Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 15 Martie 2015    Actualizat: 16 Martie 2015

     Ministrul de Finante, Darius Valcov, primea mita in pungi de plastic si se intalnea cu ceilalti suspecti anchetati de DNA in cimitir de frica sa nu fie interceptat.

     Dezvaluirile au fost facute sambata seara, in fata judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde a fost prezentat actualul primar al Slatinei cu propunere de arestare preventiva.

     Primarul orasului Slatina, Minel Prina, a fost retinut, sambata dimineata, pentru 24 de ore, in dosarul in care ministrul de Finante, Darius Valcov, este urmarit penal pentru luare de mita. Prina este acuzat de procurorii DNA de complicitate la infractiunea de trafic de influenta.

     La dosar, procurorii au atasat o serie de probe, printre care denunturi facute de Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion, trimis in judecata in arest la domiciliu.

     Acesta le-a spus anchetatorilor ca, in perioada in care a fost primar al Slatinei, Darius Valcov a venit la sediul firmei sale, unde a incasat mita in pungi de plastic. Mai mult, el a sustinut ca Valcov a plecat la un moment dat chiar si cu 1 milion de lei in pungi de plastic.

     In plus, cand a aflat ca s-a deschis dosarul, la inceputul acestui an, dupa ce devenise ministru de Finante, Darius Valcov le-a cerut celorlalti suspecti sa se intalneasca cu el in cimitir, ca sa nu poata fi interceptati.

     Procurorii DNA nu l-au interceptat direct pe Valcov, pentru ca este senator, dar au avut mandat pentru ceilalti suspecti din dosar, informeaza sursa citata.

     Totodata, in cererea de arestare preventiva a lui Minel Prina procurorii DNA mai sustin ca acesta i-a cerut lui ministrului de Finante sa opreasca o ancheta in derulare, mai exact sa intervina la Garda Financiara si chiar in minister, dupa ce procurorii DNA care investigau spalarea de bani facusera o solicitare de informatii.

     De asemenea, din document mai reiese ca Valcov ar fi cheltuit o parte din banii primiti ca mita pentru a achizitiona un hotel in Slatina, care nu apare in declaratia sa de avere.

     Actualul primar al Slatinei a mai declarat ca s-a intalnit in urma cu o saptamana, la Bucuresti, cu Darius Valcov, si acesta i-a spus ca daca se vor face arestari sau se va ajunge la vreun proces, nu ii va lasa singuri pe el si pe ceilalti suspecti in dosar.

     De altfel, Prina a declarat ca l-a sunat in repetate randuri pe ministrul Valcov ca sa ii ceara sa opreasca ancheta celor de la Finante, iar acesta l-a linistit spunand ca se vor da cel mult cateva amenzi.

     Procurorii DNA mai arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva a primarului Minel Prina ca au fost distruse mai multe documente si hard disk-uri pentru impiedicarea unui control al ANAF.

     "De altfel, pentru a impiedica efectuarea unui control de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Directia Generala Antifrauda Fiscala, la solicitarea lui Lucian Petrut Susala (fost sofer al lui Darius Valcov, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firma administrata de Primaria Slatina, n.red.), au fost distruse mai multe documente si hard disk-uri", se spune in document.

     Totodata, se arata ca din intregul mecanism de acte fictive incheiate pentru a justifica relatia comerciala dintre firmele implicate reiese ca "destinatarul si beneficiarul real al sumelor de bani este Darius Valcov".

     Darius Valcov este doar urmarit penal in acest dosar. Pentru ca are si calitatea de senator, pentru arestarea sa este nevoie de ridicarea imunitatii prin votul Senatului.

     Infractiunile de care este acuzat Valcov se refera in special la perioada in care acesta a fost primar la Slatinei, dar o parte vizeaza mandatul de ministru.

     Contractele care l-au adus pe Darius Vâlcov în vizorul procurorilor au fost atribuite de Compania de Apă aflată în subordinea autorităţilor locale din Olt, începând cu anul 2009. Societatea, înfiinţată de Consiliul local din Slatina, pe când actualul ministru de Finanţe era primar al oraşului, a acordat mai multe lucrări unor firme abonate la contractele cu statul.

