Indicele de masă corporală (IMC) al unei persoane creÅŸte cu 0,03% de fiecare dată când aceasta consumă mâncare fast-food, se arată într-un studiu al cercetătorilor americani, publicat în Bulletin of the World Health Organisation.
Acest studiu este primul care examinează efectele consumului de mâncăruri fast-food asupra obezităţii ÅŸi ale impactului economic al fenomenului, susÅ£inând că guvernele ar trebui să ia măsuri concrete de prevenire a obezităţii ÅŸi a urmărilor sale pe termen lung - diabet, boli cardiovasculare ÅŸi cancer.
Cele mai mari creÅŸteri ale IMC au fost înregistrate în Canada, Australia, Irlanda ÅŸi Noua Zeelandă, în timp ce creÅŸterile cele mai reduse se înregistrează în ţările cu reglementări de piaţă mai stricte, precum Italia, Olanda, Grecia ÅŸi Belgia.
Un bărbat din Utah (SUA) a păstrat timp de 14 ani un hamburger de la un cunoscut lanÅ£ de restaurante, iar acesta arată aproape la fel ca atunci când a fost cumpărat.
IniÅ£ial, David Whipple voia să păstreze hamburgerul timp de o lună, pentru a le arăta prietenilor săi efectul nociv al conservanÅ£ilor. Bărbatul a uitat însă de hamburger ÅŸi l-a descoperit abia peste doi ani, într-un buzunar al unei haine. Deoarece preparatul încă arăta la fel, Whipple a decis să continue experimentul.
Acum, după 14 ani, hamburgerul arată la fel ca atunci când a fost cumpărat, în 1999. „După doi ani, când am regăsit burgerul, nu mi-a venit să cred că arată la fel”, a povestit Whipple, care a decis să continue experimentul ÅŸi să mai Å£ină hamburgerul încă 12 ani. Chiar ÅŸi acum, produsul fast-food nu prezintă nici urmă de mucegai, ciuperci ÅŸi nici măcar nu are un miros ciudat. Singura modificare este că au „dispărut” murăturile din hamburger.
Whipple a precizat că Å£ine hamburgerul pentru a-l arăta nepoÅ£ilor săi ÅŸi a le explica ce înseamnă să mănânci sănătos.VIDEO