Iaurtul grecesc È™i iaurtul normal pot proveni de la aceeaÈ™i sursă, însă aroma È™i conÈ›inutul nutriÈ›ional variază semnificativ. Este bine să cunoaÈ™tem diferenÈ›ele dintre cele două pentru a-l alege pe cel care ni se potriveÈ™te cel mai bine.
Iaurt grecesc
Pentru a se prepara iaurtul grecesc, laptele trebuie mai întâi încălzit, apoi răcit la temperatura dorită de fermentare (42-45 grade Celsius) înainte de adăugarea culturilor de bacterii lactice. Amestecul este lăsat să fermenteze până când bacteriile cresc È™i produc acid lactic, iar laptele se coagulează È™i rezultă iaurtul normal, care este forÈ›at să mai elimine zer lichid È™i lactoză ceea ce duce la o textură mai groasă. Prin faptul că se elimină zerul È™i excesul de lactoză, iaurtul grecesc păstrează de două ori mai multe proteine decât iaurtul normal, însă conÈ›ine mai puÈ›ini carbohidraÈ›i, zaharuri È™i sodiu. Iaurtul grecesc este folosit în special de vegetarieni sau vegani pentru a înlocui proteinele. ConÈ›ine 60 de calorii la 100 de grame. În concluzie, iaurtul grecesc are mai multă grăsime, dar niveluri mai scăzute ale anumitor minerale cheie. Poate fi folosit ca înclouitor pentru grăsimi precum untul, brânza topită sau alte uleiuri. Gustul său unic îl face să fie potrivit pentru a da savoare anumitor mâncăruri.
Iaurtul normal
Acesta permite excesul de lactoză È™i zer să fie amestecat, mai degrabă decât îndepărtat, È™i astfel iaurtul are o consistență mai subÈ›ire. ConÈ›ine o cantitate mai mare de sodiu, zaharuri È™i carbohidraÈ›i. De cele mai multe ori, iaurtul obiÈ™nuit este aromatizat, ceea ce adaugă la conÈ›inutul de zahăr È™i calorii. În ceea ce priveÈ™te caloriile, iaurtul normal are aproximativ 95 de calorii la 100 de grame. Poate fi consumat ca atare, sau poate fi folosit ca agent de îngroÈ™are a smoothie-urilor È™i shake-urilor de fructe, precum È™i la salate sau sosuri.
Sursa foto: ://www.adnews.ro/iaurtul-poate-ajuta-la-scaderea-colesterolului-57569/