Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Lifestyle
 
CULINAR
Adaugat: 09 Martie 2018

Comentarii 0 Comentarii

Cartofi fondanti

  •  Timp de preparare: 5 min
  •  Timp de gatire: 25 min
  •  Gata in: 30 min

Ingrediente:

  •  sare si piper după gust
  •  4 cartofi mari
  •  75 ml supa de legume sau pui (se pot folosi si cubulete dizolvate in apă)
  •  2 crenguțe de cimbru proaspăt
  •  150 g margarina
  •  2 căței de usturoi ușor zdrobiți

Cartofii fondanți fac parte din meniul marilor restaurante de lux, dar sunt foarte ușor de făcut. Și foarte buni. La exterior sunt bine rumeniți și crocanți, iar la interior sunt moi și fragezi.

1. Cartofii se curăță și se taie pe jumătate.

2. Se încinge untul în tigaie. Atunci când a început să facă spumă se pun cartofii. Se lasă la prăjit pe o parte aproximativ 5 minute sau până când se rumenesc bine. Apoi se întorc pe partea celalată.

3. După ce cartofii s-au rumenit pe ambele părți, se adaugă supa de legume sau pui, cimbrul, usturoiul, sarea și piperul.

4. Se pune capacul și se lasă la foc mic până când se înmoaie cartofii.

Cartofii fondați se servesc calzi, ca garnitură, sau ca mâncare de sine stătătoare.

Mucenici pufosi moldovenesti

  •  Timp de preparare: 60 min
  •  Timp de gatire: 40 min
  •  Gata in: 1 ore, 40 min

Ingrediente:

Pentru aluat
  •  500 g făină
  •  250-300 ml apă
  •  25 g drojdie
  •  1/2 linguriţă de sare
  •  3-4 linguri ulei
  •  1 lingurita zahăr
Pentru garnitură
  •  1 borcan de 340 g miere
  •  nucă măcinată
Pentru sirop
  •  400 ml apă
  •  5 linguri zahăr
  •  esenţe după gust

În Moldova, mucenicii sunt copti din aluat extrem de asemanator celui de cozonac si apoi unsi cu miere si nuca. Reteta aceasta de mucenici moldovenesti de post pufosi și aromati e una extrem de simplă. Respectă pașii de mai jos.

1. Pentru aluat se prepara maiaua: se amesteca drojdia cu o linguriţa de zahar, o lingura de faina si puţina apa calda. Se lasa 10 minute sa lucreze drojdia.

2. Apoi, maiaua se pune peste restul fainei, se adauga sarea, apa si uleiul. Se framânta pâna ce aluatul se poate desprinde de vas. Aluatul trebuie sa fie usor moale si daca e prea tare se mai adauga apa calda si puţin ulei. Se lasa sa creasca 25 de minute.

3. Apoi, aluatul se împarte în 12 bucaţi. Din fiecare se lucreaza câte un sol care se împleteste sub forma cifrei opt. Se asaza în tava unsa cu puţina grasime vegetala si tapetata cu faina. Se coc 25 de minute.

4. Între timp, se face siropul din fierberea ingredientelor. Dupa ce mucenicii s-au copt, se asaza pe un platou si se însiropeaza. Se ung cu miere si se presara cu nuca macinata, din belsug. Se lasa sa se înmoaie de la sirop si apoi sunt numai buni de servit.

Onion Bhaji – chifteluțe indiene cu ceapă

Ingrediente:

  •  1 ceapă galbenă
  •  2 cepe roșii
  •  2 căței de usturoi
  •  1 vârf de linguriță praf de ghimbir
  •  1/2 linguriță turmeric
  •  1/2 linguriță pătrunjel uscat
  •  1/2 linguriță boia picantă
  •  100 g făină
  •  1 vârf de linguriță bicarbonat
  •  60-80 ml apă
  •  sare și piper după gust
  •  ulei

Cel mai iubit aperitiv al indienilor este atât de ușor de făcut acasă! Extrem de aromat, crocant, ieftin și rapid! Perfect pentru cei care țin post și vegani, fără gluten… ce mai! De mâncat în cantități mari, pe nerăsuflate!

