul o femeie. "Cum să nu ÅŸtiu de Mihaela PeneÅŸ? Este campioana aceea la suliţă. A trecut multă vreme de atunci. Dar acum nu este cu noi. Mai vine, mai pleacă... Acum sîntem singuri aici ÅŸi închiÅŸi. Nu e nimeni cu noi. Nici nu ÅŸtim unde ne aflăm...", murmură pacienta.
     Cînd a cucerit titlul olimpic la Tokyo, Mihaela PeneÅŸ încă era elevă în clasa a XI-a a Liceului "Ion Luca Caragiale" din BucureÅŸti.
     Căminul de geriatrie aparÅ£ine de sectorul 1. "Este o clădire închiriată", explică gardianul motivul pentru care se află în partea cealaltă a BucureÅŸtiului. "AparÅ£ine statului, dar nu ajunge oricine aici", mărturiseÅŸte un vizitator. "Trebuie să dai bani grei înainte ÅŸi oricum se plăteÅŸte totul. Aici ajung persoanele în vîrstă, care au sau nu nevoie de îngrijire".
     La conferinÅ£a de presă de după izbîndă, PeneÅŸ a avut o surpriză frumoasă. Iolanda BalaÅŸ, cea care cîÅŸtigase titlul la săritura în înălÅ£ime cu o zi înainte, a venit s-o felicite. A îmbrăţiÅŸat-o ÅŸi i-a spus: "Bravo, Mihaela, nici nu ÅŸtii cît mă bucur pentru victoria ta..."
     ViaÅ£a Mihaelei PeneÅŸ din ultimii trei ani, de cînd s-a pensionat de la Comitetul Olimpic Român, e un puzzle cu multe piese lipsă. "După ce i-a murit soÅ£ul, ÅŸi-a depus imediat dosarul de pensionare. A fost o adevărată traumă", a povestit Iolanda BalaÅŸ, preÅŸedintele FundaÅ£iei Române de Atletism, care a amintit ÅŸi de faptul că, în acelaÅŸi an, PeneÅŸ îÅŸi pierduse ÅŸi ambii părinÅ£i. 
     "Am început sportul la 5 ani. Mama mea, Åžtefania, a fost în tinereÅ£e o bună sportivă, campioană de gimnastică a României. Ea mi-a fost primul antrenor. M-a învăţat să înot", povestea suliÅ£aÅŸa în cartea lui Ilie Goga ÅŸi Romeo Vilara dedicată Olimpiadei de la Tokyo.  Mai tîrziu, a încercat baschet ÅŸi volei, dar s-a oprit la atletism. Disc, greutate ÅŸi, în cele din urmă, suliţă.
     Iolanda BalaÅŸ, dubla campioană olimpică la înălÅ£ime, îÅŸi aminteÅŸte că, din 2005 încoace, a vorbit cu PeneÅŸ de cîteva ori. "A venit la mine, la fundaÅ£ie, ÅŸi i-am spus că poate să colaboreze aici dacă vrea. A mai venit de două ori, după care a dispărut". 
     În 1968, la Ciudad de Mexico, PeneÅŸ a participat purtînd pe umeri povara titlului olimpic cucerit cu 4 ani înainte. Fusese selecÅ£ionată în ciuda fluctuaÅ£iilor de formă, dar a reuÅŸit din nou un concurs memorabil. A cîÅŸtigat medalia de argint, cu 59,92 metri. "Acum cîteva luni, cînd m-am accidentat, suferind o întindere serioasă în zona lombară, am ascuns acest lucru, de teama de a nu pierde cumva ÅŸi mai mult din încrederea, ÅŸi aÅŸa ÅŸubredă, care mi se acordase în ultima vreme", mărturisea sportiva după concursul din Mexic.
 
Internată la Psihiatrie în ianuarie
 
     Mihaela PeneÅŸ nu a prea răspuns nici la telefon în ultimii trei ani. Încet, încet s-a izolat, s-a îndepărtat de toÅ£i prietenii ÅŸi colegii. Anul trecut a umblat mult pe la mănăstirile din Moldova. "Ultima dată cînd am vorbit cu ea la telefon a fost în vară. Se afla la Bacău ÅŸi mergea spre Moldova. A fost o convorbire foarte scurtă", adaugă Iolanda BalaÅŸ.
     "Sînt vie, n-am de gînd să mor! Este adevărat, de o vreme am vrut să mă retrag din viaÅ£a publică. Sînt extrem de dezamăgită de tot ce se întîmplă în sportul românesc, de faptul că am uitat să ne cinstim valorile, ÅŸi nu vreau să dau prea multe amănunte. Am unele probleme medicale pe care trebuie să mi le rezolv, pentru că viaÅ£a de sportiv lasă urme. Rămîn cu satisfacÅ£ia că sînt cea mai tînără campioană olimpică din istoria României, dar lumea a uitat acest lucru", declara PeneÅŸ în urmă cu un an în Gardianul. 
      Veniturile Mihaelei PeneÅŸ sînt pensia ÅŸi renta viageră. Renta este trimisă pe adresa din DorobanÅ£i, dar ridicată de altcineva, după indicaÅ£iile date de ea. Numele fostei atlete apare însă pe lista persoanelor internate în acest an, în ianuarie, la una din secÅ£iile de psihiatrie ale Spitalului de neuropsihiatrie Alexandru Obregia. "Un pacient cu numele de PeneÅŸ Mihaela a fost internat la noi în luna ianuarie 2008, dar nu avem voie să furnizăm informaÅ£ii legate de boala acestuia", a fost confirmarea Spitalului nr. 9 din BucureÅŸti.
     "Vreau neapărat să dau de ea, să încerc s-o ajut. I-am trimis mereu reviste ÅŸi cărÅ£i pe adresa din DorobanÅ£i, dar niciodată n-am avut confirmarea că le-a primit", spune Iolanda BalaÅŸ.
     3000 de lei e suma pe care o primeÅŸte Mihaela PeneÅŸ în fiecare lună ca rentă viageră.
 
Sursa foto : http://www9.gsp.ro//usr/thumbs/thumb_374_x_208/2000/586-86124-mihaelapenesrompres.jpg

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Ți se pare că pielea ta arată mai bătrână decât ar trebui? Iată din ce cauze

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Reduceri la biletele TAROM până pe 7 mai, pentru călătorii între 15 mai și 30 iunie

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0