Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 24 Decembrie 2018

      Aflat la 30 de kilometri de Brașov, între Munții Bucegi și Piatra Craiului, Castelul Bran este singurul punct turistic care atrage sute de mii de turiști din cauza unei legende, cea a Contelui Dracula, asta deși izvoarele istorice spun că Vlad Țepeș ar fi trecut pe aici o singură dată, în drum spre Brașov.

 

      Inițial, Castelul Bran a fost o fortăreață construită de Ordinul Cavalerilor Teutoni în anul 1212 iar spre sfârșitul secolului al XIII-lea a fost cucerită de sași. Prima atestare documentară a fost făcută în anul 1377 când brașovenii au primit din partea lui Ludovic I d`Anjou dreptul de a ridica cetatea pe locul fostei fortărețe. Ulterior, în perioada 1419-1424 a fost în posesia lui Sigismund. La sfârșitul secolului al XV-lea a fost subordonată comitetului secuilor și sub domnia lui Iancu de Hunedoara a trecut sub conducerea voievodatului Transilvaniei.

 

      Pe data de 1 decembrie 1920 Castelul Bran a fost donat din partea orașului Brașov Reginei Maria a României Mari ca recunoștință pentru contribuția la Unirea cea Mare de la 1918. De atunci, timp de 7 ani Castelul Bran a fost restaurat sub conducerea arhitectului Curții Regale, Carol Liman, care a conceput ansamblul drept o reședință de vară. Tot în acea perioadă a fost construită și Casa de Ceai. În timpul lucrărilor castelul a fost dotat cu apă curentă de la o fântână săpată în stâncă, adâncă de 57 de metri și iluminat de o uzină electrică cu turbină.

 

 

De unde vine legenda lui Dracula?

 

      Această asociere dintre Castelul Bran și Dracula a fost făcută de scriitorul Bram Stoker care în 1897 a publicat la Londra romanul „Dracula, vampirul din Carpați”. În romanul său, scriitorul nu stabilește cu exactitate locul unde se află castelul, unii istorici spun însă că ar fi vorba de Regiunea Bârgăului, trecătoarea ce unește Transilvania de Moldova. Datorită romanului și a ecranizărilor care au fost făcute s-a creat o legătură indestructibilă între Dracula, Castelul Bran și Transilvania. 

 

 

      Contele sângeros supranumit Dracula a fost asociat cu Vlad Țepeș abia în secolele XIX-XX datorită faptului că domnitorul român era cunoscut ca fiind fără milă față de cei care nu i se supuneau sau care încălcau legile, și mai ales pentru pedeapsa care o aplica - trasul în țeapă. O altă explicație a numelui Dracula ar putea veni de la faptul că în anul 1431, Sigismund de Luxemburg l-a investit pe Vlad al II-lea (tatăl lui Vlad Țepeș) cu Ordinul Dragonului, un ordin cavaleresc dedicat luptelor împotriva turcilor ce avea drept emblemă un dragon, asociat cu simbolul diavolului. Datorită acestei embleme Vlad Țepeș a primit supranumele de Vlad Dracul. Castelul Bran nu este însă singura atracție turistică legată de această legendă, Mănăstirea Snagov este menționată atunci când se vorbește despre Dracula.

 

 

Sursa foto: ://www.hotelambient.ro/ro/castelul-bran-istorie-si-legenda/.   ://octavpelin.wordpress.com/2018/07/05/castelul-bran-si-istoria-lui-vlad-tepes-dracula/.  ://adevarul.ro/locale/brasov/locuri-bantuite-brasov-castelulbran-vizitat-fantomele-dracula-reginei-maria-templul-ursitelor-aud-vocile-monahilor-s-au-stins-1_5513ac74448e03c0fdeb4167/index.html

BRASOV
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Festival de Florii și 1 Mai, în Parcul Izvor din Capitală.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
Reprezentanții Asociației Tășuleasa Social anunță că a fost lan...
 
Ediția a III-a a Live Traditional Cooking Show va avea loc în Piața...
 
Se află la 1.540 metri altitudine și a fost ridicată în anul 1881,...
 
Întins pe o suprafață de 82 de hectare, satul de vacanță oferă o...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
CFR Călători: Din 14-15 iunie, toate trenurile duc la Marea Neagră

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Boloș: Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a asigura un echilibru între deficit și realizarea investițiilor

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
Trei sfaturi simple pentru a-i ține pe copii departe de ecrane

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Intrare gratuită la UNTOLD și Neversea pentru cei care donează sânge

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL OLT
 
Încep acțiunile de dezinsecție în localitatea Balș

» 16 Mai 2024 | Comentarii 0