Cand avem gatul iritat batoanele inghetate din suc natural ne vor ajuta sa-l calmam, chiar daca este uscat si imflamat. Secretul in combaterea racelii este hidratarea, pentru a subtia mucusul si a fi mai usor de eliminat. Nu adaugam zahar in sucul de fructe pe care il preparam acasa, iar ca fructe putem folosi orice avem prin casa: mere, struguri, portcale, grepfruit, kiwi. Orice fruct este bun.
Carnea de curcan este extraordinara, este o sursa de proteina slaba care iti intareste corpul si-l energizeaza pentru a putea lupta cu boala. O putem gati la gratar, la abur, combinata cu salate sau intr-un simplu sandvis.
Pe langa sucul de fructe ne putem prepara si un suc de legume. Se face usor si nu depunem mult efort, mai ales cand suntem sleiti de puteri din cauza racelii. Ne alegem fructele si le punem in blender. Astfel obtinem un cocktail sanatos care ne aduce un important adaos de vitamin si antioxidanti.
Clasica supa de pui vindeca orice raceala, sau asa ne spuneau bunicii. Oricum, clar are efecte antiinflamatoare si in plus ne ajuta nasul sa respire mai bine.
Putin usturoi in mancare (indiferent daca este supa sau tocanita, care n-ar necesita neaparat usturoi), te ajuta sa-ti stimulezi sistemul imunitar. In plus usturoiul are efect antimicrobian si ajuta la decongestionarea cailor nazale.
Un alt aliment minune este ghimbirul. Calmeaza starea de greata, ne ajuta cand tusim, are proprietati antiinflamatorii. Fie ca il adaugam in mancare sau in preparam ca si ceai, efectul ghimbirului este unul sigur.
Nu exista remediu de raceala mai bun ca un ceai fierbinte, fie ca este verde, negru, de fructe rosii sau lamaie, poate ne vor stimula sistemul imunitar prin aportul de antioxidanti. plus, aburii de la ceaiul fierbinte te vor ajuta sa eliberezi caile nazale. O lingurita de miere si zeama de lamaie iti vor linisti durerea de gat. Daca ai probleme cu cofeina, incearca variante care nu o contin.
Bananele, prin continul mare de potasiu, calmeaza starea de greata si diareea. In general copiii au aceste simptome cand sunt raciti, iar bananele sunt primul aliment, pe langa orez, pe care medicii il recomanda pentru recuperarea de dupa tulburarile intestinale.
Painea prajita ajuta, pe langa banana la recuperea dupa diareea provocata de raceala. Daca adaugam si supa de pui cu taitei, iata un tantem care te va ajuta sa lupti cu boala.
Este foarte important sa mancam alimente bogate in protein precum oua, alune, seminte, peste, lactate. Proteinele contribuie la cresterea imunitatii, ajutand astfel organismul sa lupte cu raceala.
Mierea calmeaza tusea si reduce inflamatia din gat. Mierea contine substante nutritive ce ajuta functia sistemului imunitar. La raceala putem lua lua una-doua lingurite de miere inainte de a merge la culcare, pentru a calma simptomele de tuse si pentru a avea un somn linistit.
Ardeiul iute contine capsaicina, care are proprietatea de a fluidiza mucusul, fiind de un real ajutor in raceala, cand avem nasul infundat. Prin consumul de ardei iute caile nazale vor fi eliberate de germeni si veti putea respira mai usor.
Cartofii dulci sunt cele mai bune surse de beta-caroten (o forma a vitaminei A), pe langa morcovi. Organismul are nevoie de beta-caroten pentru a produce suficiente celule albe in sange care sa lupte impotriva infectiei. Ii putem consuma fie copti fie fierti.
Iaurtul contine probiotice - bacterii sanatoase care se gasesc in mod natural in flora intestinala. Consumul de iaurt a fost asociat cu imbunatatirea functiei sistemului imunitar si cu reducerea simptomelor de raceala care sunt insotite si de tulburari intestinale. O lingurita de miere adaugat in iaurt maximizeaza eficacitatea iaurtului in tratarea racelii.
Prin consumul de citrice ne crestem aportul de vitamina C care este unul dintre cei mai redutabili luptatori impotriva racelii si gripei. Vitamina C este importanta mai ales in cazul fumatorilor, deoarece diminueaza riscul aparitiei tusei. Aportul crescut de vitamina C asigura o protectie sumplimentara impotriva infectiilor.
Pestele gras, inclusiv tonul, macroul si somonul, este bogat in acizi grasi esentiali Omega 3, compusi ce ajuta la reducerea inflamatiei. Inflamatia cronica poate impiedica sistemul imunitar sa functioneze in mod corespunzator si protejeaza organismul impotriva racelii si gripei, precum si a altor boli mai grave.
Feniculul este un expectorant natural care poate descongestiona caile respiratorii si calmeaza tusea. Pe langa anason, ambele cu arome similare (sunt de cele mai multe ori confundate intre ele) au proprietati antibacteriene. Feniculul si semintele de anason sunt disponibile in magazine pe tot parcursul anului si pot fi consumate in conditii de siguranta de catre adulti.
sursa foto: https://www.rd.com/health/wellness/what-to-eat-when-sick/