Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
CONSILIERI JUDETENI
Adaugat: 23 Iunie 2013    Actualizat: 22 August 2013

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, audiat la DNA în dosarul procurorilor Sâmpetru şi Bălan

 

         Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, s-a prezentat miercuri la DNA, unde a fost convocat pentru a fi audiat în legătură cu întâlnirile pe care le avea cu procurorii CSM Marcel Sâmpetru şi George Bălan, el arătând că nu a vorbit niciodată cu aceştia despre promovări în funcţii.
         Petrache a declarat, la intrarea în sediul DNA, că a fost convocat de procurorii anticorupţie pentru a da, în calitate de martor, o declaraţie în dosarul în care procurorii CSM George Bălan şi Marcel Sâmpetru, precum şi judecătoarea ICCJ Georgeta Barbălată, sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie.
         Preşedintele CJ Ilfov a arătat că îi cunoaşte pe procurorii Bălan şi Sâmpetru de mai bine de cinci ani, că este prieten bun cu aceştia şi că a luat cu ei de şapte-opt ori.
         Întrebat dacă a discutat cu cei doi sau i-a auzit pe aceştia vorbind despre promovarea în funcţii de conducere, Petrache a arătat că nu, precizând că, în opinia sa, oricine a greşit trebuie să plătească. "Chiar dacă este procuror şi chiar şi eu dacă am greşit, trebuie să plătim potrivit legii", a spus Petrache
         Preşedintele CJ Ilfov a arătat, o dată în plus, că la întâlnirile sale cu cei doi procurori, nu a discutat niciodată chestiuni privind promovări în funcţii şi că Bălan şi Sâmpetru nu i-au solicitat vreun fel de sprijin în legătură cu astfel de situaţie.
         Marcel Sâmpetru este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar în care mai sunt acuzaţi George Bălan, fost vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, şi fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, Mihai Vlad.
         În acelaşi dosar, DNA a început urmărirea penală şi împotriva judecătoarei Georgeta Barbălată, de la Secţia penală a instanţei supreme, pentru favorizarea infractorului, aceasta fiind acuzată că l-ar fi anunţat pe fostul şef al SIPI Ilfov despre percheziţiile ce urmau să aibă loc la locuinţa acestuia, punându-l astfel în gardă.
         Vlad Mihai este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, George Bălan este cercetat pentru complicitate, iar Marcel Sâmpetru de instigare la această infracţiune.
         Procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit să recurgă la mijloace mai degrabă înţelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la funcţiile pe care şi le doreau, susţin anchetatorii DNA.
         "Încercările de a manipula numirile din interior instituţiilor care prezintă interes pentru politicieni sunt cu atât mai reprobabile cu cât beneficiază de sprijinul şi de aportul unor persoane care au funcţii de conducere în cel mai înalt for al magistraţilor, cu atribuţiuni directe în procedura de numire a procurorului şef al DNA şi a procurorului general al României", arată procurorii anticorupţie în referatul de începere a urmăririi penale.
         Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat, în 10 iulie, la solicitarea DNA, percheziţionarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, şi a biroului şi locuinţei procurorului Marcel Sâmpetru, detaşat la CSM.
         Secţia pentru procurori a CSM a dispus, în 11 iulie, suspendarea din funcţie a lui George Bălan, membru al CSM, procuror în cadrul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, şi suspendarea din funcţie şi încetarea detaşării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
         Inspecţia Judiciară a declanşat, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, verificări privind buna reputaţie a procurorilor George Bălan şi Marcel Sâmpetru.
         De la începutul anului, Marcel Sâmpetru era detaşat la Direcţia Reurse Umane din CSM, anterior deţinând funcţia de consilier al procurorului George Bălan, fost vicepreşedinte al Consiliului.
         În 10 septembrie 2009, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis cererea de transfer a procurorului Marcel Sâmpetru, consilier pe probleme Schengen în Ministerul Afacerilor de Externe, la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Atunci, procuror general al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti era George Bălan.
         În februarie 2009, Marcel Sâmpetru s-a transferat de la Direcţia Generală de Informaţie şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului de Interne - unde fusese delegat de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru trei ani - la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE).
         Surse judiciare susţineau că cererea de transfer a lui Sâmpetru ar fi avut legătură cu scandalul de la DGIPI, în urma căruia a fost reţinut şeful instituţiei Cornel Şerban, în legătură şi cu anumite informări, respectiv listinguri telefonice căruia i-au fost transmise lui Tiberiu Dinu, consulul României la Milano.
         În octombrie 2007, magistratul militar Marcel Sâmpetru, care a deţinut funcţia de prim-adjunct al fostului procuror general al României Ilie Botoş, fusese delegat de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii la Ministerul de Interne-DGA.
         Anterior, în decembrie 2006, ministrul Justiţiei de atunci, Monica Macovei, a cerut Secţiei pentru procurori a CSM revocarea din funcţie a lui Marcel Sâmpetru, pentru exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale de coordonare şi conducere.
         "În motivarea propunerii de revocare din funcţie, ministrul Justiţiei precizează că procurorul Marcel Sâmpetru nu şi-a exercitat eficient şi cu responsabilitate aceste atribuţii şi nu a luat măsuri concrete pentru reorganizarea Parchetului de pe lângă ICCJ şi a Ministerului Public ori pentru echilibrarea volumului de activitate în scopul creşterii eficienţei acestei structuri", informa Ministerul Justiţiei.
         Astfel, Marcel Sâmpetru a demisionat din funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României, cerându-şi detaşarea la Camera Deputaţilor pe un post de consilier.
         În martie 2007, Secţia pentru procurori a CSM a acceptat transferul lui Marcel Sâmpetru de la Parchetul instanţei supreme la Parlament, respectiv la Comisia de apărare.

 

Sursa foto: facebook.com

BUCURESTI - ILFOV
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
Ciucă: Alegerile locale nu sunt despre doctrina de partid, sunt despre oameni
Președintele PNL a transmis liberalilor că trebuie să iasă să vor...
 
„Terapia durerii” a fost inclusă în drepturile pacienților
Un proiect de lege inițiat de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a fost ...
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!
România are peste 300 de morți la 10 miliarde de kilometri parcurși...
 
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!
Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candi...
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii
Începând de astăzi și până pe 27 aprilie, în curtea Ministerulu...
 
Românii din străinătate vor putea cumpăra titluri de stat
Ministerul Finanțelor va pune la dispoziția românilor din străină...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Geoană: Rusia nu va rata „o oportunitate să influențeze” alegerile din țara noastră

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Pe ce să te axezi când realizezi machiajul de Paște ca să îți pui în evidență calitățile

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Plimbări cu barca, gratuite, pe lacul din Parcul Drumul Taberei, de Paște

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
Restricții în trafic, în Noaptea de Înviere, la Galați

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0