     O poveste clasică, cu bani publici, zeci de milioane de euro, care s-au dus pe apa Sâmbetei. Este ceea ce cred procurorii anticorupţie că s-a întâmplat în dosarul care-l vizează pe Darius Vâlcov. În 2007, pe când era primar la Slatina, municipalitatea a fost unul dintre „fondatorii” Companiei de Apă Olt, alături de Consiliul Judeţean şi alte consilii locale din regiune. Iar printre membrii conducerii firmei se afla şi actualul primar reţinut de Slatina, Minel Prina.

     Din 2009, firma începe să atribuie lucrări de instalare a reţelelor de apă şi canalizare: în total, 13 contracte de peste 66 de milioane de euro. Localnicii aşteaptă însă şi astăzi apa la robinet.

     În trei ani s-au realizat 40% din lucrări, iar din 2012 oamenii spun că s-au întors în lumea a treia pentru că nu au nici canalizare și nici drumuri. Disperarea oamenilor a făcut ca primăria Scornicești să acționeze în instanță Compania de Apă Olt pentru a putea asfalta, chiar dacă lucrările la conducta de apă nu este gata.

     „În loc să se scurgă apa, așa cum a fost întotdeauna de când m-am născut, ei au făcut panta în partea cealaltă, invers”, spune un localnic.

     Cătălin Davidescu, primar Scornicești: Mă bucur că aceste aspecte au ieșit la suprafață, poate în acest fel lucrările din oraș vor fi finalizate și vom avea drumuri pe care să circulăm, pentru că pe noi nu ne mai interesează canalizarea, ne interesează să putem să circulăm.

     Surpinzător, în cazul acestor contracte, pe portalul de licitaţii electronice nu apare numele câştigătorilor. Cert este însă că în teren, de lucrări s-au ocupat, printre alții: Tehnologica Radion, al cărei patron e acuzat că vărsa comisioane consistente în buzunarele oficialilor locali cu care „colabora” şi o societate din Botoşani, apropiată de PDL, partid din care făcea parte, în acel moment şi Darius Vâlcov. Coleg de partid cu primarul era şi directorul de atunci al Companiei de Apă, Gheorghe Buică. El neagă şi azi orice neregulă.

     Gheorghe Buică, fost director Compania de Apă Olt S.A.: Licitațiile au fost căștigate de firme din Germania. Nu știu. Nu știu. Eu nu am intervenit în niciun fel, înţelegeţi?

     Procurorii susțin însă că licitațiile au fost trucate, şi chiar la ordinul actualului ministru de Finanţe. Ei fac o legătură directă între momentele în care Compania de Apă făcea plăți pentru lucrări şi cele în care intrau bani în conturile lui Darius Vâlcov. Comisionul standard al primarului ar fi fost 20% din valoarea fiecărei plăți. Fostul director al firmei de apă susţine că nu ştia nimic.

     Gheorghe Buică, fost director Compania de Apă Olt S.A.: Nu, nu... nu cred aşa ceva! În niciun caz, nu am cunoştintă de lucrul acesta!

     Darius Vâlcov a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012, cand și-a dat demisia din PDL şi s-a înscris în Partidul Social Democrat.

sursa foto:http://psnews.ro/wp-content/uploads/2014/08/darius-valcov.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
Ciucă: Alegerile locale nu sunt despre doctrina de partid, sunt despre oameni
Președintele PNL a transmis liberalilor că trebuie să iasă să vor...
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!
România are peste 300 de morți la 10 miliarde de kilometri parcurși...
 
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!
Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candi...
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii
Începând de astăzi și până pe 27 aprilie, în curtea Ministerulu...
 
„Terapia durerii” a fost inclusă în drepturile pacienților
Un proiect de lege inițiat de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a fost ...
 
Românii din străinătate vor putea cumpăra titluri de stat
Ministerul Finanțelor va pune la dispoziția românilor din străină...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!

» 05 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Geoană: Rusia nu va rata „o oportunitate să influențeze” alegerile din țara noastră

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Pe ce să te axezi când realizezi machiajul de Paște ca să îți pui în evidență calitățile

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Plimbări cu barca, gratuite, pe lacul din Parcul Drumul Taberei, de Paște

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
Restricții în trafic, în Noaptea de Înviere, la Galați

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0