  1. Taie ceapa fâșii (să arate ca niște mini-spaghete, mai exact) și amestec-o într-un bol cu făina, bicarbonatul și toate condimentele.
  2. Adaugă o linguriță de ulei și 60 ml de apă, amestecă bine până când ceapa e bine acoperită de aluat. Dacă acesta nu s-a distribuit în mod egal, adaugă și restul de apă și amestecă.
  3. Încinge ulei în tigaie. Când începe să sfârâie, adaugă din aluatul format câteva “chifteluțe“, având grijă să nu se lipească între ele, desigur.
  4. Prăjește-le pe ambele părți până se rumenesc și scapă de excesul de ulei scoțându-le pe un șervețel de hârtie. (Da, le poți face și la cuptor, în tavă, ca să fie mai sănătoase).

Supa crema de cartofi dulci

  •  Timp de preparare: 10 min
  •  Timp de gatire: 30 min
  •  Gata in: 40 min

Ingrediente:

  •  1 kg cartofi dulci
  •  1 ceapă tocată
  •  60 g margarina
  •  1 L supă de legume
  •  1 linguriță cimbru
  •  1 lingură zahăr brun
  •  1 linguriță oțet de mere
  •  sare și piper după gust
  •  1 ceapă verde și smântână - pentru adăugat la final

Una dintre cele mai gustoase și mai ușoare supe creme pe care le vei mânca vreodată. Chiar dacă pare că prepararea are multe etape, nu e deloc așa. Fă-o, toți o vor adora!

  1. Topește margarina la foc mic. Adaugă ceapa și soteaz-o 5 minute. Adaugă supa, mărește focul și lasă să dea în clocot. Dă de pe foc, adaugă cartofii (tăiați cum vrei tu) și lasă să stea acoperiți 20 de minute.
  2. Adaugă restul de ingrediente (zahăr brun, oțet, sare, piper, cimbru). amestecă. Adu la fierbere la foc mare. Redu focul la mediu, acoperă și lasă să se facă până când cartofii se înmoaie de tot (aproximativ 10 minute).
  3. Bate cu mixerul (sau cu ajutorul unui blender) combinația, până devine omogenă și cremoasă. Adu la loc pe foc și, dacă e prea consistentă, mai adaugă supă de legume sau de pui.

Chilli de fasole neagra

  •  Timp de preparare: 10 min
  •  Timp de gatire: 25 min
  •  Gata in: 35 min

Ingrediente:

  •  1 cartof dulce mare
  •  2 căței de usturoi tocați
  •  1 ceapă mare tocată
  •  150 ml sos de roșii
  •  250 g fasole neagră boabe (conservă)
  •  200 g roșii coapte
  •  150 g boabe de porumb (conservă)
  •  2 morcovi tocați
  •  1 și 1/2 linguriță pudră de chili
  •  1 și 1/2 linguriță chimion
  •  sare și piper după gust

Se face mai simplu decât crezi.

  1. Într-o cratiță care nu lipește, încinge uleiul, pune ceapa la călit 5-7 minute până se înmoaie ușor.
  2. Adaugă cartoful dulce (tăiat cubulețe), porumbul, fasolea, usturoiul, roșiile și condimentele.
  3. Amestecă ușor și lasă, semi acoperit, la făcut timp de 20-25 de minute.

sursa foto: https://retetefeldefel.ro/retete-de-post/


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Atuurile serurilor pentru fata
Beneficiile serurilor pentru faţă sunt propovăduite pe toate canale...
 
Fructele de Goji
Fructele de goji conțin de 400 de ori mai multă vitamina C decât po...
 
Balsamuri de păr `homemade`
Balsamul este principalul produs pentru îngrijirea părului. Dacă î...
 
Reguli de aur pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor
Empatia, iubirea şi grija pentru cei din jur sunt doar câteva din ca...
 
Cum putem să învățăm eficient
Elevi, studenți, profesori, medici, cu toții învățăm pentru un e...
 
Trei mâncăruri de vară
Vara este anotimpul distracțiilor și al relaxării, de aceea este ș...
 
Remedii naturale pentru ochii obosiți și roșii
Ochii sunt primii care ne trădează atunci când suntem obosiți, câ...
 
Trucuri de frumusețe pentru vară
Pielea și părul nostru au alte nevoi vara, așa că trebuie să schi...
 
 
 
 
COPII SANATOSI
 
Sportul pentru copii

» 20 Iunie 2018 | Comentarii 0
 
DIETA & FITNESS
 
Cum obtinem un abdomen suplu mancand sanatos?

» 19 Iunie 2018 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Remedii naturale pentru ochii obosiți și roșii

» 18 Iunie 2018 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Trucuri de frumusețe pentru vară

» 15 Iunie 2018 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
Trei mâncăruri de vară

» 14 Iunie 2018 | Comentarii 0