Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 05 Iulie 2019

       Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție creează controverse atât în afara țării, cât și în interiorul ei. Se dorește cu orice preț desființarea unei instituții ce ar putea să facă dreptate sutelor de români care au fost abuzați de un sistem de justiție bolnav. 

 

       În raportul GRECO, ce urmează să fie dat publicității, surse consultate de Ziare.com care au avut acces la rapoartele cu privire la țara noastră, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este criticată dur - probabil fără să se cunoască numeroase adevăruri din sistemul de justiție din România - și este consierată o „anomalie” care afectează independența Justiției, prin urmare ar trebui desființată. Oare realizatorii raportului GRECO sunt la curent cu toate abuzurile procurorilor și încercările unora de a știrbi legea pentru interesele proprii?

 

       Cunosc realizatorii raportului GRECO acuzațiile care i se aduc Laurei Kovesi cu privire la distrugerea unor documente din arhivele securității, probabil pentru a ascunde anumiți torționari sau securiști care astăzi stau pe locuri călduțe și bine plătite? Nu știm. Cert este că, prin distrugerea documentelor securității, se dorește mușamalizarea unui trecut dureros care, pentru foarte mulți români, a rămas fără încheiere. Istoricul Marius Oprea, a spus în cadrul unei emisiuni de la Antena 3, că are informații chiar și din interiorul Parchetului General că au fost distruse astfel de documente „începând mai ales din 2008. (...) Dosarele provin de la arhivele unor instanțe militare teritoriale și de la arhivele militare de București. Au avut loc asemenea distrugeri pentru că am informații din interiorul Parchetului”.

 

       Referitor la motivul pentru care documentele au fost distruse, Marius Oprea este de părere că „miza este una mai largă și face parte dintr-un scenariu complex, lung și din punctul de vedere al organizatorilor lui de camuflare a caracterului criminal al regimului comunist. Nu prea îi interesa ce anume conțineau dosarele distruse pentru că ele fiind dosarele securității era clar că nu aveau în ele lucruri bune”. Istoricul explică faptul că procedura de distrugere a fost inițiată de un responsabil al arhivei, pe atunci generalul Ioan Vasilache, șeful Direcției Parchetelor Militare, „și trebuie neapărat avizat acest proces verbal de distrugere de șeful unității, pe atunci procurorul general Laura Codruța Kovesi”. Potrivit legii Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, spune Marius Oprea, documentele trebuiau să ajungă la această instituție. „Chiar dacă erau dosare de la arhivele tribunalelor militare, ele priveau condamnarea la moarte sau instrumentarea unor dosare de către procurori militari sub coordonarea fostei securități. Ori așa ceva nu trebuia distrus, era o valoare istorică inestimabilă pentru cercetători și nu numai. Asta a făcut parte dintr-o operațiune generală de mușamalizare a trecutului comunist” a explicat istoricul Marius Oprea. 

 

       Nu ar fi corect ca SIIJ să intervină în acest caz și să ceară lămuriri de la fosta șefă a DNA, fost procuror general, Laura Kovesi? De ce un procuror să scape nevinovat după ce a fost de acord cu distrugerea unor documente extrem de importante din trecutul României? Au existat oare interese obscure de s-a decis distrugerea arhivelor securității? S-a urmărit acoperirea unor persoane? Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ar putea să facă lumină în acest caz, și nu numai.

 

       Judecătoarea Dana Gîrbovan desființează raportul GRECO și spune că acesta nu are nicio putere asupra SIIJ, ba mai mult, solicitarea magistraților care au boicotat ședințele de plen ale CSM ce aveau ca subiect această Secție - aplicarea imediată a recomandărilor GRECO - „relevă o necunoaștere crasă a modului în care aceste instituții funcționează în raport cu statele membre”.

