Cafeaua nu are nevoie de prea multe introduceri, ea fiind aproape cea mai consumată băutură din lume, în parte din cauza faptului că se poate prepara într-o mulÈ›ime de combinaÈ›ii, dar È™i pentru gustul delicios È™i energia care o dă organismului. Iată 10 curiozități despre cafea de care probabil nu È™tiai, potrivit stiridelifestyle.ro:
1. Cafeaua a fost descoperită de un păstor de capre
Potrivit legendei, devenită cel mai acceptat mit, un păstor de capre etiopian a descoperit că animalele sale se comportă nervos după ce consumă fructe de cafea roÈ™ie. Păstorul a dus boabele la un călugăr care a făcut o băutură din ele È™i a constatat că îl È›ine treaz noaptea.
2. Mocha a fost inițial numele unui port din Yemen
OraÈ™ul Mocha a fost primul din lume care a răspândit boabele de cafea pe Pământ. Boabele de cafea din Yemen aveau o calitate superioară, ca a ciocolatei, o caracteristică ce a dus ca băuturile cu ciocolată să fie etichetate moka.
3. Există două specii de cafea: arabica și canephora (robusta)
„Cafeaua este o băutură de culoare neagră ce conÈ›ine cafeină È™i care se obÈ›ine din boabe de cafea prăjite È™i măcinate. Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu două varietăți mai importante: Coffea arabica È™i Coffea robusta (coffea canephora). Coffea arabica furnizează sorturile cu aromele cele mai fine, pe când Coffea robusta este mai amară È™i mai puÈ›in aromată” a explicat Andrei IanoÈ™i, coffee specialist boabepenisip.ro.
4. O plantă de cafea poate trăi până la 200 de ani
Vârful plantei de cafea arată ca o sămânță mică atunci când răsare, apoi, în timp, devine o plantă stufoasă, cu boabe întâi verzi, apoi galbene, portocalii sau roÈ™ii, când se coc, în funcÈ›ie de soi. Dacă nu ar fi recoltate pentru procesare È™i pentru a fi mereu tinere È™i proaspete, plantele de cafea ar putea trăi până la 200 de ani.
5. O porție de cafea neagră are 1 calorie!
Este foarte adevărat, o ceaÈ™că de cafea neagră are o singură calorie. Adăugarea de îndulcitori, friÈ™că, lapte, creÈ™te numărul de calorii. „Zahărul È™i îndulcitorii ascund gusturile amare È™i defectele de prăjire din bobul de cafea. Ca să puteÈ›i beneficia de adevărata valoare a cafelei, recomandarea experÈ›ilor este să o bem exact aÈ™a cum se serveÈ™te, fără zahăr sau îndulcitori” a mai spus IanoÈ™i.
6. Cafeaua se savurează cel mai bine la ora 10:00
Cel mai bun moment al zilei pentru a savura cafeaua este ora 10:00. SpecialiÈ™tii spun că trebuie să aÈ™teptăm o oră după trezire înainte de a bea. Corpul nostru produce cortizol pentru a ne trezi È™i asta înseamnă că tocmai atunci când ne-am trezit, cofeina din cafea nu îÈ™i face efectul cum trebuie.
7. Măcinarea cafelei are un rol special în procesul de preparare
Odată măcinată, cafeaua se învecheÈ™te mult mai repede. Dacă vrei să ai parte de cea mai bună cafea posibilă, cumpără boabe întregi È™i macină-le acasă. Proprietarii cafenelelor È™tiu asta È™i de aceea cheltuiesc mii de dolari pe o râÈ™niță.
8. Gustul cafelei este dat de prăjire și preparare
„Cafeaua, dacă o prăjeÈ™ti prea mult, gustul devine extrem de amar, iar când o prăjeÈ™ti cât trebuie, obÈ›ii o cafea dulce È™i delicioasă. Procesul de prăjire poate să distrugă o cafea de bună calitate sau poate să o ducă pe culmi, pe care până să ajungă pe mâna persoanei care o prăjeÈ™te, nici nu se credea că poate să ajungă” a mai explicat Andrei IanoÈ™i.
9. Cafeaua nu stă în frigider
Cafeaua trebuie È›inută într-un loc întunecat, la temperatura camerei, în punga în care ai cumpărat-o sau într-un recipient etanÈ™. Cafeaua preia foarte uÈ™or gusturile È™i mirosurile din jurul ei.
10. Cei care consumă cafea, trăiesc mai mult
„La nivel mondial a existat tot timpul o dispută între cât de bună sau Ne-bună este cafeaua pentru sănătatea umană. Acum, ca È™i în multe alte situaÈ›ii, depinde de fiecare cum alege informaÈ›iile credibile. Eu personal nu cred că băutura numită cafea poate să facă rău sănătății. Principalul atu este faptul că, conÈ›ine extrem de mulÈ›i antioxidanÈ›i la care adăugăm È™i gustul perfect, cofeina - aici avem toate elementele necesare pentru o dimineață ideală. Evident, ca orice lucru consumat în exces poate dăuna sănătății!” a mai spus coffee specialistul.
CiteÈ™te È™i: Ce să mănânci ca să ai un fund bombat È™i picioare subÈ›iri!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://www.beko.ro/blog/2021/12/18/cum-sa-prepari-cafeaua-perfecta/amp