Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 05 Iulie 2019

Comentarii 0 Comentarii

       Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție creează controverse atât în afara țării, cât și în interiorul ei. Se dorește cu orice preț desființarea unei instituții ce ar putea să facă dreptate sutelor de români care au fost abuzați de un sistem de justiție bolnav. 

 

       În raportul GRECO, ce urmează să fie dat publicității, surse consultate de Ziare.com care au avut acces la rapoartele cu privire la țara noastră, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este criticată dur - probabil fără să se cunoască numeroase adevăruri din sistemul de justiție din România - și este consierată o „anomalie” care afectează independența Justiției, prin urmare ar trebui desființată. Oare realizatorii raportului GRECO sunt la curent cu toate abuzurile procurorilor și încercările unora de a știrbi legea pentru interesele proprii?

 

       Cunosc realizatorii raportului GRECO acuzațiile care i se aduc Laurei Kovesi cu privire la distrugerea unor documente din arhivele securității, probabil pentru a ascunde anumiți torționari sau securiști care astăzi stau pe locuri călduțe și bine plătite? Nu știm. Cert este că, prin distrugerea documentelor securității, se dorește mușamalizarea unui trecut dureros care, pentru foarte mulți români, a rămas fără încheiere. Istoricul Marius Oprea, a spus în cadrul unei emisiuni de la Antena 3, că are informații chiar și din interiorul Parchetului General că au fost distruse astfel de documente „începând mai ales din 2008. (...) Dosarele provin de la arhivele unor instanțe militare teritoriale și de la arhivele militare de București. Au avut loc asemenea distrugeri pentru că am informații din interiorul Parchetului”.

 

       Referitor la motivul pentru care documentele au fost distruse, Marius Oprea este de părere că „miza este una mai largă și face parte dintr-un scenariu complex, lung și din punctul de vedere al organizatorilor lui de camuflare a caracterului criminal al regimului comunist. Nu prea îi interesa ce anume conțineau dosarele distruse pentru că ele fiind dosarele securității era clar că nu aveau în ele lucruri bune”. Istoricul explică faptul că procedura de distrugere a fost inițiată de un responsabil al arhivei, pe atunci generalul Ioan Vasilache, șeful Direcției Parchetelor Militare, „și trebuie neapărat avizat acest proces verbal de distrugere de șeful unității, pe atunci procurorul general Laura Codruța Kovesi”. Potrivit legii Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, spune Marius Oprea, documentele trebuiau să ajungă la această instituție. „Chiar dacă erau dosare de la arhivele tribunalelor militare, ele priveau condamnarea la moarte sau instrumentarea unor dosare de către procurori militari sub coordonarea fostei securități. Ori așa ceva nu trebuia distrus, era o valoare istorică inestimabilă pentru cercetători și nu numai. Asta a făcut parte dintr-o operațiune generală de mușamalizare a trecutului comunist” a explicat istoricul Marius Oprea. 

 

       Nu ar fi corect ca SIIJ să intervină în acest caz și să ceară lămuriri de la fosta șefă a DNA, fost procuror general, Laura Kovesi? De ce un procuror să scape nevinovat după ce a fost de acord cu distrugerea unor documente extrem de importante din trecutul României? Au existat oare interese obscure de s-a decis distrugerea arhivelor securității? S-a urmărit acoperirea unor persoane? Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ar putea să facă lumină în acest caz, și nu numai.

 

       Judecătoarea Dana Gîrbovan desființează raportul GRECO și spune că acesta nu are nicio putere asupra SIIJ, ba mai mult, solicitarea magistraților care au boicotat ședințele de plen ale CSM ce aveau ca subiect această Secție - aplicarea imediată a recomandărilor GRECO - „relevă o necunoaștere crasă a modului în care aceste instituții funcționează în raport cu statele membre”.

