Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI PERSONALITATI ROMANESTI
Adaugat: 28 Iunie 2013

ION VODĂ CEL VITEAZ (1572-1574)

 

            Domnul Moldovei Ion Vodă cel Viteaz se alătură, prin faptele şi jertfa sa, eroi­lor de seamă ai luptei antiotomane pur­tate veacuri de-a rândul de poporul român.

            Fiu al lui Ştefăniţă Vodă şi strănepot lui Ştefan cel Mare, Ion Vodă era un băr­bat înalt, înzestrat cu forţă neobişnuită (într-una din luptele cu turcii, la ieze­rul Cahul, a tras singur după el un tun), cunoscător al limbilor polonă şi turcă, înzestrat cu harul vorbirii, iubit de cei din jur, Ion Vodă «se vedea că-i harnic - scria Grigore Ureche - nu numai de domnie, ci şi altor ţări să fie cap mai mare». Noul voievod a adoptat măsuri care, pe plan intern, vizau întărirea puterii centrale. A înăbuşit în sânge, în mai multe rânduri, opoziţiile marii boierimi ostile. A confiscat, pentru pricini justificate, bunuri mânăstireşti. S-a preocupat de dezvoltarea economiei, în care scop a sprijinit comerţul cu ţă­rile din jur. A pus să se bată monedă nouă.

            În februarie 1574, un ceauş împărătesc a adus domnitorului moldovean po­runca să dubleze darea către sultan. Dacă nu, să părăsească tronul. Având de ales între a se supune sau a lupta «să depărteze mâna turcului de dânşii» - Ion Vodă, în consens cu sfatul, cu ţara, a adoptat calea eroică a împotrivirii. Domnitorul se bizuia pe o oştire bine pregătită, bine înarmată, înzestrată cu 110 tunuri, din care 80 erau de mare putere. Grosul îl formau răzăşimea, târgoveţii, micii boieri.

            În anul 1574, Ion Vodă cel Viteaz a ridicat sabia pentru independenţa Mol­dovei. La Jiliştea, în apropierea Foc­şanilor, a avut loc o luptă aprigă, în­cheiată cu înfrângerea otomanilor. Pen­tru desăvârşirea victoriei, Ion Vodă, întocmai ca strămoşul său Ştefan cel Mare, a înscăunat un domn prieten în Ţara Românească. A pornit apoi la distrugerea fortificaţiilor turceşti de la Dunăre, obţinând noi victorii asupra unor corpuri de oaste turco-tătare. Suc­cesele românilor au obligat înalta Poar­ta la o mare concentrare de forţe împo­triva cutezătorului domnitor. Au fost pornite trupele de la Dunăre ale beilor de Nicopole şi Vidin. Dinspre miazăzi se apropiau de Moldova ostile nume­roase ale beglerbegului Rumeliei. De la răsărit veneau, învăluite în ameninţă­tori nori de praf, cetele tătarilor. Peri­colului de la hotare i s-a adăugat şi tră­darea marii boierimi. În acele zile de grea încercare, Cozma Murgul, Bâlăi, Stavilă şi cetele lor au fugit în tabăra duşmană. După ce a lăsat pe turci să treacă nestingheriţi Dunărea, hatma­nul Eremia s-a dat şi el de partea vrăj­maşului. Alături de Ion Vodă rămăse­seră să lupte cei cu dragoste de ţară. Bătălia a avut loc în apropierea Dunării, pe un platou de lângă iezerul Cahul, în zilele de 10, 11 şi 12 iunie 1574.

            «Şi multă moarte s-au făcut între îmbe părţile - descrie cronica lui Ureche această grozavă luptă - că nu era a călca pre pământ ci pre trupuri de om. Şi aşa mai apoi de aproape se bătea, că şi mânule (mâinile) le obosise şi armele-şi scăpa. Că acolo prah se făcuse, cât nu se cunoştea carele de carele este, nici de sâneţe se auzea şi de trăznătul puşcilor de îmbe părţile, că nici puşcării nu mai ştiau în cine dau.»

            În urma succesului unui atac condus de Ion Vodă cel Viteaz, moldovenii s-au desprins din strânsoarea duşmanilor. Ei s-au aşezat şi s-au întărit, într-o altă poziţie, în vecinătate, lângă satul Roşcani. Lipsa apei de băut din noul loc de apărare a apropiat însă deznodământul. Având jurământul turcilor că viaţa sa şi a ostaşilor săi nu vor fi primejduite, Ion Vodă cel Viteaz s-a predat maimarelui oştirii otomane. Acesta însă a pus să fie omorâ, iar trupul să-i fie rupt de cămile. Ostaşii sultanului şi-au muiat iataganele, spun cronicile, în sângele lui pentru ca, întocmai ca el, să fie pu­ternici, îndrăzneţi. Prin această crudă superstiţie, înşişi duşmanii au recunoscut cutezanţa, bărbăţia marelui domn moldovean, ucis prin necinste la 14 iunie 1574.

Sursa foto: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/Ioan_Voda.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primarul Piteștiului anunță construirea a două blocuri pentru tinerii specialiști
„Construim aceste două blocuri pe strada Smârdan și în Războien...
 
Comuna Stăuceni face economie la buget cu ajutorul tehnologiei moderne
Iluminat public controlat prin telegestiune, dar și stațiile de trat...
 
Încep acțiunile de dezinsecție în localitatea Balș
Primăria Balș anunță că în perioada 16-23 mai vor avea loc acți...
 
Cîrjan: Municipiul Râmnicu Sărat se află pe drumul cel bun
Primarul municipiului Râmnicu Sărat a prezentat într-o filmare schi...
 
Deputat PNL de Giurgiu: Fiecare localitate are problemele sale specifice
Liberalul a vorbit despre primul weekend al campaniei electorale pentr...
 
Primăria Amara, anunț pentru locuitorii de pe 4 străzi ale localității
Încep măsurătorile cadastrale pentru înregistrarea sistematică a ...
 
Opt candidați pentru funcția de primar al Municipiului Mangalia
8 candidați și 11 formațiuni politice vor fi pe buletinele de vot l...
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă
Campania de bugetare participativă se va desfășura până la data d...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
CFR Călători: Din 14-15 iunie, toate trenurile duc la Marea Neagră

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Boloș: Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a asigura un echilibru între deficit și realizarea investițiilor

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
Trei sfaturi simple pentru a-i ține pe copii departe de ecrane

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În această seară se va putea vizita gratuit, în premieră, Muzeul Pompierilor Militari Brașoveni

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Două blocuri din Zlatna vor intra în lucrări de anvelopare

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0