Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 19 Martie 2015    Actualizat: 22 Martie 2015

    Extrem de limitat în vorbe în faţa presei, Dan Şova şi-a păstrat cuvintele pentru colegii din comisia juridică. După două zile în care şi-a studiat singur, cu mare atenţie, dosarul instrumentat de DNA, fostul ministru al Transporturilor şi-a construit apărarea şi a demontat fiecare acuzaţie adusă de procurorii. Cu notiţele în faţă, Dan Şova abia şi-a lăsat avocatul să vorbească, preferând să se apere singur. A susţinut şi le-a repetat colegilor că este nevinovat şi că, mai mult, procurorii au manipulat martorii. Şi ca să arate şi mai mult cât de nevinovat este, Dan Şova le-a spus senatorilor jurişti că ar merita să i se ridice ”o statuie ecvestră în Gorj” pentru că a salvat financiar cele două combinate de la Turceni şi Rovinari. Cu toate notiţele sale însă, Şova n-a reuşit să scape de avizul favorabil al comisiei juridice pentru încuviinţarea arestării preventive.

     Presedintele comisiei juridice, Catalin Boboc a declarat la finalul sedintei ca votul a fost unul favorabil cererii Directiei Nationale Anticoruptie de arestare a senatorului Dan Sova, inregistrandu-se sase voturi pentru si cinci voturi impotriva.

      ”Astfel, vom transmite plenului Senatului raportul favorabil in privinta solicitarii DNA”, a mentionat Catalin Boboc.

      Presedintele comisiei juridice a mentionat ca nici comisia si nici plenul nu fac arestari. ”Asta nu inseamna ca va veni duba DNA in fata scarilor Senatului, ca sa aresteze pe cineva”, a adaugat Boboc, precizand ca este vorba despre un act procedural, cu care Parchetul merge la instanta, iar instanta este singura care decide in privinta solicitarii Parchetului.

     ”Ma bucur ca aceasta a fost solutia comisiei, sper ca aceasta sa fie si solutia plenului, pentru ca, altfel, am bloca posibilitatea instantei de a nu aproba cererea de arestare”, a mai declarat presedintele comisiei juridice.

     El a mai spus ca Parlamentul exprima doar un punct de vedere.

     ”Nu as vrea sa mai rostogolim aceasta idee ca Parlamentul, sau blocheaza, sau incuviinteaza ceva”, a adaugat senatorul liberal, precizand ca ”procedura privind arestarea preventiva a lui Dan Sova poate continua, iar acest lucru nu inseamna ca Sova este vinovat, nici ca trebuie sau nu sa fie arestat, ci ca procedura masurii preventive poate continua”.

     Catalin Boboc a mai aratat ca nu poate anticipa ce se va intampla la plen, pentru ca ”fiecare coleg va vota cum considera”, si a tinut sa mentioneze ca toti senatorii pot sa studieze dosarul, pana cand raportul va fi introdus la plen.

     Intrebat daca il considera vinovat sau nevinovat, Boboc a raspuns: ”Eu cred ca domnul Sova are toate sansele, in fata instantei, singura in masura sa aprobe sau sa respinga cererea procurorilor, sa primeasca o solutie favorabila dumnealui”.

     Concret, deşi a fost vot secret, cei cinci senatori PNL (Cătălin Boboc, Vasilica Miron, Dincă Marinică, Alin Tişe,  Cristian Bodea)  şi un neafiliat (Mihai Neagu) au votat pentru solicitarea DNA, în timp ce patru pesedişti (, Ioan Chelaru, Ruxandra Jipa, Doina Fedorovici, Ovidiu Donţu) şi un udemerist (Pataki Csaba)  s-au pronunţat împotrivă.

     Senatorul PSD Dan Sova a declarat, miercuri, dupa audierea in comisia juridica, unde si-a aparat cauza in fata colegilor juristi, ca nu doreste sa faca declaratii, si ca singurul lucru pe care doreste sa il transmita este ca ”a spus numai adevarul in comisie si in plen va face la fel”.

     ”Va spun o singură propozitie. In fata comisiei, am spus numai adevarul. In fata plenului, voi spune numai adevarul”, a spus Sova, la iesirea din comisia juridica.

     El a adaugat ca va face declaratii numai in fata comisiei si in plen.

     Raportul comisiei va merge însă în plenul Senatului, care va da votul decisiv. Aici, situaţia se poate schimba radical, iar Dan Şova ar putea scăpa de măsura cerută de procurori, după cum s-a întâmplat şi în cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Şi în situaţia lui, comisia juridică a avizat favorabil începerea urmăririi, însă plenul Senatului l-a salvat pe fostul ministru al Economiei.

     În prezent, în Senat sunt 62 de membri PNL, 76 de pesedişti, 8 membri UDMR, 13 senatori PLR-PC şi 9 independenţi. Dintre aceştia, şase voturi sunt aduse de Mircea Geoană, ceea ce ar însemna că PNL s-ar putea baza pe 68 de voturi. Cu toate acestea, pentru ca cererea procurorilor pentru încuviinţarea arestării preventive a lui Dan Şova să fie adoptată, este nevoie de jumătate plus unu din totalul senatorilor, adică 85 de voturi.

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Încep plățile către fermieri: 100 euro/hectar și 100 euro/UVM porc și pasăre
Ministerul Agriculturii anunță că fermierii urmează să primească...
 
Metodologia Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, în dezbatere publică
Ministerul Agriculturii a anunțat că normele metodologice ale Legii ...
 
Ploi, frig și vijelii în perioada următoare
Meteorologii anunță că vremea va fi mai rece decât normalul aceste...
 
ANPC, ordin pentru combaterea fenomenului de Shrinkflation: Companiile care taie din gramaj vor fi obligate să informeze la raft
Protecția Consumatorului va obliga companiile care taie din gramaj, d...
 
Rusia amenință România că va testa sistemele Patriot pe teritoriul nostru
Rusia amenință că va lansa rachete Iskander chiar pe teritoriul nos...
 
Zelenski vrea tot mai multe arme de la Europa: Facem presiuni maxime asupra partenerilor noștri
Volodimir Zelenski cere Europei mai multe arme, în contextul războiu...
 
CFR Călători: Din 14-15 iunie, toate trenurile duc la Marea Neagră
CFR Călători anunță când va începe programul „Trenurile Soarel...
 
 
 
 
INTERNATIONALE
 
Oficial ucrainean: Îndemn încă o dată țările care au Patriot să accelereze luarea deciziilor

» 24 Mai 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Peste 1000 de biblioteci din întreaga țară vor fi transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale

» 24 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
De ce să incluzi ceramidele în rutina de îngrijire a tenului

» 24 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cele mai frumoase locuri de camping, la munte și la mare

» 24 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL COVASNA
 
Locuitorii din Sfântu Gheorghe, îndemnați să direcționeze 3,5% din impozit către ONG-uri

» 24 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CALARASI
 
Construirea unei noi școli, printre proiectele edilului comunei Unirea pentru următorul mandat

» 23 Mai 2024 | Comentarii 0