Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
CLADIRI ISTORICE
Adaugat: 21 Mai 2013    Actualizat: 20 Iulie 2013

Sarmizegetusa Regia

 

Atunci cand ne aducem aminte de istorie nu putem omite cateva vestigii de maxima importanta pentru tara noastra, cele care ne-au datat istoric pe aceste pamanturi. Printre acestea putem aminti cu mandrie de Sarmizegetusa Regia.

Ruinele vechii cetati dacice ce ne aduce aminte cu mandrie de conducatorul dac Decebal, dar care din pacate datorita luptelor istorice a fost distrusa aproape din temelii de Traian, conducatorul Romei in vremurile antichitatii, se intind pe un teren de circa circa 5000 de kilometri patrati. Aflata la sud de orasul Orastie, la o distanta de numai 40 kilometri, chiar in mijlocul muntilor Sureanu, Sarmizegetusa Regia face parte inca din anul 1999 din patrimoniul UNESCO. Pentru a ajunge chiar in mijlocul istoriei este de ajuns sa parcurgem drumul E68 prin localitatile Castau, Beriu, Orastioara de Jos, Orastioara de Sus, Ludestii de Jos si Costesti, avand destinatie finala Sarmizegetusa. Drumul parcurs cu autoturismul este destul de bine accesibil turistilor si va va conduce in partea vestica a cetatii dacice.

Sarmizegetusa Regia este cunoscuta de romani a fi capitala Daciei aflate inainte de cucerirea romana. Dupa aceasta perioada nefasta in istoria statului dac, romanii au transformat cetatea intr-o adevarata baza militara, avand drept scop daramarea zidurilor acestia. Acestia doreau in locul acestui amplasament sa construiasca un altul la numai 40 kilometri distanta, de o dimensiune si mai mare – Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, ce a fost in final ridicata ca urmare a stradaniei poporului dac. Astazi, in locul vechii cetati romane se afla amplasata comuna Sarmizegetusa.

Sarmizegetusa Regia este situata la 1200 metri altitudine in Muntii Orastiei si a fost ridicata pentru a deveni un punct de strategie destul de bun in fata invaziei romane, dorind sa apere sase localitati: Sarmizegetusa, Cetatuia, Blidaru, Luncani, Banita si Capalna.

Zidurile cetatii Sarmizegetusa Regia aveau o grosime de circa trei metri, la ridicarea constructiei folosindu-se blocuri de piatra destul de masive. Inaltimea nu este impunatoare, numarand numai 5 metri. Cetatea detinea in patrimoniu un sanctuar si un mecanism de descifrare a secretelor astrale si a ciclurilor cosmice, fiind intitulat calendar circular, cu o datare din secolul III-II inainte de Hristos. Putem enumera soarele de andezit si sanctuarul mare rotund.

De remarcat este faptul ca sanctuarele erau situate pe terasa din fata, foarte aproape de poarta cetatii. Din datele istorice nu se poate preciza cu exactitate care era numarul lor exact intrucat au fost destul de mult avariate de-a lungul timpului si ca urmare a invaziei romane – istoricii fiind de parere ca acestea au fost in numar de opt.

Bine de stiut:

„Soarele de andezit” prezinta asemanari remarcabile cu celebrul calendar maias, fiind considerat o adevarata cucerire universala in acest domeniu.

In apropiera cetatii Sarmizegetusa Regia puteti poposi la diverse pensiuni ce au fost ridicate intocmai pentru a oferi cazare si ospitalitate turistilor dornici de o lectie de istorie.

 

Sursa foto: http://www.turistderomania.ro/tdruplfiles/sarmisegetuza-regia.jpg

HUNEDOARA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
Festival de Florii și 1 Mai, în Parcul Izvor din Capitală.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
Reprezentanții Asociației Tășuleasa Social anunță că a fost lan...
 
Ediția a III-a a Live Traditional Cooking Show va avea loc în Piața...
 
Se află la 1.540 metri altitudine și a fost ridicată în anul 1881,...
 
Întins pe o suprafață de 82 de hectare, satul de vacanță oferă o...
 
În cadrul Festivalului Izvor de Bunătăți va avea loc show-ul culin...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
CFR Călători: Din 14-15 iunie, toate trenurile duc la Marea Neagră

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Boloș: Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a asigura un echilibru între deficit și realizarea investițiilor

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
Trei sfaturi simple pentru a-i ține pe copii departe de ecrane

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În această seară se va putea vizita gratuit, în premieră, Muzeul Pompierilor Militari Brașoveni

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Două blocuri din Zlatna vor intra în lucrări de anvelopare

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0