 

       Într-o postare pe contul personal de Facebook, Dana Gîrbovan, președintele UNJR spune: „Nicio prevedere din vreun regulament, convenție sau tratat european, după cum nicio parctică a vreunui stat nu justifică o astfel de măsură și o astfel de concluzie, impusă imperativ și agresiv nu din afara țării, ci din interiorul țării. Este inadmisibil ca un raport GRECO să fie folosit în acest mod, pentru a bloca pur și simplu aplicarea unei legi în vigoare, ale cărei prevederi au trecut în mod repetat de filtrul CCR”. Judecătoarea dă exemplu 28 de state membre care au primit recomandări GRECO, pe care nu le-au îndeplinit în totalitate, sau deloc, deși evaluările au fost lansate cu mai bine de 6 ani în urmă. „Ca atare, a pretinde agresiv și a bate cu pumnul în masă pentru a implementa imediat și fără discuție niște recomandări GRECO relevă o necunoaștere crasă a modului în care aceste instituții funcționează în raport cu statele membre” atrage atenția Dana Gîrbovan, făcând referire la cei șapte magistrați care, probabil, se tem de SIIJ.

 

       Potrivit unor surse ale publicației Lumea Justiției, chiar vicepreședintele CSM Nicolae Solomon, unul dintre cei care se opun cu vehemență Secției Speciale, este vizat în acest moment în nu mai puțin de 5 dosare penale chiar la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și acuzat de: luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, grup infracțional organizat, abuz în serviciu, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă. Și Nicolae Solomon nu este singurul anchetat de SIIJ. Lumea Justiției transmite că procurorul Cristian Mihai Ban este cercetat într-un dosar de abuz în serviciu tot în cadrul SIIJ, și nu ar fi singurul dosar. De asemenea, judecătorul Bogdan Mateescu este vizat în „Dosarul Savarina” pentru posibila primire a unor foloase necuvenite în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu și posibila exercitate a influenței asupra unor magistrați de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, scrie Lumea Justiției. De ce magistrații să-și permită orice fără să fie trași la răspundere? Legea este făcută de oameni pentru oameni, nu de magistrați pentru restul. Legea ar trebui să se aplice în egală măsură, fără tratamente speciale, tuturor cetățenilor României, fie ei politicieni, judecători, procurori, oameni de afaceri, avocați sau oameni obișnuiți.

 

 

Sursa foto:  ://www.realitatea.net/adevarata-lovitura-pentru-justi-ia-din-romania-dosare-grele-s-ar-putea-relua-de-la-zero_2137047.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!
Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candi...
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii
Începând de astăzi și până pe 27 aprilie, în curtea Ministerulu...
 
Românii din străinătate vor putea cumpăra titluri de stat
Ministerul Finanțelor va pune la dispoziția românilor din străină...
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități
Proiectul Aeroportului Internațional Galați-Brăila a primit acordul...
 
ANM anunță vreme caldă în minivacanța care urmează, dar și precipitații în unele zone
Vreme caldă și precipitații izolate în minivacanța de 1 Mai și P...
 
Mii de restaurante din stațiunile turistice au fost controlate de ANSVSA: S-au dat amenzi de peste 2 milioane de lei
Inspectorii ANSVSA au controlat în ultima săptămână mii de restau...
 
Ministerul Muncii: Se pot angaja și plăti legal persoane pentru munci casnice
Persoanele fizice au posibilitate să angajeze, printr-o platformă a ...
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai
Românii care vor să tranziteze Ungaria spre destinații din Europa t...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
MAI propune: Brățări electronice pentru cei în control judiciar și arest la domiciliu

» 08 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Atenție șoferi! Restricții în trafic pe autostrada A1, de marți până vineri

» 07 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Masca pentru păr lucios a Corinei Caragea – Se poate prepara acasă și este o minune pentru podoaba capilară

» 07 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Este disponibilă o nouă versiune a aplicației Via Transilvanica: „Încurajăm toți utilizatorii”

» 07 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARGES
 
Primarul Piteștiului anunță construirea a două blocuri pentru tinerii specialiști

» 07 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
Restricții în trafic, în Noaptea de Înviere, la Galați

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0