Această zeamă dulce şi aromată se prepară mai ales în zona de Sud a ţării. Mucenicii munteneşti se prepară foarte rapid şi se mănâncă fierbinţi.
Ingrediente:
- 500 de grame de făină
- sare
- apă
- 300 de grame de nucă măcinată
- scorţişoară
- 200 de grame de zahăr alb / brun
- esenţă de rom
- baton de vanilie
- coajă de portocală şi lămâie.
Mod de preparare. Dacă nu vreţi să cumpăraţi mucenicii munteneşti, îi puteţi face chiar voi, însă este un procedeu destul de migălos. Faceţi aluatul pentru mucenici şi întindeţi-l cu un făcăleţ. Aranjaţi în formă de 8 fiecare mucenic şi lăsaţi la uscat jumătate de zi. Într-o oală mare puneţi apa la fiert şi adaugaţi vanilia, esenţa de rom, portocala şi lămâia rasă. După ce a dat în clocot, adaugaţi mucenicii şi lăsaţi să fiabă. La final, adăugaţi nuca şi scorţişoara.
Mucenicii moldoveneşti se prepară pe data de 9 martie de femeiele din Moldova şi nu numai. Aceşti colăcei glazuraţi şi presăraţi cu nucă se prepară şi în alte zone din România. Mucenicii moldoveneşti au forma cifrei 8, un simbol pentru divinitate şi infinit.
Ingrediente:
- 100 de grame de zahăr alb / brun
- 450 de ml de lapte
- 50 de ml de ulei
- 3 ouă
- 50 de grame de drojdie proaspătă, cumpărată chiar în ziua preparării
- un kg de făină albă
- esenţă de vanilie
- coaja de la o lămâie întreagă.
Mai ai nevoie de 400 de ml de apă, 150 de grame de zahăr, esenţă de vanilie şi coajă de portocală pentru sirop. Pentru decor se foloseşte nucă rasă şi miere.
Mod de preparare: Puneţi toate ingredientele într-un castron şi amestecaţi. Se frământă aluatul de mucenici moldoveneşti cu mâna sau cu mixerul. Ingredientele să fie la temperatura camerei, mai ales laptele. După ce aluatul a crescut, modelaţi mucenicii moldoveneşti în formă de 8 şi ungeţi cu ou înainte de a-i pune la cuptor aproximativ 40 de minute, la 200 de grade. După ce i-aţi scos din cuptor, lăsaţi-i să se răcească, apoi ungeţi cu miere şi adăugaţi nuca rasă.
sursa foto: https://retetefeldefel.ro/4-retete-de-mucenici/