Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a afirmat că plafonarea prețurilor alimentelor de bază a avut efectele dorite, cele mai mari scăderi de preț înregistrându-se la lactate, fructe și legume. Chirițoiu a precizat că trebuie gândit un mecanism asemănător și pentru anul viitor.
„Atât mecanismul din primăvară, care era mecanismul voluntar, cât și mecanismul OUG au avut efect. În ambele cazuri am văzut reduceri ale prețurilor, mai mult la lactate, mai puțin la produse din carne. Am văzut reduceri la toate categoriile de alimente. Evident, cele mai mari s-au înregistrat la cele sezoniere, fructe și legume. Totuși, reduceri substanțiale s-au înregistrat la lapte și la produse lactate și reduceri destul de mici la produsele din carne.
Ideea este cum mergem mai departe. Ne uităm la ce fac și alte țări, ne uităm și la Grecia, ne uităm la ce au făcut francezii. Putem să ne inspirăm din diferite modele pe care le vedem în Europa. Noi, în general, recomandăm un mecanism voluntar care se pare că are mai multă flexibilitate și cred că are șanse să ducă la efecte bune pentru populație, fără a perturba relații economice, fără a perturba retaileri, dar mai ales producători. De la un produs la altul situația poate să difere” a explicat Chirițoiu în cadrul unui eveniment care a avut loc luni.
Președintele Consiliului Concurenței este de părere că „trebuie să găsim un nou mecanism pentru anul viitor. Măsurile gândite pe termen scurt și-au atins obiectivul și trebuie să găsim un mecanism care să funcționeze și în perioada următoare”.
Te-ar putea interesa: Șeful PNL - Măsura limitării plăților cash trebuie revizuită cât mai curând!
Ne poți urmări pe Facebook sau poți descărca aplicația gratuit și te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://www.digi24.ro/stiri/economie/consumatori/bucuresti-pretul-unor-alimente-de-baza-difera-de-la-sector-la-sector-917654