 

       Într-o postare pe contul personal de Facebook, Dana Gîrbovan, președintele UNJR spune: „Nicio prevedere din vreun regulament, convenție sau tratat european, după cum nicio parctică a vreunui stat nu justifică o astfel de măsură și o astfel de concluzie, impusă imperativ și agresiv nu din afara țării, ci din interiorul țării. Este inadmisibil ca un raport GRECO să fie folosit în acest mod, pentru a bloca pur și simplu aplicarea unei legi în vigoare, ale cărei prevederi au trecut în mod repetat de filtrul CCR”. Judecătoarea dă exemplu 28 de state membre care au primit recomandări GRECO, pe care nu le-au îndeplinit în totalitate, sau deloc, deși evaluările au fost lansate cu mai bine de 6 ani în urmă. „Ca atare, a pretinde agresiv și a bate cu pumnul în masă pentru a implementa imediat și fără discuție niște recomandări GRECO relevă o necunoaștere crasă a modului în care aceste instituții funcționează în raport cu statele membre” atrage atenția Dana Gîrbovan, făcând referire la cei șapte magistrați care, probabil, se tem de SIIJ.

 

       Potrivit unor surse ale publicației Lumea Justiției, chiar vicepreședintele CSM Nicolae Solomon, unul dintre cei care se opun cu vehemență Secției Speciale, este vizat în acest moment în nu mai puțin de 5 dosare penale chiar la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și acuzat de: luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, grup infracțional organizat, abuz în serviciu, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă. Și Nicolae Solomon nu este singurul anchetat de SIIJ. Lumea Justiției transmite că procurorul Cristian Mihai Ban este cercetat într-un dosar de abuz în serviciu tot în cadrul SIIJ, și nu ar fi singurul dosar. De asemenea, judecătorul Bogdan Mateescu este vizat în „Dosarul Savarina” pentru posibila primire a unor foloase necuvenite în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu și posibila exercitate a influenței asupra unor magistrați de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, scrie Lumea Justiției. De ce magistrații să-și permită orice fără să fie trași la răspundere? Legea este făcută de oameni pentru oameni, nu de magistrați pentru restul. Legea ar trebui să se aplice în egală măsură, fără tratamente speciale, tuturor cetățenilor României, fie ei politicieni, judecători, procurori, oameni de afaceri, avocați sau oameni obișnuiți.

 

 

Sursa foto:  ://www.realitatea.net/adevarata-lovitura-pentru-justi-ia-din-romania-dosare-grele-s-ar-putea-relua-de-la-zero_2137047.html


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Liderul USR care se vrea președintele României a făcut milioane de euro din afaceri cu statul. Lista contractelor
Câți bani și de la ce instituții ale statului a luat Dan Barna, ca...
 
Principesa Margareta, discurs critic pentru UE: „Încetați cu aerele de superioritate și amenințările”
Principesa Margareta a susținut un discurs fulminant la Haga și a vo...
 
Fostul primar al Sectorului 5, a vorbit despre „șprițurile” lui Coldea, Maior și Kovesi. „Statul paralel trăiește”
Marian Vanghelie susține că politicienii români sunt prizonierii un...
 
Dana Gîrbovan: Numirea Laurei Kovesi a fost politică
Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România a decla...
 
Dana Rogoz, despre abuz: „M-am simțit neajutorată, dezgustată, speriată”
Dana Rogoz a dat detalii despre unele momente neplăcute din viața ei...
 
Dan Barna, parlamentarul part-time
Dan Barna se vrea președintele României, dar activitatea sa parlamen...
 
Adevărul despre Barna: O carieră construită „pe seama unora nevoiți să plece”; a supervizat fraude cu fonduri europene: „Ia uitați ce belșug se întrevede”
Site-ul de investigații RiseProject a spus adevărul despre Dan Barna...
 
„Ce exemplu se dă omului de rând, justițiabilului când de la nivelul autorității se stat se avansează instigații la nerespectarea unei legi?”
Ministersa Justiției, Ana Birchall, este criticată dur pentru faptul...
 
 
 
 
POLITICA
 
Președintele PER: USR înseamnă ură, ipocrizie, mult amatorism și dublu discurs

» 20 Octombrie 2019 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Inspecția Judiciară: DNA a „subordonat” justiția. Judecător: Toate aceste activități au afectat dreptul părților la un proces echitabil

» 19 Octombrie 2019 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Dana Rogoz, despre abuz: „M-am simțit neajutorată, dezgustată, speriată”

» 18 Octombrie 2019 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Deputat PNL: Șefa Tarom executată și șantajată de Cuc, noaptea ca hoții

» 18 Octombrie 2019 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
S-a dat start-ul înscrierilor în programul Kennedy Academy for Students. Ce criterii trebuie îndeplinite

» 18 Octombrie 2019 | Comentarii 0