Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 23 August 2013

ȘPAGA PENTRU A PLECA LA RĂZBOI. ” Pentru 40 de euro pe zi trebuia să dai șpagă între 1.000 și 2.000 de euro”
 


         Aproape doi ani le-a trebuit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale să iasă public și să recunoască o situație mai mult decât evidență: corupția din teatrele de operatiuni. Oamenii au ajuns să-și cumpere propria moarte pentru a ajunge în Afganistan sau Irak.
         În octombrie 2011, în emisiunea Dublu Impact, realizată la Craiova de autoare, am sesizat autoritățile după ce în direct au intrat mai mulți telespectatori care au mărturisit cum li s-a cerut bani pentru a fi triați să plece în Afganistan sau în Irak. Mai mulți telespectatori au mărturisit cum li s-au cerut bani pentru a fi triați.  Un soldat angajat a susținut că pentru plecarea în misiuni internaționale, dar și pentru prelungirea contractelor voluntarilor, se dau șpăgi substanțiale.
         În Armata Română, gradații voluntari luptă cot la cot cu subofițerii și ofițerii, însă au contracte pe 3 ani. După ce împlinesc 45 de ani, sunt lăsați la vatră. 
Gradatul voluntar afirma că pentru a câștiga 40 de euro pe zi într-o misiune internațională de șase luni trebuie mai întâi să plătești șpaga unor superiori. ”Se pleacă de bună voie. Șpaga este între 1.000 și 2.000 de euro pentru plecare. Mulți dintre noi și-au vândut case sau s-au împrumutat la bănci pentru a face rost de bani. Vrem să fim tratați ca oameni, nu ca animale”, mărturisea soldatul.
         După dezvăluirile făcute la emisiunea Dublu Impact, de mai mulți angajați ai Ministerului Apărării Naționale, jurnalista TVR Carmen Kleibel Dobrișan, invitată în emisiune, a realizat un amplu reportaj în care oamenii au dezvăluit corupția din MApN.
         Reacția MApN în 2011
         Sub promisiunea anonimatului s-au făcut mărturisiri șocante despre tarifele pe care oamenii le plătesc pentru a fi trimiși pe front, adeseori în fața gloanțelor sau a bombelor artizanale. Oamenii spuneau că recurg la șpagă gândindu-se la banii pe care îi pot lua în urma participării la operațiunile de război și că, din nefericire, aceasta este adeseori singurul criteriu de evaluare a performanțelor profesionale. Într-un comunicat de presă, Ministerul Apărării Naționale preciza însă, la acea vreme,  că plecarea în misiunile internaționale nu se face pe bază de voluntariat, ci este o obligație de serviciu, lăsând să se înțeleagă faptul că nu există loc pentru mită.
         "Condiţiile în care militarii români - cadre militare şi soldaţi şi gradaţi voluntari - participă la misiuni externe sunt prevăzute în Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român. Prin Legea nr. 384/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin Legea nr. 80/1995, cu modificările şi completările ulterioare, cadrele militare şi soldaţii şi gradaţii voluntari au obligaţia să participe la misiuni în afara teritoriului naţional, în funcţiile de cerinţele MApN”).
         Biroul de presă al Armatei a uitat să precizeze că sunt  în continuare multe cazuri în care soldații pleacă pe bază de voluntariat și sunt triați în urma unor teste. Într-o misiune de șase luni în Afganistan, un gradat voluntar câștigă 7.200 de euro. În prezent, Armata Română are în zone de conflict aproape 2.000 de militari dintre care cei mai mulți luptă în sud-estul Afganistanului.
         Corpul de control face verificări la Craiova
         Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat ieri la Craiova că a trimis Corpul de Control la Craiova pentru a face verificări la Batalionul "Scorpionii Roșii", întrucât există suspiciuni privind modul în care a fost făcută selecția militarilor pentru misiuni în Afganistan. Dușa a spus, ieri, la Craiova, că există mai multe sesizări cu privire la faptul că selecția militarilor de la Batalionul 26 Infanterie "Scorpionii Roșii" nu ar fi "decurs normal", astfel că a decis să trimita acolo Corpul de Control al Statului Major al Forțelor Terestre pentru a face verificări.
         "Am unele sesizări, sunt șapte sesizări, că nu fiecare concurs, nu fiecare selecție, pentru că acolo se face o selecție, ar fi decurs normal. La selecțiile care s-au făcut pentru completarea posturilor batalionului care pleacă în Afganistan nu s-ar fi respectat ordinul ministrului cu privire la criteriile de selecție. Am dispus Statului Major al Forțelor Terestre un control, este în curs de desfășurare. Dacă voi constata că nu s-a respectat ordinul ministrului privind metodologia de selecție a militarilor, desigur că voi lua și măsurile prevăzute de lege. Dar, în același timp, vreau să vă spun că batalionul care urmează să plece în Afganistan, pe teatrele de operațiuni, este un batalion cu efectivele complete. Un batalion este format din 500 de oameni, asta este regula militară și legală. La un batalion care urmează să plece, sigur că atunci când sunt posturi care nu sunt ocupate, se face selecție. Dar vă fac precizarea că dacă postul este de conducător auto de MRAP, adică de un transportor dintr-acela blindat pe care Armata le pune la dispoziție, calificarea trebuie să fie pentru acel post, nu se poate să faci selecția pentru acel post a unei alte persoane militar", a declarat ministrul Apărării.


​Sursa foto: http://www.evz.ro/typo3temp/pics/kabul_09_4bb8b0f6a5.jpg 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
Ciucă: Alegerile locale nu sunt despre doctrina de partid, sunt despre oameni
Președintele PNL a transmis liberalilor că trebuie să iasă să vor...
 
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!
Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candi...
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!
România are peste 300 de morți la 10 miliarde de kilometri parcurși...
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii
Începând de astăzi și până pe 27 aprilie, în curtea Ministerulu...
 
„Terapia durerii” a fost inclusă în drepturile pacienților
Un proiect de lege inițiat de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a fost ...
 
Românii din străinătate vor putea cumpăra titluri de stat
Ministerul Finanțelor va pune la dispoziția românilor din străină...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!

» 05 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Geoană: Rusia nu va rata „o oportunitate să influențeze” alegerile din țara noastră

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Pe ce să te axezi când realizezi machiajul de Paște ca să îți pui în evidență calitățile

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Plimbări cu barca, gratuite, pe lacul din Parcul Drumul Taberei, de Paște

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
Restricții în trafic, în Noaptea de Înviere, la Galați

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0