Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 26 Decembrie 2020

        Un obiectiv turistic mai puțin obișnuit se află în satul Doftana, județul Prahova: Penitenciarul Doftana. Supranumită Bastilia românească, pentru că de aici nu ar fi evadat niciun deținut, închisoarea face parte din patrimoniul cultural, dar nu este amenajată pentru vizitare. Ridicat din ordinul Regelui Carol I, penitenciarul a servit ca loc de detenție pentru aproape o jumătate de veac, aici au fost aduși și deținuți politici.

 

        Printre numele importante închise aici se numără: Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ilie Pintilie, legionarii Horia Sima și Corneliu Zelea Codreanu. În timpul comunismului, clădirea a fost transformată în muzeu tocmai din cauza apartenenței unora dintre deținuți la această ideologie politică. După revoluția din 1989, penitenciarul Doftana a fost abandonat, iar acum este clasat ca monument istoric, potrivit turismneconventional.ro.

        Conform unei legende, grație temperaturilor plăcute din timpul sezonului cald, Regele Carol căuta în zonă un loc unde să-și ridice o locuință de vară. Tot umblând prin împrejurimi, calul regelui și-a rupt piciorul, iar acesta a fost considerat un semn rău. Regele a decis să caute alt loc pe teritoriul comunei Telega, dar atunci i-a ieșit în cale fata unui sătean care i-a spus că a fost violată de ocnașii minelor de sare din zonă. La auzul acestora, regele a decis să construiască acolo o închisoare pentru ocnași de unde să nu scape niciodată. 

        Penitenciarul Doftana a fost dat în folosință în perioada 1895-1897, avea 397 de celule și 8 secții, numerotate cu litere de la A la H. Cea mai dură era cea din urmă, fiind folosită pentru deținuții periculoși, dar și pentru pedepsirea celor care aveau abateri. În secția H, celulele nu aveau paturi, deținuții dormeau pe rogojini și se înveleau cu o jumătate de pătură, iar pentru a fi pedepsiți, uneori gardienii aruncau cu apă pe jos. 

 

        Se spune că Ceaușescu a fost închis 2 ani aici, în secția H, pentru activism și instigare la revoltă, dar un fost angajat al muzeului spune că dictatorul a petrecut numai câteva luni la Doftana, fiind în tranzit către alt penitenciar. Mai mult, se pare că Ceaușescu nu ar fi fost deținut politic, cum s-a susținut pentru glorificarea sa de luptător al comunismului, ci, de fapt, ar fi fost încarcerat pentru furturi comise în Gara de Nord. Se mai vehiculează o variantă: în perioada în care ar fi stat închis aici (1936-1938) pentru propagandă comunistă, Ceaușescu a furat mâncarea unui coleg de celulă bolnav, iar pentru asta a fost bătut atât de tare încât a rămas cu defectul de vorbire. 

 

 

Citește și: Conacul Hodoni!

 

 

Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!

 

 

Sursa foto: ://reptilianul.ro/2017/01/12/penitenciarul-doftana/://www.lvsproductions.nl/2019/10/07/doftana-prison/://www.youtube.com/watch?v=FVl70nWuk6o

PRAHOVA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
Festival de Florii și 1 Mai, în Parcul Izvor din Capitală.
 
Reprezentanții Asociației Tășuleasa Social anunță că a fost lan...
 
Ediția a III-a a Live Traditional Cooking Show va avea loc în Piața...
 
Întins pe o suprafață de 82 de hectare, satul de vacanță oferă o...
 
Se află la 1.540 metri altitudine și a fost ridicată în anul 1881,...
 
Defileul săpat în calcare jurasice, aflat în partea de vest a Munț...
 
În cadrul Festivalului Izvor de Bunătăți va avea loc show-ul culin...
 
 
 
 
EDUCATIE
 
Astăzi încep reînscrierile la grădinițe și creșe

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Urmează să înceapă programul „Litoralul pentru toți”; prețuri de la 35 de lei pe noapte

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Menta, planta care te scapă de păianjenii și furnicile din casă

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Trei cele mai bune zone ecoturistice pentru cicloturism din țara noastră

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SIBIU
 
CJ Sibiu: Se refac dosarele pentru noi locuri de vânzare în Piața Transilvania

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Două blocuri din Zlatna vor intra în lucrări de anvelopare

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0