Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 31 Decembrie 2019

        Cea mai mare varietate și bogăție de manifestări folclorice legate de Anul Nou se regăsește în satele din Bucovina. Deși sunt transmise pe cale orală din generație în generație, tradițiile și obiceiurile de Anul Nou sunt din ce în ce mai frumoase cu fiecare sezon. Această zonă a țării se distinge de restul, la pragul trecerii dintre ani, prin urăturile și jocurile cu măști.

 

        Plugușorul - dorința bucovinenilor pentru holde bogate se transpune în cunoscutul Plugușor, datină prin excelență agrară, care este evidențiată de recuzită (plug, bici, clopote, buhai), de scenariu (marcarea unei brazde) și în mod special de textul literar (o descriere hiperbolizată a unei culturi ideale). Plugușorul este pornit de copii în preajma amiezii de 31 decembrie, aceștia încep să umble pe la case și să rostească urări de bun augur, iar în schimb primesc daruri. Plugușorul este amplificat noaptea de cetele de feciori care umblă pe la casele unde sunt fete de măritat sau pe la rude.

        Jocul caprei - în societățile ancestrale capra simbolizează personificarea prolificității zoologice și fertilității telurice. În timpul jocului, care se desfășoară pe muzica unui ciobănaș cu fluier, capra își subordonează toate personajele și trece prin mai multe etape: se urcă în copac, se îmbolnăvește, moare și reînvie. De-a lungul timpului, jocul caprei și-a pierdut din încărcătura mitică, iar astăzi are aspect doar de divertisment.

        Jocul ursului - o prezență foarte agreată în Bucovina fiind practicată și astăzi în majoritatea satelor. Geto-dacii considerau ursul un animal sacru. Dacă în majoritatea așezărilor din Bucovina corpul mascatului în urs este coperit cu blană de oaie sau un cojoc gros întors pe dos, în părțile Humorului există obiceiul ursului de paie, cea mai arhaică formă a animalului în cadrul obiceiurilor de Anul Nou. Cei mai spectaculoși urși de Anul Nou se pot admira la Bosanci, Udești, Chilișeni, Știrbăț, Poieni, Boroaia și în zona Câmpulungului, în special Sadova și la Fundu Moldovei. Jocul ursului este cel mai spectaculos dintre jocurile bucovinene și se desfășoară prin etalare de forță, vitalitate și dibăcie, simbolizând regenerarea vegetației, deoarece acest animal în trecut era capabil să învingă iarna și să vestească primăvara.

        Jocul căluților - de asemenea foarte răspândit în satele din Bucovina. Despre cal se spune că are rolul de a proteja gospodăriile și bisericile de spiritele rele. În ziele noastre, jocul calului (căiuților) se practică nu pentru semnificația simbolică demult uitată, ci pentru spectaculozitatea dansului interpretat de mascați. 

        Jocurilor cu măști din Bucovina li se asociază și trupele de teatru popular, organizate în cete ce poartă numele unor eroi locali (Darie, Doboș, Furtună, Coroi) sau chiar ale unor eroi cunoscuți în alte zone (Gruia, Novac, Jianu, Bujor, Terente). În spectacolele organizate de mascați se rememorează aspecte din trecutul istoric al Bucovinei. Teatrul popular de Anul Nou este o apariție recentă, el fiind o replică la spectacolul păpușarilor ce colindau, în trecut, satele bucovinene, informează suceavalive.ro.

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.stiridinbucovina.ro/2018/12/30/89137/://www.daciccool.ro/romania-mea/articole-despre-romania-mea/2437-sarbatori-in-bucovina://www.focus-energetic.ro/anul-nou-traditii-si-obiceiuri-la-noi-si-in-lumea-larga-47244.html://www.radioiasi.ro/fapt-divers/traditii-si-obiceiuri-de-anul-nou/://harlauletnografie.wordpress.com/2013/11/10/obiceiuri-si-traditii-a-anul-nou-capra/://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/01/06/obiceiuri-strmavechi-romanesti-plugul-si-plugusorul/


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
Festival de Florii și 1 Mai, în Parcul Izvor din Capitală.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
Reprezentanții Asociației Tășuleasa Social anunță că a fost lan...
 
Ediția a III-a a Live Traditional Cooking Show va avea loc în Piața...
 
Se află la 1.540 metri altitudine și a fost ridicată în anul 1881,...
 
Întins pe o suprafață de 82 de hectare, satul de vacanță oferă o...
 
În cadrul Festivalului Izvor de Bunătăți va avea loc show-ul culin...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
CFR Călători: Din 14-15 iunie, toate trenurile duc la Marea Neagră

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Boloș: Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a asigura un echilibru între deficit și realizarea investițiilor

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
Trei sfaturi simple pentru a-i ține pe copii departe de ecrane

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În această seară se va putea vizita gratuit, în premieră, Muzeul Pompierilor Militari Brașoveni

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Două blocuri din Zlatna vor intra în lucrări de anvelopare

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0