Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
LACASURI DE CULT
Adaugat: 29 Mai 2013    Actualizat: 20 Iulie 2013

Biserica de Lemn din Ieud

 

Monument aflat în patrimoniul UNESCO * Hram: Nașterea Maicii Domnului - 8 septembrie
Biserica de lemn din Ieud-Deal ar putea fi cea mai veche din întregul Maramureș. Unii specialiști au susținut că biserica sau anumite elemente ale sale ar putea data din secolul XIV, dar cele mai noi cercetări atestă existența sa din anul 1620-1621. Acest monument UNESCO din inima Maramureșului istoric se alătură celor din Poienile Izei -1604, Budești-Josani - 1643, Rogoz - 1663, Bârsana - 1720, Șurdești - 1766, Desești -1770 și Plopiș -1792 în patrimoniul cultural universal.
 
Ieud, un adevărat muzeu în aer liber, se află poate în cea mai frumoasă regiune a Maramureșului. Amplasamentul său excepțional, la izvoarele Izei, face din acest sat una din cele mai grozave destinații turistice din România. Accesul este relativ facil, dar în același timp localitatea este izolată într-un cadru de un pitoresc aproape nepervertit de civilizație, aproape de drum dar ruptă de lume. Cel mai ușor ajungeți dinspre Borșa prin Moisei-Săcel-Dragomirești. Unul din marile avantaje ale acestei locații este acela că aici sunteți aproape de orice: de pârtiile de ski de la Borșa, de Monumentul de la Moisei, de minunatele localități Botiza, Dragomirești, Poienile Izei, Bârsana, Budești cu neasemuitele lor biserici, unele în patrimoniul UNESCO, dar mai toate monumente istorice. De aici puteți ajunge într-o singură zi chiar până și în sălbatica Vale a Vasserului, dar aveți nevoie de o mașină înaltă si destoinică. Despre pensiuni și omenie nu mai vorbim.
 
Comorile Ieudului - muzee și distilerii
 
Ieud este atestat pentru prima oară printr-un act emis de cancelaria Regelui Ludovic I de Anjou în 1365, ca domeniu aparținând Voievodului Balc, nepotul lui Dragoș Vodă. Tot din aceleași vremuri datează și mănăstirea ale cărei ruine pot fi văzute și azi la o oarecare depărtare de vatra satului. Ca multe alte localități din Maramureș și aiurea, satul este împărțit în Deal și Vale, în de Sus și de Jos, românii în ăi din deal și ăi din vale, fără nici un efect administrativ. Biserica "bătrână" ortodoxă din Deal a fost ridicată probabil prin 1620 de familia nobiliară locală Balea. Biserica greco-catolică (tot cu hramul Nașterii Maicii Domnului) din Vale este cu un secol mai "tânără" dar la fel de fermecătoare. Pe lângă cele două minunății mai puteți trece și pe la Biserica Ortodoxă Nouă, de piatră, ridicată în 1978 și Schitul Trei Ierarhi, de lemn, sfințit în 2003.
Mai puteți vizita Atelierele tradiționale - pivă, tâmplărie, țesătorie, forjă și, atenție! distilerii -, Muzeul satului sau cimitirul evreiesc. Tot aici a fost descoperit "Codicele de la Ieud" care conține și trei texte în limba română scrise cu caractere chirilice: "Legenda Duminicii" și două predici (omilii) legate de Joia și Duminica Paștelui. Documentul, care ar putea fi primul înscris în limba română, este datat de unii cercetători la 1391-1392 și este păstrat la Biblioteca Academiei. Există mai multe ipoteze contradictorii asupra acestor texte, dar fără argumente științifice.
 
Excepționalul Ponehalschi
 
Unul din criteriile pentru care a fost apreciată de specialiștii UNESCO este pictura actuală excepțional conservată, care aparține meșterului itinerant Alexandru Ponehalschi, cel mai important artist popular de fresce în stil postbizantin din Maramureș. Zugrăveala a fost realizată în 1782. Ca elemente de originalitate se remarcă picturile reprezentând scena Judecății de Apoi, temă dragă meșterilor moldoveni, situată pe peretele de vest, la fel ca la Voroneț, și Drumul crucii, temă prepascală întâlnită doar la catolici.

Sursa foto:http://www.emaramures.ro/FotoMaramures/Fotografia-Zilei/Biserica_Ieud.jpg

MARAMURES
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Festival de Florii și 1 Mai, în Parcul Izvor din Capitală.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
Mangalia este o stațiune balneoclimaterică permanentă și are o ist...
 
Casa memorială „Amza Pellea”, situată în Băilești, județul D...
 
Reprezentanții Asociației Tășuleasa Social anunță că a fost lan...
 
Se află la 1.540 metri altitudine și a fost ridicată în anul 1881,...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Vești bune pentru români! Scad facturile la gaze naturale

» 15 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Rusia amenință România că va testa sistemele Patriot pe teritoriul nostru

» 14 Mai 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
5 trucuri pentru un machiaj de vară durabil, natural și fresh

» 15 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Noaptea Muzeelor 2024 – Peste 260 de obiective turistice din 32 de județe vor putea fi vizitate pe 18 mai

» 14 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GIURGIU
 
Deputat PNL de Giurgiu: Fiecare localitate are problemele sale specifice

» 14 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CONSTANTA
 
Opt candidați pentru funcția de primar al Municipiului Mangalia

» 13 Mai 2024 | Comentarii 0