Tartă cu lămâie
Ingrediente:
Pentru aluat:
• 200 g făină
• 75 g unt (scos din frigider cu câteva ore înainte)
• 1 gălbenuÈ™ de ou
• 50 ml apă
• 50 g zahăr
• 1 vârf de cuÈ›it de sare
• 2 picături de esență de lămâie (opÈ›ional)
Pentru crema de lămâie:
• 2 lămâi
• 2 ouă
• 2 gălbenuÈ™uri
• 200 ml smântână lichidă
• 200 g zahăr pudră
Pentru decor:
• 1-2 lămâi
• 1 plic gelatin
Mod de preparare:
Aluat:
AmestecaÈ›i toate ingredientele, cu excepÈ›ia făinii, până se omogenizează foarte bine. PuneÈ›i È™i făina È™i frământaÈ›i pană obÈ›ineÈ›i un aluat fărâmiÈ›at. DaÈ›i-i o formă cât mai compactă, acoperiÈ›i-l cu folie È™i lăsaÈ›i-l să stea la rece pentru o oră.
Crema de lămâie:
FrecaÈ›i ouăle cu zahărul pudră, adăugaÈ›i zeama de la lămâi È™i apoi smântâna puÈ›in câte puÈ›in. Dacă doriÈ›i sa fie mai acră mai puteÈ›i adăuga zeamă de lămâie.
ScoateÈ›i aluatul din frigider, întindeÈ›i-l pe blatul de bucătărie, ajutându-vă de puÈ›ină făină, È™i puneÈ›i-l apoi într-o tavă de tartă, tapetată cu hârtie de copt. PresaÈ›i-l bine È™i pe marginile tăvii È™i înÈ›epaÈ›i cu o furculiță. PuneÈ›i peste el o folie de aluminiu È™i băgaÈ›i-l la cuptor, la 200 ºC, pentru 20 de minute. După acest timp scoateÈ›i folia È™i mai lăsaÈ›i 10 minute până devine auriu.
După ce scoateÈ›i blatul din cuptor È™i este încă fierbinte, adăugaÈ›i crema È™i mai lăsaÈ›i la cuptor (la 180 ºC) pentru 40-45 minute. O puteÈ›i acoperi spre finalul timpului cu o folie de aluminiu pentru a evita rumenirea excesivă.
După ce tarta s-a răcit, decoraÈ›i cu jumătăți de felii de lămâie È™i turnaÈ›i gelatină (preparată conform instrucÈ›iunilor de pe plic). ServiÈ›i rece de la frigider.
Sursa foto: http://baby.unica.ro/wp-content/uploads/2013/04/tarte-citron-300x200.jpg