Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 05 Iulie 2019

Comentarii 0 Comentarii

       Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție creează controverse atât în afara țării, cât și în interiorul ei. Se dorește cu orice preț desființarea unei instituții ce ar putea să facă dreptate sutelor de români care au fost abuzați de un sistem de justiție bolnav. 

 

       În raportul GRECO, ce urmează să fie dat publicității, surse consultate de Ziare.com care au avut acces la rapoartele cu privire la țara noastră, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este criticată dur - probabil fără să se cunoască numeroase adevăruri din sistemul de justiție din România - și este consierată o „anomalie” care afectează independența Justiției, prin urmare ar trebui desființată. Oare realizatorii raportului GRECO sunt la curent cu toate abuzurile procurorilor și încercările unora de a știrbi legea pentru interesele proprii?

 

       Cunosc realizatorii raportului GRECO acuzațiile care i se aduc Laurei Kovesi cu privire la distrugerea unor documente din arhivele securității, probabil pentru a ascunde anumiți torționari sau securiști care astăzi stau pe locuri călduțe și bine plătite? Nu știm. Cert este că, prin distrugerea documentelor securității, se dorește mușamalizarea unui trecut dureros care, pentru foarte mulți români, a rămas fără încheiere. Istoricul Marius Oprea, a spus în cadrul unei emisiuni de la Antena 3, că are informații chiar și din interiorul Parchetului General că au fost distruse astfel de documente „începând mai ales din 2008. (...) Dosarele provin de la arhivele unor instanțe militare teritoriale și de la arhivele militare de București. Au avut loc asemenea distrugeri pentru că am informații din interiorul Parchetului”.

 

       Referitor la motivul pentru care documentele au fost distruse, Marius Oprea este de părere că „miza este una mai largă și face parte dintr-un scenariu complex, lung și din punctul de vedere al organizatorilor lui de camuflare a caracterului criminal al regimului comunist. Nu prea îi interesa ce anume conțineau dosarele distruse pentru că ele fiind dosarele securității era clar că nu aveau în ele lucruri bune”. Istoricul explică faptul că procedura de distrugere a fost inițiată de un responsabil al arhivei, pe atunci generalul Ioan Vasilache, șeful Direcției Parchetelor Militare, „și trebuie neapărat avizat acest proces verbal de distrugere de șeful unității, pe atunci procurorul general Laura Codruța Kovesi”. Potrivit legii Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, spune Marius Oprea, documentele trebuiau să ajungă la această instituție. „Chiar dacă erau dosare de la arhivele tribunalelor militare, ele priveau condamnarea la moarte sau instrumentarea unor dosare de către procurori militari sub coordonarea fostei securități. Ori așa ceva nu trebuia distrus, era o valoare istorică inestimabilă pentru cercetători și nu numai. Asta a făcut parte dintr-o operațiune generală de mușamalizare a trecutului comunist” a explicat istoricul Marius Oprea. 

 

       Nu ar fi corect ca SIIJ să intervină în acest caz și să ceară lămuriri de la fosta șefă a DNA, fost procuror general, Laura Kovesi? De ce un procuror să scape nevinovat după ce a fost de acord cu distrugerea unor documente extrem de importante din trecutul României? Au existat oare interese obscure de s-a decis distrugerea arhivelor securității? S-a urmărit acoperirea unor persoane? Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ar putea să facă lumină în acest caz, și nu numai.

 

       Judecătoarea Dana Gîrbovan desființează raportul GRECO și spune că acesta nu are nicio putere asupra SIIJ, ba mai mult, solicitarea magistraților care au boicotat ședințele de plen ale CSM ce aveau ca subiect această Secție - aplicarea imediată a recomandărilor GRECO - „relevă o necunoaștere crasă a modului în care aceste instituții funcționează în raport cu statele membre”.

