Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 05 Septembrie 2018

Comentarii 0 Comentarii

      În principiu, educația preuniversitară este gratuită în țara noastră. În realitate însă, părinții plătesc în acest an aproximativ 3.100 de lei pentru fiecare copil pe care îl trimit la școală sau la liceu, se arată în cel mai recent studiu sociologic realizat de organizația Salvați Copiii, care transmite că prețul neoficial al educației s-a dublat în ultimii opt ani.

      Studiul efectuat de Salvați Copiii scoate în evidență faptul că părinții copiilor din ciclul primar plătesc, în medie, mai bine de 2.500 de lei extra, pe an, pentru un copil, părinții elevilor din gimnaziu cheltuiesc peste 3.100 de lei, iar părinții liceenilor scot din buzunar peste 3.600 de lei pentru a-și pregăti elevi de școală.

      Cei mai mulți bani sunt cheltuiți pentru ca elevul să primească o educație de calitate, adică pe materiale didactice – rechizite, dotarea sălilor de clasă, manuale, etc. Fondul clasei rămâne și în acest an unul dintre costurile neoficiale ale educației – 56% dintre părinți achită fondul clasei, iar mulți dintre ei spun că aceasta este o contribuție obligatorie; în mare parte părinții nu sunt consultați în privința destinației acestor bani. Meditațiile reprezintă de asemenea un cost neoficial; ponderea părinților care își trimit copiii la meditați plătite la materiile studiate la școală a crescut la 40% anul acesta, față de 24% în 2010.

      În jur de 10% dintre părinți își trimit copiii la programe de after school, iar majoritatea acestora suportă integral costurile programului, indiferent că sunt desfășurate în unități publice sau private. Costul ridicat al acestor programe reprezintă una dintre problemele majore ale sistemului educațional românesc, cauzând discriminări succesive și vulnerabilizarea suplimentară a copiilor care provin din medii socio-economice vulnerabile, atrage atenția organizația Salvați Copiii.

      O măsură eficientă de a ține copiii vulnerabili în școală, este programul „Școala după școală” care asigură asistență pedagogică, psihologică și mai ales un mediu social stabil și în siguranță. Până în prezent, aproape 25.000 de copii au beneficiat de programul „Școala după școală”, pus în aplicare de Salvații Copiii România.

       „Accesul egal al copiilor la educație de calitate este un beneficiu pentru întreaga societate. De aceea, condiționarea financiară a participării la programe de suport educațional constituie un factor de discriminare extrem de grav, pentru că sunt astfel dezavantajați tocmai acei copii care au nevoie de ajutor. În acest fel, decalajele sunt adâncite, iar sărăcia educațională devine un statut social permanent. Singura cale de a garanta integrarea socială de calitate este accesul la educație. Salvați Copiii face eforturi constante pentru ca programul „Școala după școală” să fie implementat la nivel național, cu prioritate crescută acolo unde sunt copii care au nevoie de tot suportul pedagogic pentru a putea rămâne în școală. Educația nu trebuie să fie un lux, ci, așa cum prevede și legea, un drept universal și neîngrădit, pentru toți copiii.” transmite Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii România.

 

 

Sursa photo: //www.google.ro/search?q=costuri+neoficiale+ale+educatiei&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjNsaylyKPdAhUDElAKHXRRDIIQ_AUICygC&biw=1920&bih=943#imgrc=3iOAqijYSHA_IM:


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Fost membru #rezist - dezvăluiri incredibile
Finanțare din străinătate, consum de stupefiante ușoare, case cons...
 
Maior, criticat în cadrul audierii
Ambasadorul României în SUA George Maior, a fost criticat dur în ca...
 
Cum face PSD echitate socială?
Cea mai mare pensie de stat din Uniunea Europeană îi revine unui pen...
 
#rezist – „o masă de manevră folosită de forțe din afara țării”
Pictorul Paul Hitter, face dezvăluiri despre gruparea #rezist, care ...
 
„Cel mai idiot Guvern din istoria României”
Președintele Partidului Național Liberal, afirmă că oameni inculț...
 
Crin Antonescu va candida la europarlamentare
Crin Antonescu și-a anunțat candidatura din partea PNL pentru aleger...
 
Când începe și cât va dura recalcularea pensiilor
Casa Națională de Pensii transmite că recalcularea pensiilor va în...
 
Greșeli grave și în manualul de clasa I
Din manualul unic de clasa I, elevii învață că 12 este mai mare de...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
RAR vine în sprijinul celor care vor să cumpere mașini la mâna a doua

» 22 Septembrie 2018 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
România are nevoie de investiții majore

» 21 Septembrie 2018 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Care este vârsta potrivită pentru clasa pregătitoare?

» 21 Septembrie 2018 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Raportarea reacțiilor adverse în România cunoaște un trend ascendent

» 21 Septembrie 2018 | Comentarii 0
 
INTERNATIONAL
 
Moscova acuză Statele Unite că amenință stabilitatea mondială

» 21 Septembrie 2018 | Comentarii 0