Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SENATORI
Adaugat: 06 Iunie 2013    Actualizat: 14 August 2013

Ecaterina Andronescu face praf reforma sistemului educational
Opriti politizarea universitatilor!

 

         O ordonanta de urgenta promovata de ministrul Ecaterina Andronescu in ultimele zile ale mandatului da startul politizarii universitatilor precum si institutelor de cercetare. Guvernul a scos din Legea Educatiei Nationale incompatibilitatile care ii privesc pe rectorii-parlamentari. Guvernul a adoptat marti, 18 decembrie, ordonanta de urgenta care prevede ca profesorii universitari pot de acum inainte sa fie rectori si dupa pensionare, rectorii pot fi si parlamentari sau pot avea functii de conducere in partide politice, profesorii universitari pot sa conduca la doctorat cati studenti-doctoranzi aproba senatul universitar.
         "Ordonanta de urgenta privind luarea unor masuri in domeniul invatamantului si cercetarii, precum si in ceea ce priveste plata sumelor prevazute in hotarari judecatoresti devenite executorii in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2013" a fost deja publicata in Monitorul Oficial.
         Ordonanta - care amesteca deci schimbarea regimului incompatibilitatilor cu stabilirea unor norme didactice si cu esalonarea platii salariilor pentru cadrele didactice care au castigat in instanta - abroga urmatoarele articole din Legea Educatiei Nationale: (3) Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului. (4) Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului.
         In plus, ordonanţa de urgenţă îi ajută pe cei doi rectori desemnaţi în funcţii de miniştri să-şi păstreze funcţiile universitare. Ordonanţa prevede că aceştia trebuie să se suspende din funcţii pe perioada mandatelor şi nu să demisioneze din poziţiile de rector. Cei doi miniştri sunt Remus Pricopie, desemnat ministru al Educaţiei, şi Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică.
         Si iata cum, ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu, declarata de Agentia Nationala de Integritate (ANI) incompatibila pentru detinerea functiilor de rector si de senator, a scos din Legea Educatiei Nationale exact aceasta incompatibilitate. OUG anuleaza incompatibilitatile rector/demnitar si rector/functie de conducere in cadrul unui partid politic. In prezent, Ecaterina Andronescu este in proces cu ANI dupa ce agentia a declarat-o incompatibila, la Inalta Curte judecandu-se recursul depus de aceasta. Juristii consultati de noi au declarat ca aceste modificari aduse la Legea Educatiei Nationale n-ar trebui sa se aplice retroactiv (pentru cazurile deja gestionate de ANI si nici pentru cazul Corinei Dumitrescu, aflat in lucru).
         Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), partener al ARC, consideră că Guvernul României a abuzat de atribuțiile sale și a dat undă verde politizării universităților prin Ordonanța de Urgență nr. 92/2012, prin care se elimină din Legea Educației Naționale (LEN) incompatibilitatea funcţiei de Rector al Universităţilor cu funcţiile de conducere sau demnitate publică (fac excepție funcțiile de ministru și de secretar de stat, pentru care Rectorul este obligat să se autosuspende din funcție) și cu funcțiile de conducere într-un partid politic.
         Prevederile Legii Educației Naționale erau oricum mult prea permisive cu privire la amestecul politicului în universități. Eliminarea totală a oricărei pârghii de control este inadmisibilă pentru o autonomie reală a mediului academic și pentru credibilitatea universităților în societate.
         Reprezentanții studenților consideră că Guvernul a profitat de necesitatea reală a adoptării unor modificări ale Legii Educației Naționale pentru a schimba după bunul plac, fără argumente, fără o urgență reală și fără consultarea partenerilor sociali orice a dorit, ridicând semne serioase de întrebare cu privire la constituționalitatea acestui demers.
         Pe lângă incompatibilități, ordonanța de urgență le mai permite profesorilor ca după vârsta de pensionare să rămână titulari, să ocupe funcții de conducere în universități și să conducă doctorate (fără cotutelă). Totodată, numărul de studenți-doctoranzi coordonați de un profesor nu mai este limitat prin lege.
         Nu este prima încercare din acest an de eliminare a incompatibilității funcției de Rector cu funcții politice. În luna Septembrie un proiect elaborat în acest sens de trei parlamentari a fost adoptat tacit de Camera Deputaților. Și atunci, ANOSR a reacționat și a solicitat Senatului României respingerea proiectului!
         „Prin această Ordonanță de Urgență sistemul de învățământ superior este aruncat în epoca de piatră a bătăliilor politice. Cum putem avea oare încredere în opiniile „științifice” ale unui Rector, pe teme de interes pentru societate, dacă acesta are o funcție politică în timpul exercitării mandatului? Sau cum vom putea să știm dacă o părere exprimată ca Rector va fi cu adevărat poziția universității și nu o preferință de partid? Politicul nu are ce căuta la nivel înalt în universități. Parlamentul României trebuie să corecteze această gravă eroare dacă ține la viitorul și la credibilitatea educației!”, a declarat Mihai Dragoș, președinte ANOSR.
         ANOSR solicită Parlamentului României să respingă toate modificările care nu reprezintă o urgență făcute prin OUG 92/2012, în special cele care fac referire la incompatibilitățile și limitările aferente ocupării unei funcții de conducere și control. 

BUCURESTI - ILFOV
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Încep plățile către fermieri: 100 euro/hectar și 100 euro/UVM porc și pasăre
Ministerul Agriculturii anunță că fermierii urmează să primească...
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri
Părintele Pimen Vlad a oferit românilor o serie de sfaturi în pragu...
 
Atenție șoferi! Restricții în trafic pe autostrada A1, de marți până vineri
Centrul Infotrafic anunță că de marți, 7 mai, și până vineri, 1...
 
Metodologia Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, în dezbatere publică
Ministerul Agriculturii a anunțat că normele metodologice ale Legii ...
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!
Paște 2024. Sărbători luminate, tuturor românilor!
 
Geoană: Rusia nu va rata „o oportunitate să influențeze” alegerile din țara noastră
Secretarul general adjunct al NATO crede că Rusia se va băga în ale...
 
APIA: Se acordă 2,66 milioane lei pentru crescătorii de animale
Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură anunță acor...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Boloș: Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a asigura un echilibru între deficit și realizarea investițiilor

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Metodologia Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, în dezbatere publică

» 16 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Obiceiuri care distrug metabolismul fără să știi

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Intrare gratuită la UNTOLD și Neversea pentru cei care donează sânge

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL OLT
 
Încep acțiunile de dezinsecție în localitatea Balș

» 16 Mai 2024 | Comentarii 0