Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DEPUTATI
Adaugat: 21 Mai 2013    Actualizat: 13 Iulie 2013

Fostul secretar de stat Marko Attila, 3 ani de inchisoare cu EXECUTARE. Reactia dura a UDMR

 

         Consiliul Reprezentantilor Unionali a adoptat, duminica, o luare de pozitie fata de condamnarea fostului secretar de stat Marko Attila in dosarul retrocedarii Colegiului "Székely Mikó" din Sfantu Gheorghe. "Condamna inculpatul Marko Attila-Gabor la o pedeapsa de trei ani de inchisoare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, savarsita in dauna partii vatamate municipiul Sfantul Gheorghe, in 14 mai 2002", potrivit site-ului portal.just.ro.
         In acest dosar mai au calitate de inculpati Tamas Marosan si Silviu Clim. Marosan a fost, de asemenea, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, in timp ce Clim a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru aceeasi acuzatie, instanta stabilind in cazul acestuia un termen de incercare de cinci ani. Pe perioada termenului de incercare, Clim trebuie sa respecte o serie de interdictii si obligatii stabilite de instanta, intre acestea sa nu poarte arme sau sa nu savarseasca noi infractiuni.
         Totodata, Judecatoria Buzau a dispus confiscarea speciala de la Eparhia Reformata din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei.
         Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs in termen de zece zile de la pronuntarea sentintei.
         Procurorii DNA Brasov i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe Attila-Gabor Marko, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice, Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, si Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, informa DNA.
         Procurorii au stabilit ca, in 2002, cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999.
         Cei trei acuzati au intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si in prezent include doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.
         Aceasta retrocedare a fost posibila cu incalcarea atributiilor celor trei inculpati in cadrul comisiei, avand competente in privinta examinarii legalitatii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse in sustinerea cererilor si de adoptare a deciziilor in concordanta cu aceste documente, sustineau procurorii.
         De asemenea, in cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administratiei Publice stabilise ca imobilul respectiv nu putea fi retrocedat in baza OUG 83/1999. In principal, retrocedarea s-a facut in baza unui extras de carte funciara nevalabil, emis in 1990, cat si a Cartii Funciare care nu avea traducere autorizata in limba romana, documente care fusesera depuse in fotocopie de Eparhia Reformata din Ardeal.
         Prin aceste fapte, acuzatii au prejudiciat statul roman cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentand valoarea imobilului.
         Reactia lui Kelemen Hunor
         Consiliul Reprezentantilor Unionali a adoptat, duminica, o luare de pozitie fata de condamnarea fostului secretar de stat Marko Attila in dosarul retrocedarii Colegiului "Székely Mikó" din Sfantu Gheorghe, seful UDMR, Kelemen Hunor, declarand ca sentinta e indreptata impotriva comunitatii maghiare.
         Consiliul Reprezentantilor Unionali, miniparlamentul UDMR, intrunit, duminica, la Targu Mures, a adoptat o luare de pozitie prin care isi exprima sprijinul pentru fostul secretar de stat in Departamentul pentru Relatii Interetnice Marko Attila, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu contra interesului public in dosarul restituirii Colegiului "Székely Mikó" din Sfantu Gheorghe, transmite corespondentul MEDIAFAX.
         Luarea de pozitie a fost adoptata de reprezentantii CRU in unanimitate, in aceasta aratandu-se ca acuzatiile "sunt lipsite de fundament", fiind vorba de un "proces politic" si de "o adevarata vanatoare de vrajitoare, cu o hartuire rau intentionata indreptata, evident, si impotriva celor care reprezinta interesele maghiarilor".

 

COVASNA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
Ciucă: Alegerile locale nu sunt despre doctrina de partid, sunt despre oameni
Președintele PNL a transmis liberalilor că trebuie să iasă să vor...
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii
Începând de astăzi și până pe 27 aprilie, în curtea Ministerulu...
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!
România are peste 300 de morți la 10 miliarde de kilometri parcurși...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Ți se pare că pielea ta arată mai bătrână decât ar trebui? Iată din ce cauze

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Dâmbovicioara, comoara de pe culoarul Rucăr-Bran

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0