Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
ATLETISM
Adaugat: 25 Iunie 2013

Mihaela Melinte, laureata cu aripile frânte
 
     Prima campioană mondială a atletismului românesc la aruncarea ciocanului, Mihaela Melinte, a doborât de opt ori recordul lumii la această disciplină.
     Ascensiunea Mihaelei Melinte a început în 1997, o dată cu câÅŸtigarea medaliei de aur la Campionatul Mondial Univer-sitar. În cei trei ani care au urmat, a dominat scena atletismu-lui internaÅ£ional câÅŸtigând titlul european în 1998 ÅŸi pe cel mondial în 1999. Până în 2000, a aruncat ciocanul din ce în ce mai departe, doborând record după record, ÅŸi ÅŸi-a câÅŸtigat statutul de principală favorită la aurul olimpic de la Sydney.
     Din păcate, Mihaela Melinte a fost învinsă în 2000 de un extrem de controversat scandal de dopaj izbucnit la Antipozi, în timpul Jocurilor Olimpice. Acuzată că a consumat substanÅ£e interzise Mihaela Melinte a fost pe punctul de a se sinucide. A reuÅŸit să depăşească momentul ÅŸi a lup-tat pentru a-ÅŸi demonstra nevinovăţia, dar judecătorii de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv au declarat-o dopată, în ciuda faptului că s-au descoperit nu mai puÅ£in de 13 vicii de procedură la analizele din buletinul emis de laboratorul care a lucrat probele. După expirarea pe-rioa-dei de suspendare, atleta a continuat să lupte să revină în prim-planul disciplinei care a consacrat-o, dar, cu psihicul la pă-mânt, toate tentativele ei au eÅŸuat.
   
     Ai scris istorie în atletismul românesc, dar te-ai retras din activitatea competiÅ£ională fără să fi reuÅŸit să mai obÅ£ii un rezultat semnificativ. Cum a fost posibil?
     Într-adevăr mă pot mândri cu faptul că am fost prima ÅŸi deocamdată sunt singura senioară campioană mondială la aruncarea ciocanului din istoria atletismului românesc. Până în 2009, când m-am retras din ac-ti-vitate, am luptat să redevin ceea ce am fost înainte de 2000, dar nu am reuÅŸit. Am vrut să mă retrag în glorie, să demonstrez întregii lumi că mi s-a făcut o uriaşă nedreptate atunci când am fost declarată dopată, dar cu cât mi-am dorit mai mult să obÅ£in rezultatele de altă dată, cu atât blocajul a fost mai mare. Pur ÅŸi simplu nu mai reuÅŸeam să-mi coordonez miÅŸ-cările, nu îmi ieÅŸeau paÅŸii, nu aruncam când trebuie ÅŸi multe altele. Ceva din interior parcă nu mă lăsa să fac ceea ce ÅŸtiu eu mai bine. SubconÅŸtientul a lucrat împotriva performanÅ£elor mele, dar eu am forÅ£at, iar consecinÅ£ele au fost, din păcate, doar un lung ÅŸir de accidentări. Nici nu apucam bine să revin că mă accidentam din nou.
     Este adevărat că ai vrut să te sinucizi la Sidney, după ce crainicul stadionului a anunÅ£at că trebuie să părăseÅŸti arena pentru că ai fost descalificată?
     A fost un ÅŸoc foarte puternic atunci. Nu am mai vrut să văd pe nimeni. Mi-a venit să plec să mă arunc în Ocean. Era însă greu de plecat din campusul olimpic ÅŸi, în plus, erau toÅ£i pe lângă mine. De fapt, prietenia ÅŸi încrederea celor din jur mi-au dat puterea să merg mai departe. M-a măcinat însă ani de zile gândul că am fost condamnată fără să fiu vinovată. Atunci, imediat, am vrut să mă retrag, dar cei din jur m-au convins că e bine să continui.
     Acum Å£i-ai revenit complet din punct de vedere psihic?
     Da. Practic, ÅŸapte ani am fost obsedată să revin pe podium. Poate că aÅŸ fi reuÅŸit cu un psiholog lângă mine. Apoi, din 2007, când am început să-mi revin psihic, era prea târziu, pentru că vârsta începuse să-ÅŸi spună cuvântul asupra formei mele fizice. Genunchii erau duÅŸi ÅŸi chiar dacă voiam să continui, pur ÅŸi simplu nu mă mai Å£ineau picioarele.
     După atâtea suferinÅ£e ÅŸi frustrări, regreÅ£i că ai făcut sport de performanţă?
     În nici un caz. În primul rând, nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl ai atunci când urci pe prima treaptă a podiumului. Apoi competiÅ£ia în sine m-a format pentru viaţă. Este adevărat că am avut multe accidentări ÅŸi am rămas ÅŸi cu unele dureri la picioare ÅŸi spate, dar sunt o mulÅ£ime de oameni care n-au făcut sport de performanţă ÅŸi sunt încercaÅ£i de suferinÅ£e similare.
     Cum este viaÅ£a de antrenoare?
      Nu este ceea ce mi-am dorit, trebuie să recunosc. Niciodată n-am avut răbdare. Explic o dată, de două ori, dar dacă văd că elevii mei nu sunt receptivi ÅŸi nu dau semne că ar înÅ£elege ce vreau să spun, deja mă enervează foarte tare. Involuntar, îmi vin în minte anii mei de început când prindeam din zbor toate sfaturile.
     Apropo de debutul tău. Cum de ai ales o disciplină atât de grea?
     Începusem atletismul cu aruncarea greutăţii ÅŸi discului. Din când în când mai aruncam, pen-tru amuzament, ÅŸi cu ciocanul cu care se antrenau băieÅ£ii, care cântăreÅŸte 5 kg. La vreo doi ani s-a introdus ÅŸi la fete proba de aruncarea ciocanului, dar bile-le aveau o greutate mai mică, de doar 4 kg. Mi-a mers din ce în ce mai bine ÅŸi, încurajată de performanÅ£ele rapide pe care le-am înregistrat, m-am specializat în această disciplină.
 
Sursa foto : http://www.romanialibera.ro/usr/thumbs/thumb_425_x_531/2011/04/07//175926-melinte.jpg

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Ți se pare că pielea ta arată mai bătrână decât ar trebui? Iată din ce cauze

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Dâmbovicioara, comoara de pe culoarul Rucăr-Bran

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0