 

       Într-o postare pe contul personal de Facebook, Dana Gîrbovan, președintele UNJR spune: „Nicio prevedere din vreun regulament, convenție sau tratat european, după cum nicio parctică a vreunui stat nu justifică o astfel de măsură și o astfel de concluzie, impusă imperativ și agresiv nu din afara țării, ci din interiorul țării. Este inadmisibil ca un raport GRECO să fie folosit în acest mod, pentru a bloca pur și simplu aplicarea unei legi în vigoare, ale cărei prevederi au trecut în mod repetat de filtrul CCR”. Judecătoarea dă exemplu 28 de state membre care au primit recomandări GRECO, pe care nu le-au îndeplinit în totalitate, sau deloc, deși evaluările au fost lansate cu mai bine de 6 ani în urmă. „Ca atare, a pretinde agresiv și a bate cu pumnul în masă pentru a implementa imediat și fără discuție niște recomandări GRECO relevă o necunoaștere crasă a modului în care aceste instituții funcționează în raport cu statele membre” atrage atenția Dana Gîrbovan, făcând referire la cei șapte magistrați care, probabil, se tem de SIIJ.

 

       Potrivit unor surse ale publicației Lumea Justiției, chiar vicepreședintele CSM Nicolae Solomon, unul dintre cei care se opun cu vehemență Secției Speciale, este vizat în acest moment în nu mai puțin de 5 dosare penale chiar la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și acuzat de: luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, grup infracțional organizat, abuz în serviciu, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă. Și Nicolae Solomon nu este singurul anchetat de SIIJ. Lumea Justiției transmite că procurorul Cristian Mihai Ban este cercetat într-un dosar de abuz în serviciu tot în cadrul SIIJ, și nu ar fi singurul dosar. De asemenea, judecătorul Bogdan Mateescu este vizat în „Dosarul Savarina” pentru posibila primire a unor foloase necuvenite în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu și posibila exercitate a influenței asupra unor magistrați de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, scrie Lumea Justiției. De ce magistrații să-și permită orice fără să fie trași la răspundere? Legea este făcută de oameni pentru oameni, nu de magistrați pentru restul. Legea ar trebui să se aplice în egală măsură, fără tratamente speciale, tuturor cetățenilor României, fie ei politicieni, judecători, procurori, oameni de afaceri, avocați sau oameni obișnuiți.

 

 

Sursa foto:  ://www.realitatea.net/adevarata-lovitura-pentru-justi-ia-din-romania-dosare-grele-s-ar-putea-relua-de-la-zero_2137047.html


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
`Justițiarii` se atacă între ei
Tensiuni și acuzații uimitoare între șefa Consiliului Superior al ...
 
Refuzul de a o suspenda din funcție pe procuroarea Maria Pițurcă „e rușinos și scandalos”
Procuroarea Maria Pițurcă, cea care a târât pe jos o fetiță de 8...
 
Șantaj în justiția din România?
Oameni trimiși în judecată, chinuiți timp de aproape patru ani și...
 
Desființarea Secției Speciale „este în neconcordanță cu miile și sutele de mii de oameni care sunt victimele unor erori, unor abuzuri care se întâmplă în justiție”
Solicitarea președintelui Iohannis către Consiliul Superior al Magis...
 
Rapoartele GRECO - subiective, conțin erori grosiere, ignoră cu bună știință lucruri evidente, o analiză părtinitoare și superficială
Judecătoarea Dana Gîrbovan desființează rapoartele GRECO despre ca...
 
Oana Zăvoranu critică dur nunta lui Brigitte cu Pastramă: „Nunta jalnică, cu iz de cămin cultural a unei individe în călduri”
Oana Zăvoranu a criticat în termeni duri nunta fostei soții a lui I...
 
Exploatarea neconformă a pădurilor de fag din România, în atenția UNESCO
Pădurile de fag înscrise în patrimoniul UNESCO, în pericol datorit...
 
Soții Pastramă, de la nuntă au mers direct la doctor
„La 07:00 am terminat petrecerea și la 08:00 am fost deja...”
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Hans Klemm: Este mare nevoie de infrastructură în România

» 21 Iulie 2019 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
„Ce treabă are un șef de stat cu un candidat pe persoană fizică?”

» 20 Iulie 2019 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Delia, criticată de fani pentru că „a sărit calul”

» 19 Iulie 2019 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
Cinci focare noi de pestă porcină africană în Prahova

» 19 Iulie 2019 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
A fost confirmat primul caz de infecție cu virusul West Nile în România, în acest sezon

» 19 Iulie 2019 | Comentarii 0