Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 26 Februarie 2022

Mănăstirea Rupestră de la Șinca Veche

        Mai este cunoscută și sub alte denumiri precum Templul din peșteră, Templul destinului, Templul ursitelor. Ce este neobișnuit, printre altele, la acest loc este faptul că nu îi sunt cunoscute originile și scopul. Se spune că situl aflat la poalele Munților Făgăraș (între Făgăraș și Brașov, aproape de satul Perșani) are o vechime de 7000 de ani.

 

Satul Geamăna

        Era un sat frumos din județul Alba. Acum se află pe fundul unui lac de decantare format în urma unui dezastru ecologic. Cele 400 de familii care locuiau aici în anii `70 au fost nevoite să evacueze zona dintr-un ordin al lui Ceaușescu, pentru a depozita aici niște deșeuri toxice rezultate din excavările de la Roșia Montană, operațiune care a culminat cu inundarea văii. Deși promisiunea inițială către localnici a fost că vor primi case în apropiere, au fost mutați la peste 100 km depărtare. Unii nu au acceptat și au rămas la marginea lacului, chiar și azi, și trăiesc fără condiții.

 

Trovanții de la Costești

        Din cauza aspectului ciudat al acestor „bolovani”, autoritățile au decis să înființeze Rezervația Naturală Muzeul Trovanților pe o suprafață de 1,1 hectare. Trovanți se mai întâlnesc și în alte zone ale țării, dar aici sunt cei mai mulți și formează un peisaj spectaculos. Aceste roci sedimentate formate din granule de nisip în urmă cu 6-15 milioane de ani sunt ciudați prin faptul că sunt vii, adică cresc spontan. Din această cauză mai sunt numiți și pietrele vii. 

 

Castelul Iulia Hașdeu 

        Aflat în municipiul Câmpina, castelul a fost construit între 1893-1896, de scriitorul și filologul român Bogdan Petriceicu Hașdeu în amintirea fiicei sale care a murit de tuberculoză cu puțin timp înainte să împlinească 19 ani. Iulia Hașdeu era foarte deșteaptă, a fost prima studentă din România care a absolvit cursurile celebrei facultăți din Paris, Sorbona. Tânăra scria povești și poezii înainte de a împlini șapte ani, vorbea 3 limbi străine și a scris, adolescentă fiind, piese de teatru. 

 

        Răvășit enorm după moartea fiicei sale, Bogdan Petriceicu a construit castelul, care i-a servit drept templu spiritist. Din 1890 până în 1903, Hașdeu a scris într-un jurnal despre toate convorbirile avute cu Iulia în cele 101 ședințe de spiritism. Castelul are o „cameră obscură”, iar acolo se țineau ședințele; într-un perete era o gaură ce făcea legătură cu biroul lui Hașdeu, prin care se spune că venea spiritul Iuliei. 

 

Citește și: Expoziție inedită la mai multe muzee din țară: „Vă puteți întâlni cu trecutul documentar al țării”!

 

 

Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!

 

 

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Trovanthttps://locuridinromania.ro/judetul-prahova/orasul-campina/castelul-iulia-hasdeu.htmlhttps://infostiri.net/povestea-dramatica-a-unui-sat-romanesc-complet-scufundat-in-noroi-si-steril-din-cauza-comunistilor/https://www.infopensiuni.ro/cazare-sinca-veche/obiective-turistice-sinca-veche/manastirea-rupestra-sinca-veche_2948https://www.imperialtransilvania.com/ro/2017/04/05/citeste-stirea/argomenti/places-of-interest-1/articolo/translate-to-romana-the-iulia-hasdeu-castle-the-great-temple-of-campina-and-the-interferen.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
Festival de Florii și 1 Mai, în Parcul Izvor din Capitală.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
Reprezentanții Asociației Tășuleasa Social anunță că a fost lan...
 
Ediția a III-a a Live Traditional Cooking Show va avea loc în Piața...
 
Se află la 1.540 metri altitudine și a fost ridicată în anul 1881,...
 
Întins pe o suprafață de 82 de hectare, satul de vacanță oferă o...
 
În cadrul Festivalului Izvor de Bunătăți va avea loc show-ul culin...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
CFR Călători: Din 14-15 iunie, toate trenurile duc la Marea Neagră

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Boloș: Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a asigura un echilibru între deficit și realizarea investițiilor

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
Trei sfaturi simple pentru a-i ține pe copii departe de ecrane

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În această seară se va putea vizita gratuit, în premieră, Muzeul Pompierilor Militari Brașoveni

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Două blocuri din Zlatna vor intra în lucrări de anvelopare

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0