Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 12 Aprilie 2019    Actualizat: 12 Aprilie 2019

       Stațiunea Sinaia sau „Perla Carpaților” se regăsește la poalele munților Bucegi, la 49 de kilometri de Brașov. Străjuit de Vârful cu Dor, Vârfurile Furnica și Piatra Arsă, orașul s-a ridicat pe un perimetru sacru, unde a fost înălțată o mănăstire. 

 

       Tradiția populară spune că, aici exista în trecut un schit ascuns într-un luminiș din Muntele Molomot, Furnica de azi. Schitul adăpostea pustnici, iar conform legendei, în noaptea de Sfânta Marie, îngrijitorul schitului a ieșit de la utrenie și ar fi stat puțin să se odihnească pe culmea dealului sub care este astăzi Mănăstirea Sinaia. Acesta ar fi adormit și a visat cete de îngeri care cântau Troparul Adormirii în poenița din vale. Au trecut anii și Mihail Cantacuzino a auzit această poveste și și-a amintit că pe vremea când se ascundea de turci pe Muntele Sinai a promis că dacă va reuși să ajungă cu bine în țară, va face o biserică. Astfel, zidește biserica în poenița de sub deal, numind-o Sinaia.

 

       În perioada 1690-1695, spătarul Mihail Cantacuzino, fratele domnului Șerban Cantacuzino, construiește Mănăstirea Sinaia, după modelul Mănăstirii Sfânta Elena de pe Muntele Sinai. Ulterior, în 1701, sunt aduși 40 de oameni de la Trăisteni, pentru a păzi mănăstirea, deoarece în acea perioadă exista un număr mare de tâlhari. Biserica nouă a Mănăstirii Sinaia are hramul Sfânta Treime și a fost ridicată de stareții Ioasaf și Paisie, în perioada 1842-1846. În 1892 pe latura sudică a incintei, a fost adăugată clopotnița, în care a fost instalat un clopot de 1.700 de kilograme, adus de la Turnul Colțea din București, imediat după ce acesta s-a dărâmat.

 

       Datorită regelui Carol I, biserica devine primul lăcaș de cult electrificat din România. În pictura realizată de pictorul danez Aage Exener, pe un fond de mozaic aurit, apare regina Elisabeta, alături de prințesa Maria, dar și întemeietorul bisericii vechi a Mănăstirii, Mihail Cantacuzino. Mobilierul din biserică este sculptat; iconostasul, mobila din naos și scaunele regale sunt aurite. Pe unul dintre scaune este imprimat blazonul regal și emblema „Nihil sine Deo” (n.r. Nimic fără Dumnezeu). Un alt scaun are inițialele E.D și a aparținut reginei Elisabeta. 

 

       Ansamblul monastic adăpostește unul dintre cele mai vechi muzee de artă religioasă din România, înființat în 1895 cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la sfințirea bisericii vechi.

 

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.youtube.com/watch?v=125t1ya8Lls.  ://www.informatii-romania.ro/listing/manastirea-sinaia-2/. ://zidezi.ro/turism/manastirea-sinaia.html.  ://www.visitprahova.ro/orase/sinaia/exploreaza/48/manastirea-sinaia

PRAHOVA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Festival de Florii și 1 Mai, în Parcul Izvor din Capitală.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
Lacul Sărat se află în comuna Chiscani, județul Brăila, și este ...
 
Mangalia este o stațiune balneoclimaterică permanentă și are o ist...
 
Eveniment de neuitat, weekend-ul viitor, în zona Grădinii Zoologice ...
 
 
 
 
POLITICA
 
Crin Antonescu, despre viitorul președinte al României: Profil conturat de idei credibile

» 09 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
APIA: Se acordă 2,66 milioane lei pentru crescătorii de animale

» 08 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Uleiul de neem și beneficiile pe care le aduce părului și scalpului

» 09 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Satul de vacanță Zaga-Zaga, o destinație inedită din Delta Siretului

» 08 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BOTOSANI
 
Comuna Stăuceni face economie la buget cu ajutorul tehnologiei moderne

» 08 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARGES
 
Primarul Piteștiului anunță construirea a două blocuri pentru tinerii specialiști

» 07 Mai 2024 | Comentarii 0